Benzinin donması için hava sıcaklığının -45 derecenin altına düşmesi gerekir.
Depo veya benzin hattındaki herhangi bir yoğuşma veya su buharı donabilir ve bu da aracınıza zarar verebilir. Depoyu yarı dolu tutmak, yakıt pompasının ömrünü kısaltabilir. Aracınızın yakıtı sayacın gösterdiğinden daha az olabilir. Benzinin donma derecesi oldukça düşüktür.
Ynt: Dizel yakıt kaç derecede donar? dayanamadım baktım: Petrol Ofisi dizel yakıtları, dizeli oluşturan parafinlerin soğuk nedeniyle kristalleşip çökelmesini ve filtrelerin tıkanmasını önler. Ayrıca, içerdiği özel katkı ile kış aylarında kolay çalışma sağlar ve -20 dereceye kadar donmaz.
Doğadaki her şey gibi petrolde donar. Sadece içerisinde çeşitli maddeler olduğu için sabit bir donma nokta donar diyemeyiz. Petrolün alev alıp yanması için gerekli en düşük sıcaklık yaklaşık olarak -72 derecedir. Buradan yola çıkarak petrolün -72 dereceden daha düşük bir sıcaklıkta donacağınız tahmin edebiliriz.
İlgili 36 soru bulundu
Sıcaklık -20 derecenin altına düştüğünde dizel yakıt, -40 derecelerde ise benzin donar.
Benzinin donma eşiği çok düşüktür. Mazotun aksine, düşük sıcaklıklarda donduğu bilinir. Ülkemizde bu sıcaklık değeri henüz sağlanmamıştır. Benzin tam anlamıyla eksi 45 derecede donar.Mazot herhangi bir madde katılmadığı sürece -20 derecede donmaya başlamaktadır.
En iyi çözüm mazot (yakıt) filtresine sıcak su döküp bez ile sarıp biraz bekleyip çalıştırmak eğer olumlu sonuç alınmazsa yakıt filtresine gelen hortumu çıkartıp yakıtı biraz dışarı akıtmak işe yarayabilir.
Mazotun donmaması için bir miktar benzin alınabilir. Bu yalnızca donma derecesini biraz düşürecektir. Arabanın önü güneye doğru bakar ve bir duvara yakın olursa, bir de gece çalıştırılırsa yakıtın donma olasılığı da düşürülmüş olur.
Aşırı soğuk havalarda aracın günde 2-3 defa 15'er dakikalık bölümler halinde çalıştırılması radyatör içindeki suyun donmasını engeller ve aracın daha kolay çalışmasını sağlar.
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor.
150,8 derece kritik sıcaklık değerine sahiptir. -138 derecede donar. 15 derecede 0,92 bar basınç değeri bulunur. Ülkemizde kullanılan LPG, %30 propan ve %70 bütandan oluşmaktadır.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
LPG Donar Mı? LPG'nin kimyasal özellikleri yaşadığımız şartlar dahilinde donmasını imkansız kılar. Sıvı LPG, 0 derecelik sıcaklıkta bile dış ortamdan ısı enerjisi transfer edebildiği için kaynar ve gaz fazına geçiş yapar.
Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir. Araçta düzenli olarak antifiriz kontrolü yapılmazsa araca ne kadar antifiriz ilavesi yapılacağı belirlenemez. Bu nedenle söz konusu sıvının düzenli şekilde kontrolünün yapılması gerekir.
Peki dizel arabaya benzin konulur ne olur? Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur.
Dizel motorlar sıkıştırma ısısı eksikliğinden dolayı soğuk havalarda çalışmakta bazen zorlanabiliyor. Bu sebeple motorun sorunsuz çalışabilmesi için bir ısıtma cihazı olan kızdırma bujileri kullanılıyor.
Mazot benzin gibi değil, jölenin içinde hava kabarcığı kalması gibi nokta nokta sular kalır içinde. Yarım litre kadar alkol ile yakıta yedirilebilir. Dipte biriken su yüksek kompresyonlu olduğundan dizel için tehlikelidir. Hatta bazı makinalarda yakıttaki su için uyarı ışığı olur.
Donan araç çalıştırma aynı zamanda dizel araçların da en büyük sorunları arasında bulunmaktadır. Bu araçlarda, çalıştırmayı kolaylaştırmak için içindeki havayı kızdırmak gerekiyor. Ancak bunun için alttan çakmak tutmak değil de, kızdırma bujilerinin kullanılabildiğini unutmamanız gerekiyor.
Tüm bunların yanında yapmamanız gereken ise; donmayı çözmek için aracınızın altında kesinlikle ateş yakmayın. Benzer şekilde, motora sıcak su dökmek de yapılan en büyük yanlışlardan biri… Aracınızı çalıştırabilmek için yaktığınız ateş veya döktüğünüz sıcak su motorun kendine has olan yapısına zarar verir.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri