Kaynaktan çıkan 35.6 Co sıcaklğında,içinde yüksek miktarda Kalsiyum Hidro Karbonat bulunan suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında Karbondioksit ve Karbonmonoksit uçarak,kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır.
Pamukkale'de (Hierapolis Antik Kenti) 35.6 C deki su; doktor muayenesini takiben hastanın durumuna uygun olarak kalp-damar sertliği, tansiyon, romatizma, raşitizm, felç, deri, göz, sinir sistemi ile damar hastalıkları, damar iltihabı ve reyno hastalığı rahatsızlıklarının tedavisinde önerilmektedir.
Pamukkale ve Karahayıt'ın sağlık arayanlar için önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Gürlesin, "Pamukkale'deki beyaz su hem içilebilir hem de sayısız hastalığa iyi geliyor. Antik havuzun suyunun ise güzelliğe neden olduğu biliniyor.
Kalsiyum bikarbonata aşın doygun olan " Famukkale sıcak suları kaynaktan çıkınca arış- lar içinden geçerek travertenler üzerinden akar- lar. Sıcak sular travertenler üzerinden akarken içerdikleri CO2 in uçması sonucu, bir kısım CaCOa, beyaz kireç tortusu şeklinde üzerlerine çökelir.
Pamukkale kaplıcalarının su sıcaklığı 35 ile 100 derece arasındadır. Rengi berrak ve tadı acı olan Pamukkale kaplıca suyu; kalp ve damar, dolaşım sistemi, beyin damarları rahatsızlıklarında, bronşit ve astım vakalarında, romatizmal sendromlarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Traverterlerin bir kısmının içine girilip yürünüyor. Ama bazı kısımların tamamen suyu kurumuştu, hatta beyazlığı kaybolup siyahlıklar görünüyordu. Çok üzücü bir görüntüydü.
Pamukkale Travertenleri'ni oluşturan yer altı suları 35.6 °C - 36 °C sıcaklığa sahip bir biçimde yer üstüne çıkar. Yer altı suyundaki yüksek oranda bulunan kalsiyum hidrokarbonat, havada bulunan oksijen ile temas etmesi ile kalsiyum karbonat çökelir ve bu durum ortaya traverten kayasını çıkarır.
Pamukkale Travertenlerini her mevsim ziyaret edebilirsiniz. Kışın havanın soğuk olmasına rağmen Antik Havuzun içerisi her zaman 36 derece civarında oluyor. Bu sayede her mevsim rahatlıkla yüzebilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar ayları, Pamukkale Travertenlerini ziyaret etmek için en ideal zamanlar olarak biliniyor.
Termal sular şişelenerek soda adını alır. İçilebilir sular da tıpkı sıcak sular gibi kişiye hazımsızlık konusunda yardımcı olur. Termal sular cildin toksinlerden arınması söz konusu olduğunda cilt bakımı etkisi yapabilir.
Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkilemiştir. Bu bölgede sıcaklıkları 35-100 C arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır.
Pamukkale Travertenleri giriş ücreti 2023 yılında 700 Türk Lirası'dır. 18 yaş altındaki öğrenciler için giriş ücretsizdir.
Pamukkale'de yer alan travertenlerin oluşumuna sıcak kaynak suları neden olur. Bu kaynak suları, Antik dönemlerden beri kullanılıyor. Daha önce kanal ile travertenlerin başına geliyor ve daha sonra da kat kat dökülerek yeniden kaynağa karışıyor.
Çökelez Dağı' nın güney yamacında, büyük bir kristalin kitlenin hemen önündeki kalker katmanların arasından çıkan termal sular, ülkemizde doğal bir anıt olan Pamukkale'yi oluşturmaktadır.
Karahayıt kaplıcalarının iyi geldiği rahatsızlıkların başında romatizmalı hastalıklar geliyor. Ortopedik problemler, bel ve boyun fıtıkları, kireçlenme, kadın hastalıkları, stres kaynaklı rahatsızlıklar ve uykusuzluk bu kaplıcada şifa bulabileceğin problemlerden.
Jeoloji. Pamukkale terasları, kaplıca suyu tarafından çökeltilmiş bir tortullu kayaç olan travertenden oluşur.
Kaplıcalardaki birçok maden suyu, silika, kükürt, selenyum ve radyum gibi mineraller bakımından zengindir. Şifalı killer ayrıca 'fangoterapi' olarak bilinen bir uygulamadır. Kaplıcalarda bu tedaviler beraber kullanılır.
Kaplıca tedavisi etki bir alternatif tedavi yöntemidir bir çok faydası olduğu gibi yan etkileri de vardır. Kaplıca suyuna girmemesi gereken hastalıklar; Yakın zamanda kalp rahatsızlığı ya da operasyonu geçirenler (kalp krizi, kalp anjini-spazmı, vb) Kanser hastaları.
Yeraltından çıkan ve sıcaklığı 20 ila 110 °C arasında değişen doğal kaynak suları, termal su adını alıyor. Çoğu zaman termal suları kaplıca ile karıştırmak söz konusu olabiliyor. Ancak termal suyun yeryüzüne çıktığı kaynağın çevresinde kurulan tesislere termal kaplıca adı veriliyor.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir. Daha fazla süre kaplıcada kalmak metabolizmayı gereğinden fazla hızlandıracağı için kendinizi çok yorgun hissetmenize, çarpıntı yaşamanıza ve hatta eğer su sıcaksa vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olur.
Ogretmen veya öğrenci muze kartınız var ise %50 indirimden faydalanamiyorsunuz. Tam müze kartınız var ise ancak öyle indirimden yararlanabiliyorsunuz. Giriş ücreti 130 tl.
YAZ-KIŞ 36 DERECE SU SICAKLIĞINA SAHİP
Pamukkale'de bulunan Hierapolis Antik Kenti'nde, yaz-kış 36 derece su sıcaklığına sahip 2 bin 500 yıllık Kleopatra antik termal havuz da kış mevsimi ve soğuk havaya rağmen bölgeye gelen turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.
Termal havuzlara ya da antik havuzlara girmek isterseniz mayo ve bikini giymeniz gerekecek. Pamukkale'de yamaç paraşütü, balon turu ve trekking gibi aktiviteleri yapmak isteyenler ise mutlaka rahat spor ayakkabılar ve giysiler getirmelidirler.
Doğanın mucizesi travertenler, Kutsal Kent olarak adlandırılan Hierapolis Antik Kenti'nin yanı sıra şifalı kaplıcaları ile binlerce turistin uğrak yeri olan Pamukkale'de keyifli vakit geçirmek için en uygun zaman yaz ayları.
Tortullu kayaç traverten terası, pamuk gibi beyaz ve ilk halinin yumuşaklığı nedeniyle Pamukkale adını alan bölgede, 33-35 °C sıcaklık aralıklarında 17 adet sıcak su alanı bulunuyor. Antik çağdan bu yana şifalı suları ile tanınan ve o zaman da günümüzdeki gibi şifa bulmak isteyen ziyaretçilerini ağırlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri