İki ülkede yaşayan halkların birbirleri ile ilişkileri ülkelerin kuruluşlarından öncesine dayanmaktadır. 1920'lerde, Pakistan müslümanları Türk Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu halkına hem maddi hem de manevi yönden yardımlarda bulundu. 1947'de Pakistan'ın bağımsızlığından sonra ikili ilişkiler resmî olarak başladı.
Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin Pakistan'la ilişkileri, Pakistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulduğu 14 Ağustos 1947 tarihinden itibaren yakın dostluk ve kardeşlik anlayışı temelinde şekillenmiştir. 2022 yılında Türkiye ile Pakistan arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 75. yıldönümü kutlanmaktadır.
Ülkede toplam nüfusun %96,68'i Müslümandır. Pakistan İran'dan sonra, dünyanın ikinci büyük Şii nüfusa sahip ülkesidir. Nüfusun %3,32'sini ise Hristiyan, Hindu, Sih ve Budistler oluşturmaktadır. Gayrimüslim azınlıklar içinde en büyük grubu %1,55 ile Hristiyanlar teşkil etmektedir.
“Pakistan” Urdu dilinde ve Fars dilinde “Pak ülke” anlamına gelmektedir. İlk olarak “Pakstan” sözcüğü Choudhary Rahmat Ali tarafından 1934 yılında telaffuz edilmiş ve Birleşik Krallık'ın eski Hindistan sömürgesinin 5 eski eyaletinin harflerinden türetilmiştir.
Pakistanlılar (Urduca: پاكِستانى قوم, Pakistani Kavim), Pakistan'ın vatandaşı olan insanlardır. Pakistan çok etnik gruptan oluşan ve çok dilli bir devlettir: halkının çoğunluğu dilsel olarak Hint-Aryan ve İran gruplarına aittir, geri kalan azınlık ise çoğunlukla diğer dil gruplarına ve ailelere aittir.
İlgili 19 soru bulundu
Ailelerin tuttukları şecerelerde Keşmirli Türklerin soyu genel olarak Timur dönemine dayanıyor... Dünyanın çatısı olarak da bilinen Himalayalar'ın eteklerine dağılmış küçük köylerde varlıklarını sürdüren Türkler, bölgede Keşmir, Hazara yada Pakistan Türkleri olarak biliniyorlar.
Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan arasındaki resmi ilişkiler, 15 Ağustos 1947 tarihinde Hindistan'ın bölünerek iki bağımsız devletin, Hindistan ve Pakistan'ın, kurulmasıyla başladı.
Pakistan'ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah, Hindistan'ın kurucusu Gandi ile birlikte 1944'te Bombay'da.
1920'lerde, Pakistan müslümanları Türk Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu halkına hem maddi hem de manevi yönden yardımlarda bulundu. 1947'de Pakistan'ın bağımsızlığından sonra ikili ilişkiler resmî olarak başladı.
Aynı şekilde Pakistan vatandaşı için Pakistanlı denilebildiği gibi ülkenin ana dili olan Urduca sözündeki ca ekini atarak kökte kalan Urdu da denilir.
Pakistan'da devlet dini olan İslam, Pakistan halkının yaklaşık %96'sının inancıdır. Din özgürlüğü, Pakistan Anayasası tarafından garanti altına alınmıştır. Pakistan anayasası, tüm Pakistan vatandaşlarının dinlerden bağımsız olarak eşit haklara sahip olduklarını temel bir hak olarak ifade eder.
Urduca ya da Urdu Dili, Türklerin Hindistan'daki fetihlerini müteakip, o bölgenin mahalli dilleri ile Müslüman askerlerin konuştukları Farsça, Arapça ve Türkçe gibi dillerin karışımı ile ortaya çıkmıştır. Pakistan'ın resmî ve millî dilidir.
Hint Mutfağı, Pakistan Mutfağı'nın kalbi gibidir. Pakistan'ın diğer geleneksel yemekleri Hint Mutfağı ile benzerlik gösteren; Balti, Biryani, Mutton Karahi, Chicken Karachi, Tikka, Samosa, Pakora ve Dahi Phulkiyaan'dır. Tatlılarda ise Shahi Tukray'dan başka Havuç Helvası ve Cream Chaat öne çıkar.
Türkiye, o günlerde bağımsızlığına kavuşan Türk Cumhuriyetlerini tanıyan ilk ülke olmuştur. Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Kırgızistan'dan oluşan bu devletlerle ortak bir dile, ortak bir hafızaya ve ortak bir kültüre sahip olmamız ikili ve bölgesel ilişkilerin güçlenmesine zemin hazırlamıştır.
Nüfus ve İstihdam
IMF tahminlerine göre Pakistan'ın nüfusu 2023 yılında 231,6 milyona ulaşmıştır.
Personel sayısı Pakistan Silahlı Kuvvetleri'nin 654.000 aktif ve 550.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 10. büyük güçtür.
Ankara. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından birçok ülke, hem arama kurtarma çalışmaları hem de insani yardımlarla Türkiye'ye destek sağladı. Depremlerin ardından Türkiye'ye verdiği destekle öne çıkan ülkelerden biri de Pakistan oldu.
Türk Kurtuluş Savaşı'nda bazı ülkeler tarafından Türkiye'ye yardım edilmiştir. Bu ülkeler Sovyet Rusya, Fransa, İtalya, Hindistan, Hindistan, Azerbaycan ve Kıbrıs'tır.
Yurt dışından gelen yardımlara ilişkin bilgiler paylaşan Çavuşoğlu, "Bugüne kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 102, 88 ülke bugüne kadar Türkiye'de sahada bize arama kurtarma, sahra hastanesi ya da sağlık ekipleriyle bize yardım etti. 23 ülke görevini tamamlayarak ayrıldı.
29 Mayıs 1988'de meclisi feshetti ve 15 Haziran 1988'de Şeriat Kanunu'nu uygulamaya koydu. Bu kanunla İslâm hukuku Pakistan'ın üst hukuku ve hukuk kaynağı ilân edildi.
Ülkenin ekonomisi yarı endüstrileşmiş olup önemli sanayi merkezleri İndus Nehri boyunca yer almaktadır. Birincil ihraç malları arasında tekstil, deri ürünleri, spor malzemeleri, kimyasallar, halı ve kilim bulunmaktadır.
11 Nisan 2022 tarihinde Ulusal Meclis'te Başbakanlık için yapılan oylama sonucunda PML (N) Lideri Şahbaz Şerif, Meclis oturumunda hazır bulunan 174 üyenin tamamının oyunu alarak Pakistan'ın 23. Başbakanı olarak seçilmiştir.
14 Ağustos 1947'de bağımsızlık ilan edildi
Britanya Hindistanı, 1947'nin 14 Ağustos'unu 15 Ağustos'a bağlayan gece resmen bağımsız olarak ikiye ayrıldı. O tarihte, Kadir Gecesi 14 Ağustos'a denk geldiği için Pakistan'ın bağımsızlık günü 14 Ağustos olarak kabul edildi.
15 Ağustos 1947'de Hindistan ve Pakistan, İngiltere'den bağımsızlığını kazandı. Daha doğrusu aynı gün İngiltere'nin yönettiği topraklar, Hindistan ve yeni kurulan Pakistan devleti (Doğu Pakistan daha sonra Bangladeş oldu) arasında bölündü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri