➠ Cevap p'dir.
p v (p v q)' bileşik önermesi aşağıdakilerden hangisine denktir? ➠ Cevap C'dir.
bir önermenin değili yani olumsuzu o önermenin tam tersidir mesela "p'nin olumsuzu p' den q olur, q'nun olumsuzu yani değili q' den p olur, aynı zamanda 0'ın değili 1'dir, 1'in değili 0'dır."
p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu haricinde (p ⇒ q) önermesi “her daim doğru” doğruluk değerini alır. p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu ise koşullu önermenin yanlış olduğu durum olmaktadır.
İki önerme, kendilerini oluşturan bileşenlerinin tüm doğruluk değeri kümesi için aynı doğruluk değerin sahipse bu iki önerme mantıksal eşdeğerdir denir. P ve Q 'ya iki bileşik önerme dersek, P ve Q mantıksal eşdeğerse P ≡ Q veya P ⇔ Q şeklinde gösterilir.
İlgili 37 soru bulundu
Merhaba. Cevap: p veya q önermelerinin doğruluk değerlerine göre değişkenlik gösterir. Veya bağlacında önermelerden herhangi birinin doğruluk değeri "1" ise sonucu 1'e denktir. Eğer hiçbirinin doğruluk değeri "1" değilse sonuç 0'a denktir.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Birden fazla yargı taşıyan önermelere denir. Birden fazla önermenin mantıksal bağlaçlarla bağlanmasıyla oluşan önermelerdir ve bunlar birden çok yargı bildirirler. Mesela “İşçiler ve memurlar grevdedir.” önermesi iki yargı bildirdiğinden, bileşik bir önermedir.
İki ya da daha fazla önermenin 've, veya, ya da, ise, ancak' gibi bağlaçlar üzerinden birleştirilmesi ile ortaya çıkan yeni önermeler bileşik önerme olarak ifade edilir.
P yanlış, q doğru ise: "Yağmur yağmazsa yerler ıslanır", bu her ne kadar yanlış gibi görünse de yağmurun yağmaması durumunda da yerler başka bir şekilde ıslanabilir. Dolayısıyla bu da doğrudur.
Doğrulanmış Cevap. ⚛️p ⇒ p' şeklinde gösterilir. ↬ p ⇒ p'= 0'dır.
Cevap. p'nin değiline eşittir çünkü eğer p'nin değili 1 ise iki taraf da 1 olduğu için sonuç 1 çıkar, p'nin değili 0 ise 0 ve 1'den sonuç 0 çıkar. yani p'nin değili neyse cevabımız da o olur.
↘P'nin değili veya q neye eşittir? p'nin değili veya q=[p→q] şeklinde bağlaçlar oluşması gerekiyor şimdi ise; [p→q]=[p'vq]=[p<=>q] şeklinde sonuca ulaşmış oluruz.
p ve q önermeleri arasına “veya” bağlacı kullanılması suretiyle “p veya q” önermesini elde etme işlemine denir. Veya bağlacı kullanılan önermelerde "veya" bağlacı “ V “ harfi ile gösterilir. p V q önermesinde toplama işlemi geçerli durumdadır. 0 0 0 şeklinde olur.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Birbirinden farklı ve bağımsız tane basit önermeden oluşan bir bileşik önermede her bir basit önerme iki doğruluk değerini diğer basit önermelerden bağımsız şekilde alabileceği için farklı doğruluk durumlarının sayısını çarpma yoluyla sayma yöntemini kullanarak bulabiliriz.
İki önermenin doğruluk değeri her durumda aynıysa, o önermeler, man- tıksal olarak birbirine eşdeğer veya denktir.
Cevap: B şıkkı "p" dir.
→( p' ∨ q )' ∨ (q ∧ p) olur.
Doğru ya da yanlış kesin hüküm bildiren ifadelere önerme denir. Matematikte önermeler, p, q, r, s, t gibi küçük harflerle ifade edilir. Önermelerin doğruluk değeri belirlenirken önerme doğru ise,D veya 1 ile yanlış ise, Y veya 0 ile gösterilir.
p ⇒ q ≡1 önermesine gerektirme denir. p ⇔ q ≡1 önermesine çift gerektirme denir.
Bir p önermesinin değilim p' (ya da ~p) ile gösterilir. İki veya daha fazla önermenin "ve", " veya", "ya da", "ise", "ancak ve ancak" bağlaçlarından en az biri ile birbirine bağlanmasıyla elde edilen yeni önermeye "bileşik önerme" denir.
Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir olmak zorunda olan ifadelere önerme denir. Kesin olan cümleler yanlış veya doğru da olsa önermedir; yani cümlenin yanlış veya doğru olduğunun bilinmesi gerekmez, doğrulanabilir olduğunun bilinmesi yeterlidir.
Soru bizden yanlış olan önerme hangi şıkta olduğu soruluyordu cevabımız A şıkkı olacaktır. Veya Bağlacı : p ile q önermelerinden oluşan p v q önermesi, p ve q'dan en az biri doğru iken sonuç doğru, her iki önerme yanlış ise cevap yanlıştır.
Bileşik önermeler iki veya daha çok yargıyı birleştiren önermelerdir. Bu önermelerdeki yargılar mantık eklemleri -ise, ve, veya, ya da, ancak ve ancak- ile birbirine bağlanır.
Doğrulanmış Cevap. ➡️ Her ikisinde değiller var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri