Türkiye'de üretimin %88'ini karşılayan 6 il sırasıyla Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Diyarbakır, Adana ve İzmir'dir. Şanlıurfa ili tek başına tüm üretimin %42'sini karşılamaktadır.
Pamuk Türkiye'de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de pamuk en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve şehir olarak en çok Şanlıurfa'da üretilir. Şanlıurfa'da üretilebilmesi GAP projesi ile gerçekleşmiştir. Akdeniz bölgesinde ise başta Adana olmak üzere Mersi, Kahramanmaraş ve Hatay çevresinde üretim yapılır.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Yoğun olarak ise Şanlıurfa ve çevre illerde yetiştirilir. Özellikle GAP Projesi ile beraber daha yoğun şekilde bölgede yetiştirildiğini söylemek mümkün.
İlk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa ve etrafındaki şehirler pamuk üretimini yoğun bir şekilde gerçekleştirmektedir. Ardından Ege Bölgesinde Aydın ön plana çıkmaktadır. Manisa ve Balıkesir'de de yetiştirilmektedir. Akdeniz Bölgesinde ise Adana bu konuda ön planda yer almaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Pamuk yetiştirilmesi için gereken sıcaklık 20 °C'dir. Ancak bu sıcaklık, Iğdır Ovası'nın yıllık sıcaklık ortalamasından biraz düşük de olsa yaz aylarındaki yüksek sıcaklık ortalamaları pamuk için elverişli bir ortam yaratmaktadır.
Dünyada pamuk üretiminin en çok olduğu ülke uzun yıllardır Çin olurken son yıllardaki üretim artışıyla Hindistan Çin'i geride bırakmakta ya da başa baş gitmektedir. 2018/19 sezonu tahminlerine göre dünyada en çok pamuk üreten ilk 5 ülke sırasıyla; Çin, Hindistan, ABD, Brezilya ve Pakistan olmuştur.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 6.102.800 ton üretim ile dünyanın en büyük pamuk üreticisidir. Hindistan 4.690.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Amerika Birleşik Devletleri, yılda 4.003.950 ton üretim ile üçüncü büyük pamuk üreticisidir. 976.600 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.
Pamuk (Gossypium hirsitum), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.
Türkiye'de Pamuk Dış Ticareti: 2020 yılında 1,6 milyar $ değerinde 1 milyon 57 bin ton lif pamuk ithalatı, 147 milyon $ değerinde 81 bin ton lif pamuk ihracatı gerçekleştirilmiştir. Pamuk ithalatının yaklaşık %71'i ABD, Brezilya ve Yunanistan'dan yapılmıştır.
Bu sayede pamuk üretim alanı da genişleyen Mardin'de, geçen yıla göre artış bekleyen üretici hasada mutlu başladı. Geçen yıl 10 bin 780 dekar alanda 57 bin ton pamuk üretimi yapılan Mardin Ovası'nda bu yıl 14 bin dekar alanda üretilen pamuktan 70 bin ton verim bekleniyor.
Pamuk, ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle önemli ve stratejik bir üründür. İşlenmesi açısından çırçır sanayiinin, lifi ile tekstil sanayiinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayiinin, linteri ile de kağıt sanayiinin hammaddesi durumundadır.
Sıcak iklim koşullarında yetişen pamuk, don olaylarının görüldüğü bölgelerde yetişmez. Yetişme süresi 120-200 gün arasında değişen bitki için ideal hava sıcaklığı yaklaşık 15°C ve üzeridir. Sıcaklık ihtiyacı bitkinin büyüme evrelerine göre; su ihtiyacı ise yetişme döneminde toprak özelliklerine göre değişir.
Ege Bölgesi: Bölgede en fazla pamuk üretilen şehir Aydın'dır. Ayrıca Manisa, İzmir ve çevre illerde de yetiştiricilik yapılır. Marmara Bölgesi: Marmara Bölgesi'ndeki üretim daha çok güney kesimlerde gerçekleşir. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale pamuk üretimi yapılan şehirler arasında yer alır.
2019/2020 üretim sezonu için Hindistan'ın 6,4 milyon ton lif pamuk üretimiyle en büyük üretici olacağı öngörülmektedir. Hindistan'ı sırayla Çin, ABD, Brezilya izlemektedir. Türkiye 784 bin ton lif pamuk üretimiyle dünya pamuk üretiminde 6. sıradadır.
TÜRKİYE'DE PAMUK
Türkiye'de 2021 yılında 4,3 milyon da alanda 2,25 milyon ton kütlü pamuk üretimi karşılığı 832.500 ton lif pamuk üretimi gerçekleşmiştir. 2021 yılında Türkiye'de üretilen pamuğun %87'sini karşılayan 6 il sırasıyla Şanlıurfa (%40), Diyarbakır (%14), Aydın (%12), Hatay (%9), İzmir (%7) ve Adana (%5)'dır.
Hindistan, Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci pamuk üreticisidir ve pamuk, ülkenin en önemli mahsullerinden biridir.
Pamuk sektörü, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde oldukça önemli bir yere sahip olup, katma değeri oldukça yüksektir. Pamuk sektörünün Di- yarbakır ve Şanlıurfa illerinde gelişiminin sağlanması, bölgede tarıma da- yalı sanayinin gelişebilmesi için büyük önem taşımaktadır.
Derin, kumlu-killi, su tutma yeteneği yüksek, geçirgenliği, işlenmesi ve sulanması kolay topraklar pamuk tarımı için ideal topraklardır. Pamuk tarımında en önemli iklim faktörlerinin başında sıcaklık, gün ışığı, yağış ve oransal nem gelmektedir.
Dokuma, giyim ve deri sanayii: Pamuklu dokuma sanayii; İstanbul, Adana, Aydın, Antalya, İzmir, Tarsus, Nazilli, Malatya, Kayseri illerinde yoğunlaşmıştır.
İlimizde yıllar sonra ilk kez 2017 yılında ekimi yapılan ve bu yılda daha geniş bir alanda ekimi gerçekleştirilen pamuğun hasadına başlandı ve hasat devam ediyor.
Türkiye'nin Pamuk Üretiminin Yaklaşık %2'si Antalya'dan
İlimizde yaklaşık 40 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılıyor. Ülkemizde üretilen pamuğun yaklaşık %2'si Antalya'mızda üretiliyor.
Pamuk üretim ve ithalat rakamlarına bakıldığında; Amerika Tarım Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, 2020-2021 sezonunda 631 bin ton lif pamuk üretirken, 1 milyon 160 bin ton pamuk ithalatı yaptı. 2021-2022 sezonunda üretim 827 bin ton, ithalat 1 milyon 203 bin ton oldu.
Tarladan tarım işçileri tarafından toplanan pamuk, traktörlere yüklenerek Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliğinin çırçır fabrikasına getiriliyor.
Bunlar: Avustralya, Amerika, Afrika-Arabistan grupları olup toplam 29 türü içerirler. tomentosum, Gossypium barbedense, Gossypium hirsutum'dur. dünyada pamuk ekilen yörelerde en yaygın olanıdır. Orta uzunlukta lif veren bu türe ait pamukların lifleri parlak ve dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri