Dünyanın 8.harikası beyaz cennet Pamukkale Travertenleri ve Bergama kraliçesine ithafen kurulmuş şehir
Eşi bulunmaz güzellikteki travertenler ile birlikte bu kalıntılar UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde yer alıyor. Pamukkale'nin hemen ilk görüşte sizi büyüleyeceğine eminiz.
Dünyanın 8.harikası olarak gösterilen, Türkiye'nin beyaz cenneti Pamukkale travertenleri tam bir doğa harikası. Bergama kralının eşine ithaf ederek kurduğu Hierapolis antik kenti de görülmeye değer elbette.
Dr. Barış Semiz açıkladı. Pamukkale Travertenleri, Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren 18 yerden biri olma özelliğini taşıyor. 'Beyaz Cennet' olarak anılan bu doğa harikasının yaklaşık 1000 yıldır kaplıca hizmeti verdiği öğrenildi.
Pamukkale Travertenlerini her mevsim ziyaret edebilirsiniz. Kışın havanın soğuk olmasına rağmen Antik Havuzun içerisi her zaman 36 derece civarında oluyor. Bu sayede her mevsim rahatlıkla yüzebilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar ayları, Pamukkale Travertenlerini ziyaret etmek için en ideal zamanlar olarak biliniyor.
İlgili 28 soru bulundu
Ogretmen veya öğrenci muze kartınız var ise %50 indirimden faydalanamiyorsunuz. Tam müze kartınız var ise ancak öyle indirimden yararlanabiliyorsunuz. Giriş ücreti 130 tl.
Pamukkale Travertenleri giriş ücreti 2023 yılında 700 Türk Lirası'dır. 18 yaş altındaki öğrenciler için giriş ücretsizdir.
Pamukkale travertenleri, 400 bin yıl önce bir dizi depremle Büyük Menderes havzasında termal suların oluşturduğu bir görsel şölen.
En az 14.000 yıl boyunca kalsiyum yönünden zengin su, dünyanın derinliklerinden yukarı doğru kabarmış, yer boyunca akmış ve yüksek uçurumların kenarları üzerinde süzülüp yavaş yavaş sertleşerek beyaz kireç taşı katmanı oluşturmuştur.
Pamukkale ve Karahayıt'ın sağlık arayanlar için önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Gürlesin, "Pamukkale'deki beyaz su hem içilebilir hem de sayısız hastalığa iyi geliyor. Antik havuzun suyunun ise güzelliğe neden olduğu biliniyor.
Hollandalı bir sanatçı Maarten van Heemskerck tarafından yapılan Antik Dünyanın Yedi Harikası (soldan sağa, yukarıdan aşağıya): Giza Piramidi, Babil'in Asma Bahçeleri, Efes'teki Artemis Tapınağı, Olympia'daki Zeus Heykeli, Halikarnas Mozolesi (Mausolus Mozolesi olarak da bilinir), Rodos Heykeli, ve İskenderiye Feneri.
Dünyanın eski 7 harikası; Keops Piramidi – Mısır, Babil'in Asma Bahçeleri – Irak, Artemis Tapınağı – Türkiye, İskenderiye Feneri – Mısır, Halikarnas Mozolesi – Türkiye, Zeus Heykeli – Yunanistan ve son olarak Rodos Heykeli – Yunanistan.
Geçmişi Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar uzanan Hüseyin Mazlum Bababalım'ın Atatürk'ten onay aldığı projesi, 1962 yılında torunları tarafından hayata geçirildi. Adını Denizli'nin doğa harikası (Hierapolis) Pamukkale'den alan 'Pamukkale Turizm' Bababalım ailesi tarafından kuruldu.
Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkilemiştir. Bu bölgede sıcaklıkları 35-100 C arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır.
Pamukkale Travertenleri'ni oluşturan yer altı suları 35.6 °C - 36 °C sıcaklığa sahip bir biçimde yer üstüne çıkar. Yer altı suyundaki yüksek oranda bulunan kalsiyum hidrokarbonat, havada bulunan oksijen ile temas etmesi ile kalsiyum karbonat çökelir ve bu durum ortaya traverten kayasını çıkarır.
Bölgeye giderken yanınızda mutlaka güneş gözlüğü, şapka, ayakkabılarınızı elinizde taşımamanız için bir çanta bulundurun. Yazın öğlen çok sıcak olacağından dolayı ya sabah yada öğleden sonra 4 gibi ziyaret edilmesi daha uygun. Yanlızca travertenler için gidilmemeli.
Yaklaşık olarak 400 bin yıl kadar önce genel anlamıyla bir dizi depremin meydana gelmesi ile beraber Pamukkale travertenleri oluştu.
1- Pamukkale Travertenleri
Yeraltından çıkan mineral bakımından zengin sularla beslenen doğal havuzlardan oluşan Pamukkale, sıcaklığı 35 ila 100 C arasında değişen 17 su kaynağı ile mutlaka görülmesi gereken bir doğal anıt.
Hierapolis (Yunanca: Ἱεράπολις 'kutsal şehir'), Pamukkale (Denizli) yakınlarında bulunan ve Frigler döneminde ana tanrıça Kibele kültünün merkezlerinden biri olarak faaliyet göstermiş bir antik kenttir.
Pamukkale travertenlerine uygulanan uranyum serisi yaş yöntemi, travertenlerin 400.000 yıldan bu yana değişik lokasyonlarda çökelmeye devam ettiklerini ortaya koymuştur.
Pamukkale Travertenleri Giriş Ücreti
2022 yılı için giriş ücreti 200 TL olarak belirlenmiş. 8 yaş altı çocuklardan girişte ücret alınmıyor. Giriş ücretleri diğer ören yerlerine kıyasla daha yüksek olduğu için Müze Kart ile gelmeniz tavsiye ediliyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen "Müzekart GNS" projesi kapsamında, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Pamukkale, 18-25 yaş arası gençleri ücretsiz ağırlamaya başladı.
Ziyaret öncesi en çok merak edilen konulardan birisi olan ücretsiz giriş hakkı kimler için geçerlidir şöyle sıralayabiliriz; 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerin Pamukkale Travertenlerine girişi ücretsizdir.
Denizli'nin 'Beyaz Cennet'i olarak bilinen UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale Travertenleri ve ören yerlerine giriş ücretleri 80 TL'den 110 TL'ye çıktı. 2021 yılı tarifesi vatandaşlarda büyük bir şaşkınlığa ve tepkiye neden oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri