Bu konuda özellikle sirke en önemli yöntemler içerisinde gelir. Sirkeli su karışımı karşısında beyaz yaprak bitlerinin pek bir şansı yoktur. Özellikle çiçek yağı, elma sirkesi ya da toz biber ile karışım üzerinde yapraklar korunabilir.
· Bir pamuğun üzerine çay ağacı yağı damlatıldıktan sonra gözle görülen unlu bitler temizlenmelidir. Ancak her bir yüzeyin temizliği için ayrı pamuğun kullanılması tavsiye edilmektedir. · Uygulama sırasında bitki saksıdan tamamı ile çıkarılmalıdır.
Beyaz yaprak bitlerini yok etmek için sirke kullanılabilir. Özellikle; çiçek yağı, elma sirkesi ve su karışımı sayesinde yaprak bitlerini azaltabilirsiniz. Yeşil yaprak biti nasıl yok edilir sorusuna ise ev imkânlarında sunulabilecek birçok cevap bulunur.
Tedavi yöntemi: Hastalığa nemli ortamda gelişen mantarlar neden olduğu için yetkili satıcıdan alacağınız mantar ilacı (fungisit) ile bitkinizi spreyleyin. Yaprakların ıslak ve nemli kalmamasına dikkat edin. Hastalıkla mücadele ederken bitkilerinizi sabah saatlerinde sulayın.
Kaynayan suyun içerisine sirke ilave edip karıştırın. Ardından karışıma lavanta yağı ekleyip bir kez daha karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı sprey şişesine alın hamam böceklerinin olduğu bölgeye püskürtün. Bu karışım hamam böceklerini öldürmez ama kokusu nedeniyle hamam böceklerini evinizden hemen uzaklaştırır.
İlgili 28 soru bulundu
Elma sirkesi, yemeklere eklenerek veya su ile seyreltilerek tüketilebilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Sirkeli su
Bir ölçü su ile bir ölçü elma sirkesi veya beyaz sirkeyi karıştırın ve böceklere fısfıslayın. Ayrıca bu karışım, yabani otlar ile karıncalara da etkilidir.
Bebeklerde pamukçuğun tedavisi için pamukçuk damlası olarak bilinen ilaçlar kullanılabilmektedir. Bebekte pamukçuk oluşturan nedenin belirlenmesi önemlidir. Annenin göğüs ucundan kaynaklanan bir enfeksiyon varsa bu durum tedavi edilmelidir. Bebeğin kullandığı biberon ve emzikler sık sık steril edilmelidir.
Pamukçuk tedavisinde en çok bilinen ve yaygın bir şekilde uygulanan bitkisel tedavi yöntemi karbonattır. İçme suyunu kaynatın, içine az bir miktar karbonat ekleyin. Daha sonra temiz bir bezi parmağınıza geçirin ve bu karışıma batırın. Ardından bu bezle ağız içini temizleyin.
Doktor kontrolü altında pamukçuk için ilaç kullanılır. Bir mantar enfeksiyonu olduğu için antimikotikli damlalar 7-10 gün süreyle bebeğe verilir. Annenin göğsünde de enfeksiyon varsa bebek için kullanılan mantar önleyici ilaçlar göğüs ucuna sürülebilir.
Sık sık toprak havalandırılması ve değişimi yapmak bitkilerin korunması sağlayacaktır. Bunun dışında böceklenen bitkilerin yanından diğer çiçeklerin ayrılması gerekir. Çiçeklerin sulanma oranlarına mutlaka önem verilmelidir. Çiçeklerde böceklenmeye ne iyi gelir sorusuna sirke ve aspirin cevabı verilebilmektedir.
Bitkilerde pamuklu bit adıyla da bilinen unlu bit hastalığı bitkinin bağışıklığının zayıf olduğu dönemlerde meydana gelir. Genellikle ani sıcaklık değişimi, ani ortam değişimi gibi nedenlerden unlu bit sorunu ile karşılaşmanız mümkündür.
Böceklerden kurtulmak için sıkça kullanılan maddelerden bir tanesi de acı toz biberdir. Toz biberi belirli bir süre suda beklettikten sonra zeytinyağı ve toz sabun ekleyerek çiçeklerinizde kullanabilirsiniz. İnsanlar için de faydalı olan sarımsak çiçeklerde de işe yaramaktadır.
Nemin neden olduğu pamuklanma durumunda bitki özsuyu ile beraber beslenmektedir. Hastalık, yaprak düğümlerinde ya da saplarda pamukçuğa benzemekte olan beyaz tepecikler oluşturmaktadır. Bu pamuklanma hastalığı ayrıca, yaprak sapları ya da çiçeklerde yapışkan bir madde bırakmaktadır.
Yaprak biti genellikle insana bulaşmaz ve doğrudan zarar vermez. Ancak, bitkiyle temas sonucu bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yaprak biti ısırığı gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca, bitki zararlılarına karşı kullanılan kimyasal ilaçlara karşı dikkatli olunmalıdır.
İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde, Zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir. Bakanlıkça resmen tavsiye edilen ilaçlardan biri kullanılır.
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup gazlı bezle bebeğin ağzı günde 3-4 kere temizlenmelidir. Ardından mantara karşı damlalar 7-10 gün süre ile kullanılır.
Uygun şekilde planlanan tedavi ile pamukçuk hastalığı genellikle birkaç hafta içerisinde tamamen iyileşir.
Bebeklerde pamukçuk damlası gibi ilaçlar hekimler tarafından verilir. Ortalama 1 hafta ila 10 gün arasında kullanılan damlalar, bölgeye etki ederek enfeksiyonu geçirir. Tedavi sürecinde anne de göğüs ucuna mantar önleyici krem ve merhemler sürer.
Pamukçuk bulaşıcı değildir; ancak pamukçuk, enfekte tükürük veya mukoza zarlarıyla temas yoluyla yayılır. Semptomlar dilde, yanakların içinde, diş etlerinde, ağzın çatısında ve dudaklarda beyaz lekeleri içerir.
Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri
Bu beyaz örtü dilde oluştuğunda süt kalıntısı olarak yorumlanabilir. Pamukçuk bebeğe acı verdiği için bebeğin iştahında azalma, ağlama ve memeyi sık sık bırakmak istemesi gibi şikayetlere de neden olabilir.
Bebeklerde pamukçuk ağrı yapar mı? Evet, pamukçuk ağrılı bir sorun olabilmektedir.
Beyaz sirke, asetik asit ve sudan oluşan fermente bir sıvıdır. Genellikle yemek hazırlama sürecinde, turşu-konserve yapımında, ev temizliğinde ve tarımsal faaliyetlerde kullanılır. Beyaz sirke, uygun olarak ölçeklendiriliğinde bazı tıbbi durumların tedavisine yardımcı olarak da kullanılabilir.
Kühne doğal beyaz sirke, çok amaçlı kullanıma uygundur. Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
Elma sirkesi antiseptik olması nedeniyle özellikle mutfak temizliğinde ve kişisel bakımda tercih edilir. Mutfakta ayrıca meyve ve sebzelerin temizlenmesinde kullanılır. Salmonella gibi bakterilerin bulaşmasını engellemek amacıyla elma sirkesinin gıda temizliğinde kullanılması faydalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri