Özelliklerine ve oluşum durumlarına bakıldığı zaman fark edileceği üzere, travertenler doğal oluşumlardır. Oluşum aşamasında asla insan etkisi bulunmaz.
1- Pamukkale Travertenleri
Yeraltından çıkan mineral bakımından zengin sularla beslenen doğal havuzlardan oluşan Pamukkale, sıcaklığı 35 ila 100 C arasında değişen 17 su kaynağı ile mutlaka görülmesi gereken bir doğal anıt.
Pamukkale, 1988 yılında gerçekleştirilen bir oturumda tescillenerek Hierapolis ile birlikte kültürel ve doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklendi. Pamukkale travertenleri tarihi olarak da önem taşıyor.
Peri Bacaları ile ünlü olan Kapadokya, doğal varlıkların ve tarihi mekanların iç içe geçtiği en popüler turizm merkezlerinden biri olarak bilinir. Yani Peri Bacaları bu anlamda doğal bir güzelliktir.
İlgili 39 soru bulundu
Belli başlı bazı faktörlere bağlı olarak doğal yollarla oluşan yapılara doğal varlıklar denmektedir. Bu faktörler arasında güneş, rüzgar, sıcaklık ve iklim gibi unsurlar öne çıkar. Yani doğal varlıklar insan elinden çıkmayan, tamamen kendi kendine oluşan etmenler olarak bilinmektedirler.
Dünyanın en büyük 2. , içerisinde insan yaşamış en büyük 1. vadisi olma özelliğine sahip muhteşem bir doğal güzellik. İçerisinde bir çok kilise barındıran ve Melendiz çayının serinliği ile sizi rahatlatan bir kanyon.
Pamukkale Travertenleri'nin hemen yanında tüm görkemiyle ayakta duran Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'nin kalıntılarının büyük bölümü de bu dönemden. Eşi bulunmaz güzellikteki travertenler ile birlikte bu kalıntılar UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde yer alıyor.
Tortullu kayaç traverten terası, pamuk gibi beyaz ve ilk halinin yumuşaklığı nedeniyle Pamukkale adını alan bölgede, 33-35 °C sıcaklık aralıklarında 17 adet sıcak su alanı bulunuyor. Antik çağdan bu yana şifalı suları ile tanınan ve o zaman da günümüzdeki gibi şifa bulmak isteyen ziyaretçilerini ağırlıyor.
Hierapolis (Yunanca: Ἱεράπολις 'kutsal şehir'), Pamukkale (Denizli) yakınlarında bulunan ve Frigler döneminde ana tanrıça Kibele kültünün merkezlerinden biri olarak faaliyet göstermiş bir antik kenttir.
En az 14.000 yıl boyunca kalsiyum yönünden zengin su, dünyanın derinliklerinden yukarı doğru kabarmış, yer boyunca akmış ve yüksek uçurumların kenarları üzerinde süzülüp yavaş yavaş sertleşerek beyaz kireç taşı katmanı oluşturmuştur.
Pamukkale Travertenlerini her mevsim ziyaret edebilirsiniz. Kışın havanın soğuk olmasına rağmen Antik Havuzun içerisi her zaman 36 derece civarında oluyor. Bu sayede her mevsim rahatlıkla yüzebilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar ayları, Pamukkale Travertenlerini ziyaret etmek için en ideal zamanlar olarak biliniyor.
Üzülerek belirtmeliyim ki çocukluğumun kardan masallar diyarı olan Pamukkalesi artık geçmişte kalmış. Doğal travertenlerin suyu çekilmiş, oralara girmek yasaklanmış. Yapay travertenler ile su havuzları oluşturulmuş, oraları gezebiliyorsunuz sadece. Bazı havuzlarda su seviyesi belinize kadar geliyor, yüzenler mevcuttu.
Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Kaynaktan çıkan 35.6 Co sıcaklğında,içinde yüksek miktarda Kalsiyum Hidro Karbonat bulunan suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında Karbondioksit ve Karbonmonoksit uçarak,kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır.
Pamukkale, güneybatı Türkiye'deki Denizli ilinde doğal bir mevkidir. Kent Kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat minerallerin teraslarını, travertenlerini kapsamaktadır.
Geçmişi Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar uzanan Hüseyin Mazlum Bababalım'ın Atatürk'ten onay aldığı projesi, 1962 yılında torunları tarafından hayata geçirildi. Adını Denizli'nin doğa harikası (Hierapolis) Pamukkale'den alan 'Pamukkale Turizm' Bababalım ailesi tarafından kuruldu.
Pamukkale ülkemizin güneybatısında bulunan Denizli ilinde bulunur ve ülkemizin en ünlü turizm yerlerinden olan doğal bir bölgedir. Pamukkale, Menderes Nehri Vadisi'nde yer alır.Unesco Dünya mirasları Listesinde yer alan Pamukkale Travertenleri ile ünlüdür.
Travertenleri yaratan karstik alanlardan çıkan sular; bünyesindeki kireç çözeltisi, buharlaşma ve sudaki karbondioksitin ayrışması sonucu, çökelmiştir. Genellikle beyaz renkte ve pamuk yığınları andıran kalker tüfleri ise Pamukkale travertenlerini oluşturmaktadır.
Pamukkale kaplıcalarında suyun sıcaklığı 35-100 derece arasındadır. Renk ve tonu berrak. Kimyasal özellikleri bakımından suyun içeriğinde kalsiyum, magnezyum, bikarbonat ve florür bulunuyor. Suyun tadı acı.
Dünyanın birçok farklı ülkesinden turistler bu sularda şifa bulmak için Denizli'ye geliyorlar. Karahayıt kaplıcaları ile ilgili merak edilen önemli sorular arasında “Karahayıt termal suyu içilir mi?” sorusu bulunuyor. Karahayıt kaplıcalarının suları hem banyo yapmak için hem de içmek için uygun.
Doğal çevreye örnek verecek olursak; ormanlar, dağlar, akarsular, vadiler, ovalar, çöller, denizleri sayabiliriz.
Şanlıurfa'nın en turistik yerlerinden biri olan Balıklıgöl, hem tarihi hem de doğal bir güzellik. Urfa Kalesi'nin önünden 150 metre boyunca akan Balıklıgöl'ün kutsal bir önemi de bulunuyor.
Nemrut, hem bir doğal anıt hem de insan eliyle şekillendirmiş bir tarihi eser olarak 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri