Rahim Filmi çekimi sonrasında; Lekelenme tarzında ya da az miktarda vajinal kanama olabilir. Eğer kanama fazlaysa ya da birkaç günden uzun sürerse mutlaka doktorunuzu aramanız gerekir. Ayrıca hafif ya da orta şiddette bel ve kasık ağrısı da çekim sonrasında olabilir.
Rahim filmi çekiminden sonra ufak derece kanamalar görülebilmektedir. Kanama birkaç gün boyunca devam etmekte ve sonlanmaktadır. Kanamanın kesilmemesi gibi durumlarda doktora görünmek gerekmektedir. Uygulama sonrasında hastada hafif şiddette karın ve kasık bölgesi ağrıları görülebilmektedir.
Rahim filmi çekilmesinin zararlı yan etkileri var mıdır? Rahim filmi çekilirken nadiren allerjik reaksiyon gelişebilir. Bu nedenle eski tip ilaçlar yerine alerji yapma potansiyeli son derece düşük olan yeni tür ilaçlar tercih edilmelidir. En sık görülen komplikasyon enfeksiyondur ve her 100 hastadan birinde görülür.
Filminizi yüksek teknoloji kullanarak yeni yöntemle çekeceğiz. Bu nedenle HSG çekimi sonrasında yapmanız veya yapmamanız gereken hiçbir şey yoktur. HSG çekiminden sonra işinize dönebilir, sosyal programınıza devam edebilirsiniz. Araba kullanabilirsiniz.
Rahim filmi sonrasında cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır. İşlem sonrasında araç kullanılabilmektedir. İşlem sonrasında hamile kalma şansı yüksektir.
İlgili 21 soru bulundu
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Rahim filminden sonra hamile kalmak daha kolay olmaktadır.
Yapılan incelemeler film çekimi sonrası gebelik şansının arttığını göstermektedir. Çekilen filmin sonucunda nereye etki olduğu ve neye katkı sağladığı tam olarak bilinmese de hamilelik için gerekli olan zemini hazırladığı düşünülmektedir.
Fakat kanamanız fazlaysa yada bir kaç günden uzun sürerse, ağrınız artarsa, ateşiniz çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. HSG sırasında az da olsa vajina zorlandığı için yaptırdıktan 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon uygulamak sakıncalı olabilir.
Çünkü rahim filmi ilaçlar ile çekilen ve özellikle işlem sonrasında, işlem sırasında olmasa da ağrı ve sızı yapan bir işlemdir. Dolayısıyla da kadın doğum uzmanları en az iki gün olmakla birlikte rahim ağrısının tamamen geçene kadar cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemesini tavsiye etmektedir.
Eski teknikle veya C kollu olmayan röntgen cihazı ile rahim filmi (HSG) çekiminden sonra 1-2 gün sürebilen kanamalar olabilir. Bunun başta gelen sebebi rahim ağzına çengelli alet (tek dişli tenekulum) geçirilip çekilmesidir. Rahmin çengelle çekilmesi, rahme poz verdirmek içindir.
Rahim filmi çekimi sonrasında lekelenme şeklinde hafif kanama olması ve orta şiddette ağrı olması beklenen bir durumdur. Adet gecikmesi veya adet düzensizliği HSG sonrasında karşılaşılan problemlerden biri değildir.
1 Sene olan bu bekleme süresi 35 yaşından sonra ve daha ileri yaşlarda 4-6 aydır. HSG istenmesinin tek amacı kısırlık araştırması değildir.
Rahim Filmi Ne İçin İstenir? HSG; kısırlık, düşük, kapalı kanal, kanser gibi rahimde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını tespit etmek için kullanılır. Rahim tüpleri kapalı bir kadının, gebe kalma ihtimali azdır. Bu nedenle; hamilelik için olumsuzluk yaratan bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir.
Rahim Filmi Çekme Tekniği
İşlemden önce enfeksiyon olmaması için antibiyotik yapılır. Sonrasında da eğer ihtiyaç olursa ağrı kesici kullanılır. Hsg rahim ağzından kontrastlı ilacın verilerek rahim içi ve tüplerin x-ışını ile filmi çekilerek görüntülenmesi ile elde edilir.
Nov 2022·Dr. Cevat BAYRAK - HSG Filmi (Rahim Filmi)
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır. HSG incelemesi sırasında tüplerdeki küçük yapışıklıklar açılabilmekte, içlerindeki pıhtı tıkaçları ve sümüksü tıkaçlar temizlenmekte böylece sperm ile yumurtanın buluşması kolaylaşmaktadır.
HSG (Histerosalfingografi) yani halk arasında bilinen adıyla ilaçlı rahim filmidir. Bu film sayesinde rahim boşluğu ve tüpler hakkında bilgi edinmeyi amaçlarız. Bu film özellikle adet bittikten sonra 1-3 gün içinde çekilir.
Adetliyken rahim filmi çekilmesi bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle adetliyken rahim filmi çekilmez. Hsg için adetten sonra birkaç gün beklenilmesi önerilir. Böylece olası enfeksiyonlar önlenmiş olur.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
Rahim filmi çekimi yapılacağı zaman gebelik olasılığı bulunmaması gerekmektedir. Hamilelik şüphesi varsa rahim filmi çekimi yapılmamalıdır. Son 10 gün içerisinde cinsel ilişkiye girildiyse kanda gebelik testinin negatif çıkması gebelik olmadığını göstermez. İdrarda gebelik testi için bu süre en az 15 gündür.
Tüm bu işlem sırasında çoğunlukla âdet sancısına benzer bir ağrı hissedilir ve işlem yaklaşık olarak 5-10 dakika kadar sürer. Görüntüleme işlemi sırasında çekilen film sayesinde rahim içinde ve fallop tüplerinde herhangi bir problem olup olmadığı kolay ve hızlı bir şekilde anlaşılır.
-Rahim Filminden Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilir? Rahim filminden sonra 3 gün cinsel ilişkiye girilmemelidir. 3 gün sonra cinsel ilişkiye girilebilir.
Dış Gebelik Sonrası Rahim Filmi Şart mı
Sonlanma şekli ne olursa olsun dış gebelik sonrası 3-6 aylık bir zaman içerisinde tüplerin durumunun değerlendirilmesi için rahim filmi şarttır.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir.
Ancak yine de tüp bebek tedavisi öncesinde mutlaka rahim filmi HSG çekilmelidir. Çünkü bazı tüp hastalıkları, zararlı sıvı akıntısına neden olarak rahim içine yerleştirilen embriyonun orada tutunmasını ve gelişmesini engelleyebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri