Ekim mibzerle sıraya yapılır.Sıra arası 70 cm, sıra üzeri 35-40 cm olmalıdır. Ekim derinliği toprak koşullarına göre genellikle 3-4 cm.dir. Tohumun çimlenmesi normal koşullarda 5-10 gün içinde gerçekleşir.
Pamukta fasulye kaç günde çimlenir sorusunun cevabı ise ortalama 5-6 gündür. Şimdi size pamukta fasulye yetiştirme aşamaları için resimli bir anlatım listesi sunacağız. Böylece her aşamayı görerek anlamanız ve uygulamanız daha kolay olacak.
Doğru zaman ve sıcaklıkta ekilen pamuk tohumlarının çimlenmesi 10-15 gün içinde gerçekleşir.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Çimlendirilecek olan tohumun daha önceden hiçbir işlemden geçirilmemiş olması gerekir. Nem oranı, %80-85 ve ısı 23-25 C arasında olan yerlerde tohumlar çok daha çabuk bir şekilde filizlenir. Bu sayede filizlendirme işlemini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir ve emeğinizin karşılığını almaya başlayabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
TOHUM NE KADAR SÜREDE ÇİMLENİR? Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
Çiçek tohumunu ilk ektikten sonra toprağını hafif nemlendirmeniz gerekmektedir. Ekim yapıldıktan sonra yapılan sulamanın asıl nedeni toprağın tohum etrafında bir bütün oluşmasını sağlamaktır. Bu nedenle toprak kurumadan toprağı nemlendirmeniz gerekmektedir.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
Kuru tarım alanlarında kışlık ekimlerde tohumun, çim kını uzunluğuna bağlı olarak, mümkün olduğu kadar derine ekilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde, çim köklerinin toprağın alt tabakalarında bulunan nemli tabakaya daha kısa sürede ulaşması sağlanmaktadır.
Bölgemizde yetiştirilen çeşitlerin orta bünyeli topraklarda ve normal iklim koşullarında 15-20 gün aralıklarla 4-5 kez sulanması uygundur.Bölgemizde en iyi sulama yöntemi yüzey sulama (karık usulü ) yöntemidir.
Ekim ve çiçeklenme dönemi arasında sulama yapmak pek tavsiye edilmez. Ekimden yaklaşık 40-45 gün sonra, iklimsel koşullar da göz önünde bulundurularak her 5-7 günde bir (İklim koşulları ve toprak yapısına bağlı kalmakla beraber bu süre 15-20 günde bi de olabilir) pamukta ilk sulama yapılmalıdır.
Pamuk bitkisinin iklim istekleri
Pamuk bitkisi, uzun süre don tehlikesi olmayan, yüksek derecede sıcaklığa ve bol güneş ışığına ihtiyacı olan bir bitkidir. Bu bitki sıcak ve nemli iklimleri tercih eder. Toprak sıcaklığı 15 °C'nin altında ise, pamuk tohumları düşük bir filizlenme oranına sahip olacaktır.
Yapmanız gereken şey bir bardağa su koymak. Çimlendirmek istediğiniz tohumları bu suya koymak. Birkaç saat sonra dibe çöken tohumlar kaliteli, yüzen tohumlar eski, çürük veya boştur.
Topraktaki sıraların aralıkları 60 cm ile 80 cm arasında yapılmalıdır. Tohumların derinliği ise 4 ile 5 cm arasında tutulmalıdır. Pamuk tohumu mart ayında başlayarak bölgeye göre en geç mayıs ayında ekimi tamamlanmalıdır.
Cevap: Evet, tohumlar karanlıkta da çimlenir. Çimlenme olayının gerçekleşmesi için ışığa gerek yoktur.
Olgunlaşan sebze veya meyve koparılıp tohumları çıkarıldıktan sonra, çer çöp ve ıskartaların ayrılması için tohumların bir kap suya konması yeterlidir. Suyun üzerinde kalanlar ıskartalar, dibe oturanlar ise dolu, iyi tohumlardır.
Minimum sıcaklık derecesi çimlenmenin olabilmesi için en düşük, maksimum sıcaklık derecesi ise en yüksek sıcaklıktır. Bir çok bitkide dormant olmayan tohumlarda optimum sıcaklık derecesi 25-30oC'dir. Bazı türlerde ise bu değer 15oC'dir.
Tohumları ekmeden önce, bir gece ılık suda bekletirseniz, çok daha erken çimlenmelerini sağlarsınız. Tohum ekim işlemi tamamlanır tamamlanmaz, ilk sulama işlemi yapılmalıdır.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2 seneden 10 seneye kadar saklanabilmektedir. Tohum nemi: Tohum nemindeki %5-14 arasındaki her %1'lik artış tohum depolama ömrünü 2 katı kadar azaltır.
Tohumlar ekildikten sonra üzeri toprakla kapatılır ve suyu verilir. Toprağın nemini koruması için üzeri poşet veya bir bezle kapatılır. Saksının güneş alan bir noktada olması ve belli aralıklarla sulanması önemlidir.
Kaleminizi toprağa dikip ilk sulamayı yaptığınızda kapsüller çözünmeye başlar. Ortam sıcaklığına bağlı olarak 12-24 saat içerisinde kapsüller tamamen yok olur, içerisinde bulunan tohumlar toprakla buluşur ve cinsine göre 4-14 günde filizlenir.
tohumun çimlenmesi için geçen süre.
Bazı bitkilerin tohumlarında dormansi (çimlenme engeli) bulunmakta ve tohumlar elverişli ortama (su, oksijen, sıcaklık ve bazı durumlarda ışık) rağmen çimlenememektedirler. Özellikle ılıman kuşaktaki ağaç türlerinin tohumlarında dormansi daha sıklıkta görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri