Pankreas ağrısı dayanılması güç şiddetli bir ağrıdır. Genellikle mide bölgesinde ve karın bölgesinde hissedilir. Hatta sırt ve bel kısmına kadar yayılır.
Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.
Karın alanında şişlik, ateş, bulantı, kusma ve de hızlanan kalp ritmi de akut pankreas iltihabı rahatsızlığında gözlemlenen belirtilerdir. Kronik pankreas iltihabı belirtileri ise akut ile aynı özellikler ile gözlemlenebilmektedir.
Pankreas kanserinin belirtileri arasında bulantı, iştahsızlık, kilo kaybı, yavaş gelişen sarılık, mide çıkışında tıkanıklık ve ağrı görülebilir. Pankreasın baş kısmına yerleşmiş kanserde, ağrısız sarılık ve büyük abdestin camcı macunu gibi açık renk olduğu görülür.
İlgili 39 soru bulundu
Genelde kendini sinsi bir şekilde gösteren ve tehlikeli bir kanser türü olarak bilinen pankreas kanserinin tanı sürecinde kan testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Tümör, genellikle önce karın içinde ve karaciğerde yayılır, ardından akciğerlere, kemiklere ve beyine ulaşabilir. Tedavi olarak kemoterapi ve radyoterapi tercih edilir.
Akut Pankreatit Tanısı
Akut pankreatit için doktorunuz pankreas tarafından üretilen iki sindirim enziminin (amilaz ve lipaz) seviyelerini ölçen bir kan testi isteyebilir. Bu enzimlerin yüksek seviyeleri akut pankreatiti gösterir.
Pankreas iltihaplanmasını (pankreatit) takiben hastalar en sık olarak sol-orta karın bölgesinde ağrı şikayetinden yakınırlar. Kişilerde pankreas iltihaplanması gelişmesini takiben durumun ciddiyeti ve süresine göre çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir: Üst karın bölgesinde ağrı
Pankreas iltihabı belirtileri şunlardır: Karın ağrısı: Pankreatit sıklıkla karın üstünde, sol tarafın altında veya arka tarafında ağrı verir. Ağrı genellikle kötüleşir veya artar hareketsiz kalınca ve yemek yendiğinde. Bulantı ve kusma: Pankreatit sıklıkla bulantı ve kusma ile birlikte görülür.
EUS yeni bir yöntem olarak tıp dünyasında ses getirmiştir. EUS endoskopun ucunda ultrason cihazı olmasıdır. Bu sayede, dışarıdan yapılan ultrason ile görülemeyen veya zor görülen organlar daha iyi değerlendirilmektedir. Bunların başında PANKREAS gelmektedir.
Bu ağrılar yağlı ve ağır bir yemekten hemen sonra görülebilir. Pankreas ağrıları, alkol alımından sonra da ortaya çıkabilir. Kanlı idrar veya koyu renk idrar da görülebilir. Pankreas ağrısı göğse ve karnın üst kısmına da yayılabilir.
Karnın ortasında oluşan ani, şiddetli, kuşak tarzında sırta yayılan karın ağrısı, hızlı nabız, bulantı, kusma akut pankreatitin belirtilerindendir. Akut pankreatit ağrısı şiddetlidir. Bazen öksürme, şiddetli hareketler ve derin nefes alma ağrıyı kötüleştirebilir. Dik oturmak ve öne eğilmek biraz rahatlama sağlayabilir.
Pankreas hastalıkları ve birtakım farklı hastalıklarının teşhisinde veya pankreasın işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan lipaz testi, enzimin birim hacimdeki kanda yer alan miktarının araştırılması şeklinde yapılır. Sağlıklı bireylerde serum lipaz seviyesi 10-140 U/L aralığında olmalıdır.
Pankreas enzimlerinin eksik olması halinde karbonhidratlar (nişasta vs.), proteinler ve yağlar tam olarak ayrıştırılamaz ve bağırsak besin bileşenlerini kana aktaramaz. Bunun sonucunda sindirilmemiş besinler bağırsakta kalmış olur. Bu durum ishal, şişkinlik ve de karın kramplarına neden olabilir.
Pankreasın başı karnın sağ tarafındadır ve ince bağırsağın on iki parmak bağırsağı adı verilen ilk bölümü ile bağlantılıdır. Dar uç olan kuyruk ise vücudun sol tarafına doğru uzanır.
Akut Pankreatit Nedenleri
En sık nedenleri arasında safra taşları (%45), alkol kullanımı (%35) yer alır. Daha az yaygın diğer pankreatit sebepleri ise kabakulak virüsü gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Akut pankreatit yakın zamanda geçirilmiş cerrahi girişim sonrasında da meydana gelebilir.
Sarımsak, brokoli, siyah üzüm, ıspanak, çiğ tercih edilen diğer sebzeler, ev yoğurdu, karahindiba, zerdeçal yemek; evde hazırlanan meyve-sebze suları ve bol su içmek pankreas sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.”
Akut pankreatit hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir ancak ciddi vakalarda tedavi gerektirir. Pankreasın iltihaplanması olan bu rahatsızlık şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde hayati risk taşıyan komplikasyonlara yol açabilir.
KİMLER RİSKLİ
Pankreas bezi iltihabı akut pankreatit- herkeste ve her yaşta oluşabilir ama safra kesesi hastalığı olanlar ve alkol kullananlarda daha sık görülür. Pankreas iltihabının sebebi mikroplar değildir. Çoğu zaman bezin kendi ürettiği enzimlerle kendi kendine tahrip olur, iltihaplanır.
Pankreasın bu en ağır iltihabı hastaların yaklaşık %15'inde görülür. Burada pankreas dokusunun aniden, geniş kapsamlı bir hasarı söz konusu olur. Bu diğer organların işlevinin geçici kesintisi ile bir sepsise (kan zehirlenmesine) ve böylece akut hayati bir tehlikeye yol açabilir.
Hayati kayıplara neden olan kanserlerin başında ilk sıralarda gelen pankreas kanseri, erken evrede yakalanması daha güç bir hastalık olarak biliniyor. Özellikle 60-80 yaş aralığında karşılaşılan bu kanser türü, 40 yaşın altında daha az görülüyor ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık ortaya çıkıyor.
Ağrı önceleri müphem karın ağrısı olarak tanımlanan, hafif bir rahatsızlık hissi şeklindeyken, ileri dönemde sırta vuran karın ağrısı şeklini alır. Künt tabiatlıdır. Şişkinlik ve hazımsızlık belirtileri ile sıklıkla birliktedir.
Pankreatit iki farklı şekilde olabilir, akut ve kronik. Akut pankreatit, ani ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Üst karın bölgesinde sırta doğru yayılan şiddetli ağrı ile kendini gösterir ve sıklıkla bulantı, kusma, terleme ve ateş ile ilişkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri