Özgüvenli insanlar, genellikle daha dik duruşlu, kendinden emin ve atılgan olanlardır. Bu, onların çevrelerindeki kişiler tarafından daha fazla fark edilmesini sağlar. Özgüven kişinin kendini tanıması, yapabileceklerine inanması, kendine hak ettiği değeri vermesidir.
Kendine güvenen kişi, hayata yapıcı ve olumlu bir gözle bakar. Kendisine, yetenek ve yetkinliklerine inanır. Bu, kişinin sahip olmadığı özelliklere sahip olduğunu sanması ya da kendisine her konuda sonsuz güven duyması olarak düşünülmemelidir. Özgüveni olan kişi, sınırlarını bilir.
Özgüvene sahip kişiler: Sahip oldukları olumlu ve olumsuz özellikleri ile nasıl yaşayacaklarını bilirler. Hatalarını kabul eder ve ders çıkarır. Kendine dair farkındalık sahibidir.
Özgüven kişinin kendini tanıması, kendine güvenmesi, doğrusu ve yanlışıyla kendi ile barışık olması anlamına gelmektedir. Özgüven diğer insanların etkisi altında kalmadan kendi kararlarını verebilmek, başarabileceğine inanmak, başarısızlıkları kabul edip onları hayata yük ve kişiliğin bir parçası yapmamak demektir.
İlgili 26 soru bulundu
Özgüvenli insanlar kendi başarılarıyla ve başarısızlıklarıyla yüzleşebilir, karakterini olduğu gibi kabullenerek kendisiyle barışabilir. İnsan, kendi hakkında ne kadar yapıcı ve objektif eleştiriler yapabilirse, kendini o kadar hızlı ve verimli bir şekilde geliştirebilir.
Özgüven Eksikliği Belirtileri
Fikrini söyleyememe, söylerse onaylanmayacağı ya da küçük düşeceğine inanma. Utanç, suçluluk, sevilmeme hissi. Eleştirilere karşı hassas olma.Bazı depresyon belirtileri sergileme, karamsarlık. İçe kapanma, asosyal olma.Kendini yetersiz, başarısız, değersiz, beceriksiz olarak değerlendirme.
Egzersiz, sosyal, akademik ve atletik alanlarda daha becerikli hissetmenizi sağlar. Özgüveni arttırır ve vücut imajını olumlu etkiler. Sağlıklı beslenme, genel sağlık durumunuza ve dolayısıyla zihin hali ve özgüvene etkisi olabilir. Kendinizi daha enerjik ve pozitif hissetmenizi sağlayabilir.
Özgüven, kişinin kendini tanıması, kendine güvenmesi, kendine saygı duymasıdır. Özgüven sahibi insanlar kendi potansiyelinin farkında olan, kendini geliştirmeye açık, zayıf yönlerine sahip çıkan ve bunu geliştirmeye çalışan kişilerdir. Çünkü zayıf ve güçlü yönleri arasında bir denge kurmaya odaklanır.
Özgüvenin iki merkezi boyutu vardır. “Sevilebilir olma” ve “Yeterli olma duygusu”. Bu yüzden kendini sevme, kendini affedebilme ve kendini görme biçimi özgüveni tanımlarken üzerinde durulması gereken konulardır. Özgüvenin en temel koşulu, benlik saygısıdır.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Özgüvenli kadınlar, karşılaştırmanın neşenin hırsızı olduğunu bilirler, bu yüzden her ne pahasına olursa olsun bundan kaçınırlar. Bunun yerine, kendi hayatlarına odaklanır ve ellerinde geleni yaparlar.
Özgüven doğuştan gelmeyen ancak kişide doğumdan itibaren gelişmeye başlayan önemli bir içsel özelliktir. Kişinin kendini tanıması ve yapabileceklerinin farkına varması özgüveni ortaya çıkarır.
Yapılan bu iki araştırmada, deneyim ne kadar önemli olsa da kendine güvenen, yaptığı işlerin arkasında güvenle duran kişilerin başarıya kolayca ulaşabileceğini kanıtlıyor. Özgüvenin deneyimli ve başarılı olmaktan ileri geldiği düşünülse de kendine güvenen kişiler zaten başarıya kolayca ulaşıyor.
Narsist, yükseltilmiş özgüven ile kendilerini sürekli diğer insanlardan üstün görmesiyle ortaya çıkan bir kişilik bozukluğuna sahip bireyleri tanımlamak için kullanılır. Diğer insanlara göre kendilerini üstün görürler.
Öz güven geçmişten gelen bir altyapı gerektirirken, cesaret buna ihtiyaç duymuyor. Herkes cesur olabilse de öz güvenli olmayabiliyor. Cesaret, başkalarının veya bir üst değerin dayatmasıyla olsa da öz güven, kişinin bizzat kendine dayatmasıyla ortaya çıkıyor.
Çocukta özgüvenin bebeklik döneminden itibaren gelişmeye başladığına dikkat çeken uzmanlar, “Özgüven çekirdeğinin gelişimi, yaşamın ilk yıllarında sağlanıyor. Çocuk kendinin değerli olduğunu hissetmeye 0-1 yaş arasındaki dönemde başlıyor” dedi.
Özgüven kaybetmede pek çok özellik rol oynamaktadır. Çocukluk zamanındaki olaylar, okul hayatındaki değişimler ya da davranışlar ve bunların beraberinde gelen pek çok durum özgüveni etkilemektedir. Özgüven düşüklüğü olan bir kişi bu durumu sonradan da kazanabilmektedir.
Özgüven hem kişinin kendisine ilişkin düşünceleri (Örnek: "Zekiyim, sevilen bir insanım"), hem bu düşüncelerin yol açtığı duyguları (umutsuzluk, utanç, gurur), hem de bu duygu ve düşüncelerin ifadesi olan davranışları (çekingenlik, dikkat, iddiacılık) içerir.
Özgüven eksikliği, sosyal ilişkilerde zorlanmaya, başarı korkusuna, risk almaktan kaçınmaya, stres ve kaygıya neden olabilir. Kişi, kendi potansiyelini gerçekleştirmekte güçlük çekebilir ve yaşam kalitesi olumsuz etkilenebilir.
Özgüven, kişinin kendini yeterli görmesi ve bunu çevresine yansıtmasıdır. Aynı zamanda, sizi harekete geçiren temel faktörlerden biridir. Özgüven, öznel ve bireyseldir. Şunu söyleyebiliriz ki, duygu, düşünce ve yeteneklerinize güvenerek verdiğiniz kararın arkasında olmanızı sağlayan özgüveninizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri