Pırpıt hem pantolon hem de dizlik anlamına gelir.
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler. Eş Anlamlı Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Eş anlamlı kelimeleri birden fazla olmaktadır. Bunlar kıyafet, esvap, libas, urba, giyecek, giyim, paltar kelimeleridir.
Bolluk bir nesnenin ya da özelliğin fazla olmasını ifade ettiğinden iki sözcük birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Bol kelimesinin eş anlamı 'çok' olmakla beraber, fazla anlamı taşıdığından yakın anlam olarak 'fazla' ve 'geniş' de bu sözcüğü karşılamaktadır.
Anlamları aynı veya birbirine çok yakın olan (kelimeler), anlamdaş, müradif, müteradif, sinonim anlamına gelir. Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Türk Dil Kurumu açısından örnek kelimesinin eş anlamlısı 'mesela ya da misal' şeklinde yer almaktadır.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Ayakkabı kelimesinin de eş anlamlısı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde değerlendirilmiştir. Eş anlamlı kelimeleri pabuç, kundura, başmak kelimeleridir. Bu kelimeler ayakkabı kelimesi ile aynı anlama gelmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre, 'kıyafet' sözcüğünü giysi kelimesi için eş anlamlı olarak kullanmak mümkün.
Moda ve giyim modası genelde eş anlamlı olarak algılanmaktadır (1980:13).
Kılık kelimesi hem dış görünüş hem de kıyafet anlamına gelir.
1- Sözcük: Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Bu anlam doğrultusunda TDK için öğrenci sözcüğünün eş anlamlısı olarak, 'talebe' kelimesini kullanabilirsiniz.
Göğün görünen yüzeyi olarak bilinen gökyüzü, 'sema' eş anlamlısı ile ifade edilmektedir.
Bu kelime aynı zamanda sıhhat sözcüğü ile aynı anlam üzerinden ele alınabilmektedir. Sağlık kelimesinin eş anlamı sıhhattir. Aynı zamanda eski dönemlerde afiyet kelimesi de kullanılmaktaydı.
Mecazi anlamda uyanık, kurnaz anlamına gelir. Tilki ve külyutmaz sözcükleri uyanık ile eş anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri