Kamyon ve Ticari Araçlar: Kamyonlar ve diğer ticari araçlar da 10W30 motor yağını kullanabilir. Bu motor yağı, yüksek sıcaklık ve ağır yük altında çalışan motorlar için uygundur.
5W-30 çok dereceli yağ, özel araçlar ve hafif hizmet benzinli ve dizel motorlar için idealdir. Ayrıca 10W-30 yağdan daha iyi bir soğuk sıcaklık başlangıcı sağlar. Öte yandan, biraz daha kalın yağ olan 10W-30, ticari araçlar ve ağır yüklü motorlu araçlar için daha iyi yağlama sağlar.
Fullgear FD 10W-30, iş makinelerinin manuel veya otomatik transmisyon, aks, ıslak fren sistemleri, son tahrik üniteleri ve PTO'larda kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiş çok amaçlı transmisyon yağıdır.
Motorun normal çalışma sıcaklıklarında ise 10W-30 bir yağ, 10W-40 bir yağa göre daha kolay akar. Bu değişim önemlidir, çünkü motor yağları soğuduğunda doğal olarak kalınlaşır ve sıcaklıkla da incelir. İnce veya düşük viskoziteli yağlar düşük sıcaklıkta motor parçalarını korumak için daha kolay akar.
Daha önce bir motor yağı şişesine dikkatli baktıysanız, üzerinde gördüğünüz 10W 30 veya 5W 20 gibi rakamlar ne anlama geliyor ve neden önemli merak etmişsinizdir. Bu rakamlar ağırlık değil, motor yağı viskozitesinin bir ölçüsüdür.
İlgili 20 soru bulundu
5W-30 yağı, hafif hizmet tipi çok dereceli bir motor yağıdır ve hafif benzinli dizel ve benzinli motorlarda kullanılabilir. Ancak yağ seçimi, aracınızın maruz kaldığı sürüş koşullarına da bağlıdır. 5w 30 yağ, daha sıcak bölgelerdeki sürücüler için idealdir.
10 40 motor yağı benzin lpg veya dizel araçlarda kullanıma uygundur. Yüksek kilometreli arabalarda kullanımı oldukça elverişli olan bu yağların da her yağda olduğu gibi belirli periyotlarda bakımı yapılmalı ve değişimi gerçekleştirilmelidir.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Doğru motor yağını seçerken araç üreticisinin önerdiği madeni yağ standardına veya tavsiye edilen yetkili madeni yağı bulmak için aracınızın kullanma kılavuzuna bakmalısınız. Aracınızın kullanma kılavuzunda yer alan bu bilgi, seçeceğiniz motor yağı şişesinin arka yüzündeki teknik özelliklerle eşleşmelidir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Benzinli araçlara SA, SB, SC, SD, SE, SF ve SG yağları uygundur. SA ve SB türü, hafif yük altında çalışan arabalara uygunken SG türü, en üstün yağ olarak karşımıza çıkar. Dizel araçlar içinse CA, CB, CC ve CD türü yağlar bulunur.
SAE derecesi 10, 20, 30, 40, 50 olan yağları yaz aylarında kullanabilirsiniz. Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Yani durumu basite indirgeyerek anlatacak olursak; 30 numara motor yağı sıcakta incelip 10 numara gibi, soğukta da kalınlaşıp 40 numara gibi davranmaktadır. İşte tam da burada çok dereceli yağ teknolojisi önem kazanmaktadır.
Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur.
LPG'li araçlar için önerilen motor yağı, viskozite derecesi 0W-20 veya 5W-30'dur. Bu yağlar, aracınızın performansını en üst düzeye çıkarırken, LPG'nin yanma sıcaklığından kaynaklanan daha yüksek sıcaklıklara karşı daha iyi koruma sağlarlar.
10w40 daha kalın yağdır. Şu anda sorun olmaz ama 5-10 bin km sonra yağı filtresi ile değiştirin 5W30'a geri dönün. 10w-40 daha kalın bir yağ aracın kitapçığına bak orada ne yazıyorsa piyasada o numaralı yağı kullan. yazan değerler viskozite değerleridir.
Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir.
Benzin ya da LPG ile dizel tüm araçlar için 15 40 motor yağı kullanım imkanı tanımaktadır. Aynı zamanda normalde de otomatik vitesler için de kullanıldığını ifade etmek gerekir.
İdeal yağ seviyesini çubukta yer alan iki çizgiden anlayabilirsiniz. Çubuğun üst çizgisi maksimum seviyeyi gösterirken altındaki çizgi ise minimum seviyeyi gösterir. Yağınız çubuktaki iki çizgi arasında yer alıyorsa yağ ideal düzeydedir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Kalın yağ yeterli kayganlığa ulaşamayacağı için aşınma daha fazla olacak ve motor daha fazla zarar görecek daha fazla yağ yakacaktır.
saygılar.. 10-40 daki 10 soguk havada yagın aldığı akışkanlık derecesini gösterir.15-40 daki 15 soğuk havada digerinden biraz daha kalın.
5w40 10w40 tan daha kapsamlı bir yağ soğuklarda daha iyi yağlama sağlar,buna ek olarak tam sentetik olması sebebiyle motoru daha temiz tutar.5w40 kullanıyorken bir daha 10w40'a dönmenin bir manası olmayacaktır.
Motora tavsiye edilenden daha kalın yağ koyarsanız, sonrasında ince yağa geçtiğinizde yağ yakabilir. Bu nedenle kalın yağ ile devam etmenizi öneririm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri