Tam yağlı süt ve yağsız süt arasındaki temel fark yağ miktarıdır budur. Tam yağlı süt en az yüzde 3 yağ içermelidir, yağsız süt ise yüzde 1'den fazla yağ içeremez.
Süt Çeşitleri: Tam Yağlı, Yarım Yağlı, Yağsız
Yağsız süt:%0.5 ve daha az oranda yağ içermektedir.
Genel olarak değerlendirecek olursak inek sütü ırklara göre değişmekle birlkte %3.7-4.9 yağ, %3.1-3.8 protein içerir. Eğer süt protein\yağ oranı 0.80' den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir.
Marketlerde gördüğümüz sütler, yağ oranlarına göre 3 farklı şekilde sunuluyor: 1. Yağlı Sütler: Yağ oranı azaltılmamış, enerji miktarı korunmuş sütlerdir. Yağlı sütler, %3 ila %3,4 oranında yağ içermektedir.
İşlem sırasında yağlar tam yağlı sütten çıkarılarak alınmaktadır, bu durum da toplamda yağ ve kalorileri içeren süt elde edilmesini sağlamaktadır Yağsız süt, tipik olarak içerinde yüzde 0,5 civarı süt yağı barındıran bir süt çeşididir.
İlgili 20 soru bulundu
Ayrıca tam yağlı sütün birçok hastalıkla ilişkili olduğunu gösteren hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Aksine tam yağlı süt ürünleri tüketimi ile hastalıkların ortaya çıkması arasında bir ilişki olmadığını gösteren çalışmalar mevcuttur.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı.
Sütün Yağını Almak: Normal bir inek sütünde yağ oranı % 3,5 ile 4,2 arasında olmalı iken yağı kısmen alınmış sütlerde yağ oranı % 1,5 -2 oranlarına kadar düşebilmektedir. Bu sütler ile yapılan yoğurtlar ise yağsız veya daha az yağlı olabilmektedir.
Pınar Tam Yağlı Süt 1 L x 12 Adet Besin Değerleri (100 ml için): Enerji: 60.5 kcal. Protein: 3 g. Yağ: 3.3 g.
1 bardak süt(yağsız) içeriğinde 11.04 gram karbonhidart ve 5.62 gram protein bulunur. 1 bardak sütte(yağsız)0.22 gram yağ bulunur. 1 bardak süt(yağsız) 74 mg sodyum, 260 mg potasyum ve 0.02 mg demir bulunur.
Sütteki somatik hücre sayısı (SHS) 500.000 adet/ml değerini aşmamalıdır. Sütün toplam canlı bakteri sayısı 100.000 adet/ml değerinin altında olmalıdır. Süt kalıntı maddeler içermemelidir. Sütün donma noktası -0,515°C değerinin altında olmalı, yani süte su katılmamalıdır.
Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır. Tereyağı, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir hammaddedir.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Homojenize ve pastörize yarım yağlı inek sütü. En az %1,5 süt yağı içerir.
Homojenize ve pastörize yağsız inek sütü. En fazla %0,15 süt yağı içerir.
%3,1 yağ oranına sahip Dost Doğal Süt her zaman taze, her zaman doğal, her zaman lezzetli…
Buna göre "margarin", "4'te 3 yağlı margarin", "yarım yağlı margarin" olarak adlandırılabilecek ve margarinde yağ içeriği, ağırlıkça en az yüzde 80, en fazla yüzde 90 olacak. Dörtte 3 yağlı margarindeki yağ içeriği ağırlıkça en az yüzde 60, en fazla yüzde 62 olacak.
Laktozsuz süt yağ oranı % 30'dur ve laktozsuz süt protein oranı %28'dir. Yani 200 mililitre laktozsuz sütte 6 gram protein ve yaklaşık 6 gram da yağ bulunmaktadır.
Homojenize ve pastörize yağsız inek sütü. En fazla %0,15 süt yağı içerir.
Özellikle diyet yapanların tercih ettiği yağsız sütler, düşük kalorili diyet uygulayanlar için faydalıdır. Çünkü; kalorisine oranla yüksek derecede vitamin ve mineral barındırır. Hatta yağsız süt, fincan başına yaklaşık 325 mg kalsiyum sağlayan en zengin besin kaynaklarından biridir.
Yağsız sütten elde edilen en etkileyici sağlık faydaları, iyileşmiş kalp ve kemik sağlığı, kilo kaybı ve kan basıncı kontrolü içerir. Aynı zamanda, büyüme ve gelişme konusunda yardımcı olma, kemik mineral yoğunluğunu güçlendirme, belli kalp hastalıklarını önleme ve kas fonksiyonunu iyileştirme becerisine de sahiptir.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
Süt 80 derecede kapalı system içinde 15 saniye ısıtılıp, şişe ve kutulara doldurularak hızla soğutulur ve soğuk ortamda dağıtımı yapılır. Bu süte “günlük süt” denir.
Günlük sütün, UHT süte oranla vitamin ve kalsiyum minerallerini daha fazla muhafaza ettiği bilinmektedir. Günlük sütü, UHT süte kıyasla daha kısa süre içerisinde tüketmeniz gerekiyor. UHT sütün reyonlarda yer alma süresi pastörize süte oranla daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri