Panik atak problemi fiziksel ya da zihinsel olarak meydana gelebilir. O yüzden böyle durumlara karşı Öncelikle panik atak sağlık sorunu için bir kardiyolog uzmanına görünmek gerekir. Uzman doktor gerekli gördüğü takdirde psikiyatri doktoruna yönlendirme yapabilir.
Panik atak tanısı ancak konusunda uzman bir psikolog tarafından konulabilir. Öncelikle hastanın tıbbi geçmişi alınır ve gerekli fiziki muayeneler yapılır. Panik atağın teşhis edecek direk bir laboratuvar testi bulunmamaktadır.
Kan tetkikleri ya da elektrokardiyografi gibi tetkikler isteyebilir ve gerektiğinde ilgili branşlara konsülte edebilir. Yapılan muayene ve tetkikleri takiben panik bozukluk tanısı kesinleşirse bir tedavi planı yapılır. Panik bozukluk tedavisi genellikle yüz güldürücüdür.
Eğer ilaç kullanmak gibi ön yargınız yok ise önce psikiyatriste basvurup gerekli ilaçları kullanırken aynı anda psikolog ile psikoterapi seanslarında panik atağı çözümleyebilirsiniz.
Hastaya genel olarak panik atak testi kapsamında EKG, tiroid testleri, kan sayımı ve de solunum fonksiyon testi yapılabilir. Bu testlerin sonuçlarına göre kişinin yaşamakta olduğu sorunların çözümü tespit edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Panik atak, hayatta kalma iç güdüsüyle ortaya çıkarak bu duygunun beyinden vücuda yanlış alarmlar göndermesi sebebiyle ortaya çıkar. Psikolojik bozukluk olan panik atağa ise stres, yas gibi travmatik durumlar ve beyindeki nörotransmitter dengesizlikler neden olabilir.
Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin. Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler panik atak sıklığını artırabilirler. Sakinleştirici ilaçların aniden bırakılması panik atağı tetikleyebilir. Hızlı soluk alıp vermek panik atağı başlatabilir. Kişilik yapısı özellikleri de panik atak nedenleri arasında değerlendirilebilir.
Önemli bir sağlık sorunu olduğu için belirtiler mutlaka ciddiye alınmalıdır. Panik Atak Hastalığına Hangi Bölüm Bakar? Panik atak hastalığına kardiyoloji bakar. Böyle durumlarda hastanın ilk olarak kardiyoloji polikliniği üzerinden başvuru yapması gerekir.
Bununla birlikte, panik atak olmayan bir şey yaşadığınız veya panik atak dışında başka bir durum yaşadığınız anlamına da gelebilir. Bu durumda panik atağınız için acil servise gitmelisiniz.
Panik Atağı yenmenin 2 yolu; Psikanalitik Psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Aynı kolonları çürüyen bir binanın güçlendirilmesinde sıva ve destekleyici demirlerle işlem sırasında destek olması gibi ilaç tedavisi de psikoterapi süreci içerisinde destekleyici olarak görülür.
Ruhsal dünyanın patlaması sonucu da Panik Atak oluşur. Bu nedenle de Panik Atak alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
Panik atak sırasında ilk yardım çok önemlidir. Panik atak geçirdiğini düşünen kişi öncelikli olarak oturmalı ve yavaş yavaş, derin derin soluk alıp vermeli. En az 4 saniye süreyle burnundan soluk alıp ve yine en az 4 saniye süreyle sanki ıslık çalıyormuş gibi dudaklarını büzerek soluk vermeli.
Bu belirtilerin yanında aşırı nefes darlığı, terleme, titreme, mide bulantısı, üşüme, uyuşma ve karıncalanma, çevrenin farklı algılanması, nadiren halüsinasyon görülebilir. Fiziksel belirtilerin artışıyla paralel olarak korkunun şiddeti de artar.
Titiz, başarılı ve hırslı kadınlar, panik atak konusunda daha çok risk taşıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, mükemmeliyetçi, hassas, titiz, başarılı olma konusunda hırslı kadınlar, panik atak konusunda daha çok risk taşıdığını söyledi.
PANİK ATAK İLAÇSIZ GEÇER Mİ ? Evet. Panik Atak, kaygılı kişinin bilinçdışında bastırdığı duygu ve dürtülerin yarattığı çatışmaları psikanalitik psikoterapi de çözmekle geçer.
Oldukça yaygın bir hastalıktır. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen en sık 20'li yaşlarda ortaya çıkar. Panik bozukluk hastalığının temel belirtisi olan panik atak aslında ani bir alarm reaksiyonu olarak düşünülebilir. Her insan stres veya korku verici bir durumla karşılaştığında benzer tepkiler verir.
Genellikle 5-10 dakika gibi kısa sürelidir ve ataklar halinde gelir. Bu ataklar hemen her gün olmaya başlamışsa ve 6 aydır devam ediyorsa bu duruma Panik Bozukluk denir. Ama panik ataklar; depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi birçok hastalıkta görülebilir. Tanıyı bir psikiyatri uzmanının koyması gerekir.
Pek tabiî ki iki ayda tam düzelmeyi beklemeyin. Panikatak ve depresyonda belirtiler birden yok olmaz. Azalarak ve zaman içerisinde yok olur. Bu yüzden iki ayda beklenen , çok azda olsa düzelmenin baş göstermesi ve hastanın “yeşil ışık” görmesidir.
Panik atak başladığında çoğu kişide aynı belirtiler görülür. Bu belirtiler arasında çarpıntı, korku, heyecan, terleme, kasılma ve uyuşma ilk sıralarda yer alır. Atak şiddetlendiğinde, kişi derin nefes alma ihtiyacı duyar. Ancak bu durum atağın daha da şiddetlenmesine yol açar.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir.
Hiçbir neden yokken birdenbire başlayan göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, çarpıntı, nefes alamama, terleme, titreme, üşüme ya da ürperme, bazen de bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik; düşecek ya da bayılacakmış gibi olma, uyuşma ya da karıncalanma gibi belirtiler, kişiyi dehşet içinde bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri