Mükemmel köfteler yapmak için bilmeniz gereken sırlardan biri de, harcı bir gün önceden hazırlayıp gece buzdolabında bekletmek. Eğer hemen gün içinde tüketecekseniz de, buzdolabında en az yarım saat bekletmeye çalışın. Böylece malzemeler dağılmaz ve daha lezzetli olur.
Şayet köfteler açık bir ortamdaysa en geç 2 saatten sonra çözünüp bozulmaya başlayacaktır. Nem ve sıcaklık köftelerin çürüme süresini hızlandırır. Köfteler buzdolabında 1-2 gün kadar dayanabilir. Buzlukta ise bu süre 4 güne kadar çıkmaktadır.
Geniş Bir Kap Içerisine, 1 Kg Orta Yağlı Köftelik Kıymayı, 1 Paket İnci Tekirdağ Köfte Harcını Ve 1 Su Bardağı Suyu Koyup Harç Kıvamına Gelinceye Kadar Yoğurunuz. Harca Şekil Verdikten Sonra En Az 4 Saat Kapalı Bir Kapta Buzdolabında Bekletiniz. Tavada, Fırında Veya Izgarada Pişirip Sıcak Olarak Servis Ediniz.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Eğer köftenizi hemen tüketecekseniz bile en az 30 dakika dinlendirmenizi öneririz. Böylece köfte harcı toparlanacak, daha rahat şekil alacak ve lezzetli olacak. Elbette uzun süre bekletmek de etin tadını olumsuz etkileyeceği için köftenin buzdolabında dinlenme süresi en fazla 24 saat olmalı.
İlgili 27 soru bulundu
Yapımı oldukça kolay anne köftesi harcını, malzemeler birbirleri ile güzelce bütünleşene kadar yoğurmalısınız. Harcı yoğurduktan sonra yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakmalısınız.
Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur.
Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
Tepsiyi buzdolabına koyun ve birkaç saat köftelerinizi soğutun. Soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine pay edin. Köftelerin birbirlerine yapışmaları için dilerseniz soğutmadan önce hafif un serpebilirsiniz. Köfteleri buzdolabı poşetine koyarken aralıklı bir şekilde yerleştirmeye özen gösterin.
İstenilen kıvama gelen harçtan parçalar alınır ve köfteler şekillendirilerek ağzı kilitli poşete yerleştirilir, derin dondurucuya kaldırılır. Köfteler kullanılacağı zaman derin dondurucudan çıkarılarak buzdolabının normal bölmesinde bekletilir. Köfteler yumuşayıp birbirinden ayrıldığı zaman pişmeye hazır demektir.
1 kg kıyma için 1,5 çay bardağı konabilir ekmek içi. Bazen sadece sarımsaklı bazen de soğan eklentili yapıyorum. 1 kg kıyma için 6-7 diş sarımsak çok ince kesilerek kullanılabilir. Soğan eklenecekse de çok olmamalı.
Ekşime kokusu geliyorsa köfte tazeliğini kaybetmiş demektir. Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir.
Çözdürülmüş eti yeniden dondurma
Şimdi içinizi rahatlatabilirsiniz, et çözüldüğünde ve dondurucudan ilk kez çıkarıldığında buzdolabında düzgün bir şekilde muhafaza edildiği sürece daha sonraki bir tarihe kadar tekrar dondurmak güvenlidir.
Ancak hazırlandıktan itibaren süre uzadıkça bayatladığından günlük tüketmek daha sağlıklı. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmıyor. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe ekşiyor. Çiğ köfteyi 3 günlük olduğunda kesinlikle tüketmeyin.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Bir buz dolabı poşetini yanlardan keserek ilk köfteyi buz dolabı poşetinin başına yerleştiriyoruz ve üzerine buz dolabı poşeti katlıyoruz. Daha sonra üzerine yeni başka bir köfte koyuyoruz tekrar poşet katlıyoruz. Poşet bitince hazırlanan katmanlar başka bir buz dolabı poşetine yerleştirilip dondurucuya kaldırıyoruz.
Son olarak köfte harcına 1 çay kaşığı da karbonat koyun. Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır.
Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir. Kıyma Kaç Günde Bozulur? Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa ve kıvamı yapışkan bir yapıya dönüşmüşse muhtemelen kıymanız bozulmuştur. Kıyma buzdolabında 2 günden sonra bozulmaya başlayacaktır.
Genel olarak kuşbaşı, bonfile, biftek gibi parça etler 3-5 gün, kıyma ve sakatatlar 2-3 ay, sosis salam gibi işlemiş et ürünleri ise son kullanma tarihlerine kadar buzdolabında saklanabilir.
Kıymayı kısa sürede tüketmeyi düşünüyorsanız, buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak bu süre 2 günü aşmamalıdır. Buzdolabında bekletecekseniz uygun sıcaklığın 4 derece ve daha altı olduğunu unutmayın. Kıymayı uzun süre saklamak istiyorsanız, buzdolabı yerine buzlukta saklayın.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
YUMURTA LEZZETİNİ BOZAR
Köfteye yumurta konmaz, lezzetini bozar. Yumurta koyduğunuz köfteyi kıvama getirmek için daha fazla ekmek içi veya galeta unu kullanırsınız ve bu şekilde köftenin kalitesi bozulur. Galeta ununu az miktarda tedbir amaçlı kullanmak gerekir. Mangal köftelerinde ise galeta unu kullanılmaz.
Lezzetli köfte yapımı kolay değil. Köfteyi yumuşak ve lezzetli yapan sırrı sizinle paylaşıyorum. Sürpriz malzeme her evde olan bir malzeme aslında. Süt köftenin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri