Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet). Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonete panelvan denir.
Yeni yönetmeliğe göre ruhsatında kamyonet olarak geçen ama arkalarında yolcu oturma koltuğu bulunan araçlar, bundan sonra vergi hesaplamalarında panel van olarak geçecek.
Panelvan, 3 - 5 metrelik kapalı kasa içi boş aracın içine yük koyularak taşımak için üretilmiş hafif ticari araçlardır. Yarı kapalı açık kasa olan kamyonette açıkta mal taşınırken bu modelde kapalı bir depo gibi içi boş bölüme yük taşınır.
Hafif ticari araçlar ise brüt ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen araçlardır. Hafif ticari araçlar kamyonet, Van (Panelvan), Minibus ve Pickup olmak üzere dört ayrı segmente ayrılır. Hafif ticari araçlar genellikle şehir içi kullanım için tercih edilir ve binek araçlara kıyasla vergi avantajından dolayı daha az maliyetlidir.
Bir aracın otomobile dönmesi için sadece fabrikadan otomobil olarak üretilmiş olması gerekmektedir. Sonradan N1 sınıfı panelvan kamyonetten M2 sınıfı minibüs araçlardan bir koltuk sökülerek veya araç koltuk söküm projesi yapılarak otomobile dönmesi mümkün değildir.
İlgili 26 soru bulundu
Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet). Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonete panelvan denir.
B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler. Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı 4250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanma hakkı elde ederler.
Öncelikle ruhsatta sol orta kısımda "Araç Sınıfı" bölümüne bakmak gerekir. Eğer "M1" yazıyorsa "otomobil" sınıfına dahildir ve 2 yılda bir vizeye girer. Bu anlamda örneğin Fiat Fiorino Panorama'lar binek otomobil sınıfına girer.
Aracın Binek Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? Binek otomobil ile kamyon arasındaki fark, binek otomobilin daha küçük olması, daha az oturma yeri olması ve yük taşımacılığında kullanılmıyor olmasıdır. Ayrıca binek otomobiller toplu taşıma olarak da değerlendirilmezler.
bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt" deniyor. Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi kullanım dışında kullanıyor ise K2 belgesi zorunludur.
Hafif Ticari Araç Nedir? Hafif ticari araç, ağırlığı 3,5 tonun altında olan ticari araç türlerini ifade ediyor. Minibüs, minivan, panelvan ve kamyonet gibi araçların oluşturduğu hafif ticari araç sınıfı, ağır ticari araçlara kıyasla küçük olmalarına karşın geniş bir iç hacme sahip oluyor.
Binek araçların yol tutuşu ve konforu ticari araçlara göre çok daha yüksektir. Ticari araç yük ve insan taşımak için kullanılmaktadır. Otobüs, minibüs, midibüs, pick up, panel van gibi araçlar buna örnektir. Ticari araçlar ticarette kullanıldığı için vergisi çok daha yüksektir.
Kamyonet, panelvan, minivan ve minibüs gibi araçların da hafif ticari araç sınıfında yer aldığını söylemek yanlış olmaz.
1.3.1- N1 kategorisi araçlar: Azami kütlesi 3,5 tonu aşmayan, motorlu yük taşıma araçlarıdır.
Şirket aktifine kayıtlı bir araç olması anlamında kullanılmıştır. Ruhsatta geçen ticari ve hususi ifadeleri K2 belgesinde bir şey ifade etmez. Ticari yazması şartı yoktur, ihtiyaridir. Ayrıca araç/araçların taşımacılık faaliyetinden gelir elde edilirse, ruhsatta ticari yazması zorunludur.
Aracınız camlı van değil ise panelvan olarak tanımlanır. Camlı ve multispace ise kapalı kasa kamyonet olarak sınıflandırılır. Kamyonet olarak anıldıgında yük hacmine, panelvan olarka anıldıgında ise, motor hacmine göre sınıflandırılırlar.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu ve Gümrük mevzuatına göre otomobil sürücüsü dahil 8 oturma yeri olan araç olarak tanımlandığı halde, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli II sayılı Listede 9 oturma yeri olan araçlar da 87.03 GTİP tarife pozisyonuna alınarak otomobil sayılmıştır.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Renault'nun yeni hafif ticari aracı, yeni Mercedes-Benz Citan ile birlikte son 12 ayda pazara sunulan 14 hafif ticari araç arasında en iyi hafif ticari araç olarak kabul edildi.
Hafif ticari araçlar, binek araçların tersine hususi değil ticari araç ruhsatına sahiplerdir. Bu doğrultuda satın alınan hafif ticari araçların, kişisel amaçlarla değil yalnızca ticari amaçlarla kullanılması gerekmektedir.
Panelvan, minivan, minibüs ve kamyonet gibi araçlar hafif ticari araç sınıfına giriyor.
1. Kamyoneti otomobile çevirmek için öncelikli olarak kamyonetten otomobile dönüşüm projesi yapılması gerekmektedir. 2. Araç projesi yapıldıktan sonra ikinci adım olarak kamyonetten otomobile çevirme projesi ile tüvtürk'te araç tadilat muayenesi yapılması gerekmektedir.
AKS ARALIĞI 3.20 METRE VE ÜZERİNDE OLAN HER TÜRLÜ 2 AKSLI ARAÇ 2. SINIFTIR. (MİNİBÜS, KAMYONET, OTOBÜS VB.)
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor. Değişen kanunlara göre, artık minibüsler için önce B sınıfı ehliyet almak ve sonrasında D1 sınıfı için başvurmak şart koşuluyor.
B ehliyet yalnızca otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınıyor. 2016 yılından önce minibüs de kullanabilen B grubu ehliyet sahiplerinin artık D1 sınıfına da başvurması gerekiyor.
Dönüştürdüğünüz veya satın aldığınız araç Ducato, Sprinter, İveco her ne ise içerisine eklediklerinizle birlikte toplamdaki ağırlığı 3500 Kilogramı aşmadığı sürece B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri