Vahşi hayatta 1000, hayvanat bahçelerinde ise 100 kadar panda kaldığı sanılmaktadır. Artık nesli tükenmekte olan pandaların çoğu bambu ormanlarının yoğun olduğu Çin'in güneybatısındaki sisli, yağmurlu dağ eteklerinde yaşamayı tercih eder.
Pandaların en çok yaşadığı yer Tibet ormanları ve Çin olarak karşımıza çıkar. Ayrıca Hindistan, Nepal, güney-orta Çin'de bulunan Gansu, Shaanxi ve Sichuan'da da yaşayabilirler.
BURSA - Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 1998 yılında kurulan ve 121 türden 1200 civarında hayvana ev sahipliği yapan Bursa Hayvanat Bahçesi'nin yeni sakinleri Darıca Hayvanat Bahçesi'nden getirilen 2 kırmızı panda oldu.
Bugün dünyada Pan Pan'ın soyundan gelen 130 panda var ve bunlar doğada yaşamayan panda nüfusunun dörtte birini oluşturuyorlar. Çin'in Şiçuan bölgesinde özgür bir panda olarak doğan Pan Pan bir kaç aylıkken insanlar tarafından yakalanmıştı.
"Türkiye'nin canlı gen bankası" olarak anılan Kocaeli'nin Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'nda, koruma altında bulunan kızıl pandaların yavruları hayata gözlerini açtı.
İlgili 31 soru bulundu
Bugün doğal ortamında sadece 2.000 panda kaldığını biliyor muydunuz? Daha önce Vietnam ve Myanmar'da görülen pandalara bugün sadece Çin'de rastlanıyor. Uluslararası Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Listesi'ne göre pandaların nesli tehlike altında.
Çünkü pandalar, gerçekten de son derece sakin, avlanmaya pek fazla zahmet etmeyen, pek öfkelendikleri görülmeyen hayvanlardır. Ancak bu sizi yanıltmasın: pandalar, gerektiği zaman son derece saldırgan hale gelebilirler ve ölümcül yaralara neden olabilirler.
Dev pandalar günde 10 saat kadar uyurlar. Geriye kalan zamanda ise yiyecek ararlar veya en sevdikleri yiyecek olan bambuyu kemirirler.
Bebek pandaya, yavru panda denir.
Japonya'da Haziran ayında doğan yavru panda Şiang Şiang, ilk defa kameralarla buluştu. Şiang Şiang, yaklaşık 30 yıldır Ueno Hayvanat bahçesinde dünyaya gelen ve hayatta kalmayı başaran ilk panda.
Çin'in dev pandaları dünyada en çok soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvan türlerinden birisidir.
Himalaya kızıl pandalarıysa Nepal, Hindistan, Butan ve Güney Tibet bölgesinde bulunuyor. Uzmanlara göre vahşi doğada yaklaşık 10 bin kızıl panda kaldı.
Çin halkının dostluğunu simgeleyen pandalar, tüm dünya tarafından seviliyor. Boyu yaklaşık 1,5 metre, ağırlığı 100-180 kilo arasında değişen pandalar, oldukça şişman görünüyor.
Dişilerinin ise, gövdeleri erkeklere göre biraz daha uzundur ve karınları ise daha fazla şişer. Panda japon balığı, soğuk suda yaşayabilirler.
Evcil olmayan bu hayvan türünün görüldüğü üzere pek de ev ortamına ihtiyacı yok.
Yarasa ve galago gibi bazı hayvanlar tamamen gececil iken, kedi gibi hem gündüz hem gece faal olan ya da sadece alaca karanlıkta faal olan canlılar da mevcuttur.
Yapılan bir araştırma, Afrika fillerinin tüm memeliler arasında en az uyuyan memeli hayvan türü olduğunu ortaya koydu.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Pandalar hayvanat bahçelerinde 25 yıl, ama doğada 25-30 yıl arasında yaşarlar. Birçok insan pandaları çok sevimli bulur ama insanlar için çok tehlikeli olabilirler. İnsanlara saldırabilir ve yiyebilirler.
Açıklama: Dünya üzerindeki tüm pandalar Çin'den ödünç getirilmiştir. Pandalar ile ilgili kısaca bilgi edinecek olursak eğer; Pandalar dünyanın en sevimli hayvanları arasında yer alırlar.
Başparmağa benzeyen altıncı kemik uzantısı, bambu kabuğunu soymak için değil, pandanın bambu ağacına tırmanmasına yardımcı olsun diye yaratılmıştır.
Panda yavruları yetişkin pandalara göre çok küçüktürler. Doğduklarında ortalama 100 gram ağırlığında olurlar.Pandalardan və kenqurulardan Başka hiçbir memeli hayvanın yavrusu yetişkininden bu kadar küçük olarak dünyaya gelmez .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri