-Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 15-25 günde çimlenir.
Lavanta çiçeği ev ortamında en kolay bakılan çiçek çeşitlerinden biridir. Ayrıca sık sık suya gereksinimi olan bir çiçek bitkisidir. Lavanta suda kaç günde köklenir konusu pek çok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Lavanta suda ortalama dört veya altı hafta içerisinde köklenmektedir.
Lavanta tohumları 3 gün içerisinde toprağa tutunarak çimlenmeye başlar. Bu süre bazen toprağın ve tohumun kalitesine göre bir hafta gibi bir süreyi de bulabilir.
Tohumların buzdolabında 30 gün boyunca saklanması gerekir. Buzdolabında 30 gün boyunca bekleyen tohumlar, çimlenerek toprağa ekilmek üzere hazır hâle gelir. Lavanta tohumları yaklaşık 3 gün içinde toprağa yapışarak çimlenmeye başlar. Bu süre toprağın ve tohumların kalitesine göre bazen bir haftaya kadar uzayabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır ancak sabah ve akşam sulama yapmanız ve toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız lavantanın daha sağlıklı büyümesini sağlar. Ayrıca lavanta, çiçeklerini haziran ve ağustos ayları arasında açarak yazın rengini evinize taşır.
Lavanta genel olarak kireçli, geçirgen, taban suyu yüksek olmayan, diğer tarım ürünleri açısından çok verimli kabul edilmeyen arazilerde çok verimli olabilen bir bitkidir. Çok fazla bir sulama ihtiyacı olmadığından dikilecek arazinin mutlaka sulu olmasına gerek yoktur.
Lavanta Hangi Mevsimde Ekilir? Lavanta her mevsim ekilebilen bir bitkidir. Ancak sonbahar, yaz ve ilkbahar ayları lavantanın ekimi için uygun mevsimlerdir. Lavanta, doğru bakım yapıldığında Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açar.
Yeni bir lavanta ekmek için öncelikle lavanta dallarını budamanız gerekecektir. Lavantaları yetiştirirken 3 veya 5 adet lavanta yaprak düğümüne ihtiyacınız olacaktır. Dalları kesilen lavanta toprağa ekilir ve toprağın üstü kapatılır. Lavantanın köklenmesi için 2 günde bir sulanmasına özen gösterilir.
Lavanta ekimi için çoğunlukla mayıs ayı tercih edilir. Bu dönemin ardından geçen iki aylık sürede bitkiler büyür.
Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir. Özellikle kırağıların düşmesinden sonra fideler sökülüp dikilmelidir. İlkbaharda dikim yapılacaksa Şubat-Mart aylarında bahar kuraklığı oluşmadan önce gerçekleştirilir.
Tohumdan lavanta yetiştirmekle ilgileniyorsanız biraz sabır ve iyi bir bakımla evinizde lavanta bahçesi oluşturabilirsiniz. Bunun için basit bazı kuralları uygulamanız yeterli olacaktır. Saksıda lavanta yetiştirmek için kalıcı yer olarak ılık ve güneş alan yerleri seçmeniz önemlidir.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir.
Lavantadan elde etiniz tohumu serin ve ışık görmeyen bir yerde saklamalısınız. Bunun için buzdolabı en çok tercih edilen yerdir. Buzdolabında beklettiğiniz tohum çimlenmeye başladığında, nem oranı yüksek, kuru ve kireçli toprağa ekmelisiniz. Lavanta tohumu ekimi yapılan yer mutlaka güneş görmelidir.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Lavanta, Akdeniz'e özgü güçlü kokulu bir bitki. Mor renkte olan çiçeği ve yıl boyunca yeşil kalan yaprakları ile lavanta, büyüleyici bir görsel şölen yaşatır. En zorlu bahçe koşullarında bile büyüyebilmesi, lavanta yetiştiriciliğini daha kolay hale getirir.
Lavanta bitkisine doğru bir şekilde bakıldığı zaman haziran ayında çiçek açmaya başlar. Lavanta bitkisinin çiçeklerinin renkleri çoğunlukla mor olsa da bordo ve koyu mavi olan lavantalar da bulunur. "Lavanta hangi aylarda çiçek açar?" sorusu bitki severler ve lavanta yetiştirmek isteyenler tarafından çokça araştırılır.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavanta bitkisinin toprak istekleri ve toprak hazırlığı
Lavanta bitkileri süzek ve pH değeri 5,5 ila 8 arasında olan topraklarda yetişebilir. Ancak, yüksek verim genellikle 7'ye yakın pH değerine sahip olan ve iyi derecede süzek ile hafif bünyeli, kumlu topraklarda elde edilir.
Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Lavanta çiçeği Latincesi Lavandula angustifolialon'dır. Her çiçekte olduğu gibi lavanta çiçeğinin anlamı renklerine göre değişiklik gösterir. · Mor lavanta çiçeği gücün ve gösterişi temsil ederken çiftler birbirine hediye etmesi durumunda sadakat ve bağlılık anlamları taşır.
Türkiye'de özellikle Ege ve Akdeniz'de sıkça yetiştirildiği gözlemlenmektedir. Bundan dolayı da bu bölgelerde lavanta kokusu oldukça sık kullanılmaktadır. Lavanta hangi iklimde yetişir sorusuna ise kurak iklim, yumuşak kışlar ve güneşli yazların olduğu bölgelerde yetiştirilebilir şeklinde cevap verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri