B vitaminlerinin sinir sistemini güçlendirdiği ve beyindeki serotonini artırdığı, âdet öncesi gerilimi azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle kepekli buğday ekmeği yemek; mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya yemek faydalıdır. Evde, işyerinde lavanta bulundurup ondan yayılan rahatlatıcı kokular içe çekilmeli.
-B vitaminlerinin sinir sistemini güçlendirdiği ve beyindeki serotonini artırdığı , adet öncesi gerilimi azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle kepekli buğday ekmeği yemek, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya tüketmek faydalıdır. -Meyve ve tatlıların yemekten iki saat önce ya da sonra yenmesi daha doğru olur.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Passiflora ya da çarkıfelek bitkisi de panik atağa karşı kullanılabilecek bir başka doğal bitkisel üründür. Yine kedi otu kökü de kullanılabilen sakinleştirici ve rahatlatıcı bir bitkisel üründür. Yukarıda saydığım bitkiler yine çay olarak da tüketilebilirler. Ancak çay olarak alındıklarında etkileri daha azdır.
İlgili 21 soru bulundu
Psikiyatri uzmanı Dr. Nihat Kaya, beslenme alışkanlıklarının panikatağı artırıp-azaltabileceğini söyledi. Kaya, koyu çay, kahve, kolalı içecekler, alkol, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmanın panikatağı tetiklediğini aktardı.
Mate çayı sinir sistemini rahatlatan bir tür bitkisel çaydır. Kaygı ve endişe hissedilen anlarda taze mate çayı içmeniz tavsiye edilir. Mate çayı sizi kısa sürede sakinleştirebilir. Antioksidan maddeler bakımından zengin olan mate çayı sayesinde, panik atak krizlerini sağlıklı şekilde önleyebilirsiniz.
Panik Atak Nasıl Geçer? Panik Atak Psikanalitik Psikoterapi ile kesin çözüm sağlamaktadır. Bu hastalık yanlış tedavi yöntemleri ve sadece ilaca insanlar yönlendirildiği için panik atak hastaları da bir süre sonra hiç geçmeyeceğini düşünür.
Derin Nefes Alın: Panik atak sırasında nefes almak zor olabilir, ancak yavaş ve derin nefes almak sizi sakinleştirebilir. Yavaşça burunla nefes alın, sonra ağızdan yavaşça verin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Kendinize Telkin Verin: Kendinize olumlu telkinlerde bulunun.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir.
Jogging, bisiklete binme, yüzme ve yürüme birbirine benzer etkiye sahiptir. Gerginlik anlarında yapılan egzersizler o günkü gerginliğinizi alır, sizi rahatlatır. En iyisi ve en doğrusu düzenli egzersiz yaparak anksiyete düzeyini aşağı çekmek, strese karşı direnci yükseltmektedir.
Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir? Panik atak tedavisinde bazı medikal ilaçlar ve psikoterapi tekniği kullanılır. SSRI, SNRI, benzodiazepin türü ilaçlar, rahatsızlığın tedavisinde kişiye özel olarak reçete edilebilir. İlaç kullanımını takiben kişi kendisini iyi hissetse de ilaç kullanımına devam edilmelidir.
Bu nedenle de panik atak ilaçsız geçer mi sorusunun cevabı evet, zaten panik atak ilaçsız geçen bir hastalık olup, doğru ve düzenli bir psikoterapi süreci mutlaktır.
Kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular (LSD, esrar ve kokain gibi) panik ataklara sebep olabilirler. Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilacı ani olarak bırakmak panik atağın ortaya çıkmasına yol açabilir. Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir.
Soluğunuzu 30- 40 saniye tutarak soluksuz kalma egzersizleri, başınızı sağa sola çevirerek yapılan baş dönmesi egzersizleri, birkaç merdiven inip çıkarak kalp hızınızı arttırma egzersizleri gibi farklı yöntemler tedaviniz sırasında psikiyatristiniz tarafından uygulamalı olarak size gösterilecektir.
Kafeinin anksiyete (kaygı) ve panik atak öyküsü olanlarda anksiyeteyi ve panik atakları tetikleyebildiğini de belirten Uzbay, “Bununla beraber aşırı düzeyde tüketilmedikçe normal dozlarda alınan kafeinin anksiyete ve panik atak üzerine önemli bir yan etkisi yoktur” dedi.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
4 - Panik Atağı Ne Tetikler? Panik sorununu tetikleyen yiyecek ve içecekler şu şekilde sıralanabilir gazlı kola, gazoz ve kafeinli içecekler çay, kahve vb.. içecekler bu sorunu tetiklemektedir.
1) Yeşil Çay
Zor günlerin etkisinden kurtulmak istediğinizde yeşil çay anksiyete çayı olarak fincanınızda yerini alacak. Yeşil çayda bulunan kas gevşetici maddeler, zihin yorgunluğunu atarken gevşemenizi sağlar. Anksiyetenin verdiği gerginlikten kurtulmak için gün içinde 1 fincan yeşil çay içmenizi öneriyoruz.
Panik atak, ataklarla gelen bir anksiyete (kaygı, endişe, sıkıntı, daralma) hissidir. Atağın sayısı var mı, günde kaç kez atak yaşanabilir? Atağın sayısı değişkenlik gösterebilir. Ancak ayda 3 den fazla atak yaşanıyorsa bu bir hastalık olduğu anlamına gelir.
Kendinizi meşgul edin: Anksiyete krizinin geldiğini fark ettiğiniz anda kendinize meşgul olabileceğiniz şeyler bulmaya çalışın. Yürüyüş yapmak, kitap okumak, film/video izlemek, kaygılı düşünce kalıplarından uzaklaşmanızı ve kontrolü elinize almanızı sağlamaya yardımcı olabilir.
Ayrıca limonun ödem söktürücü etkisi de bulunmaktadır. - Limon aromaterapi ile kullanıldığında da yorgunluk ve anksiyeteyi azaltıp, ruh halini iyileştirebilmekte ve konsantrasyonu arttırabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri