İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı, çalıştığı iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim, rehberlik, risk değerlendirmesi ve inceleme yapmakla görevlidir. Tüm bunları iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerin yapıldığı 6331 sayılı Kanun başta olmak üzere yasal çerçevede yapmalıdır.
C sınıfı iş güvenliği uzmanları, yasal düzenlemelere göre sadece az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde hizmet verebilir.
C sınıfı uzmanları şantiyelerde aktif çalışmaktadır | Şenay Koçyiğit Özdoğan | Aydınlık.
İlgili 22 soru bulundu
Osgb kurulması için tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan yani tam zamanlı iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulunması zorunludur. İş güvenliği uzmanı sınıfı şart aranmamaktadır.
Benzer şekilde B sınıfı iş güvenliği uzmanları da belirli koşullar doğrultusunda A sınıfı için geçerli olan çok tehlikeli sınıftaki işletmelere bakabiliyor. Ancak C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının hiçbir koşulda çok tehlikeli sınıftaki işletmelere bakma şansı bulunmuyor.
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
Ortalama olarak bir C sınıfı iş güvenliği uzmanı 13.830 TL maaş alabilir.
C sınıfı İş güvenliği belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5'tir. Her 5 yılda bir belgenin yenilenmesi ve geçerlilik süresinin uzatılması oldukça önemlidir.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 24 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 36 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 10 dakika.
B Sınıfı İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? 3 yıl C Sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışanlar, B Sınıfı İş Güvenliği kursunu tamamlamak şartı ile veya iş güvenliğinde yüksek lisans yaparak doğrudan B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girme hakkı kazanırlar.
C sınıfı belgesine sahip olan iş güvenliği uzmanları, az tehlikeli iş yerlerinde çalışma ortamının güvenli ve sağlıklı olmasını sağlamak için çalışır.
C Sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi; mühendis, mimar ya da teknik öğretmenlerin alabileceği bir eğitimdir. Bu eğitim sonucunda çalışma alanlarında yer alan bireyler ortamda tehlikelerin kaldırılmasını, planlamalar yapılmasını sağlar.
Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (B) sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi gereklidir.
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
Özel sektörde 2023 yılında başlangıç olarak ödenen maaşlar ortalama 11.405 – 13.000 TL arasındadır. Kamuda ise teknik sınıfta olmaları sebebiyle ortalama maaş kademe dereceye göre farklılık gösterebilir olsa da ortalama 15.000 – 17.000 TL civarındadır.
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri başlıklı 6. maddesine göre tüm işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulunmak zorundadır.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
TÜM İŞLETMELER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞTIRMAK ZORUNLUĞU 31 ARALIK 2023 YILINA ERTELENDİ.
Eğitim alan kişilerin sınırsız sınav hakkı bulunmaktadır. Yalnızca bir defa eğitim alarak, başarılı olana kadar sınava girebilmektedir.
C'den B'ye geçiş için 3 yıl, B'den A'ya geçiş için ise 4 yıl bulunduğunuz sınıfta çalışmanız önemlidir. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince bir üst sınıfa geçiş için elbette çalışma süreleri gözetilmektedir ancak belirli belgeleri de hazırlamanız ve başvurmanız gerekmektedir.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişilerin iki şartı yerine getirmesi gerekmektedir. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak kişi İş Sağlığı ve Güvenliği yüksek lisans mezunu olmalı ya da ilk olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 3 yıl çalışmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri