Ne kadarının zorunlu karşılık olarak tutulacağı ise merkez bankası tarafından belirlenir. Merkez bankası para arzını kontrol ederek ekonominin ihtiyaç duyduğu parayı yaratmış olur.
Merkez bankası, para arzını kontrol etmek için para tabanını kontrol etmeye çalısır.
Yapılan analizler sonucunda para arzının fiyatlar genel düzeyi, kamu harcamaları ve GSMH üzerinde etkili olduğu ve istatistiksel açıdan anlamlı oldukları görülmektedir. Bunun yanında para arzında meydana gelen bir değişmenin faiz oranı ve yatırımları önemli bir oranda etkilemediği görülmüştür.
Para arzının önemli bir kısmı vadeli ve vadesiz mevduattan oluşur. Bankalar da kar amacı güden kuruluşlardır.Borç vermek ve almak isteyenler arası aracılık yapar. Krediler ve mevduatlar aracılığı ile para arzını artırır. Tasarruf amacıyla kasada tuttuğu paranın bir kısmını kredi olarak kullandırarak kar elde eder.
Para arzı arttığında, para talebinin sabit kaldığı varsayımı altında kısa vadede faizler düşer, yatırımlar artar. Bununla birlikte hane halklarının sahip oldukları para miktarı arttığından harcama eğilim- leri de yükselir.
İlgili 42 soru bulundu
Keynes, 1937 yılında kaleme aldığı makalede 'faiz oranının likidite tercihi teorisi' olarak adlandırdığı yaklaşıma göre faiz oranının başka faktörlere bağlı olmakla birlikte kısaca para arzı ve para talebi tarafından belirlendiğini ifade etmektedir (Keynes, 1937: 241).
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Faiz oranı arttığında bankalardan kredi almak daha maliyetli hale gelir. Bu durumda, insanlar borç almak istemez ve bankalar daha az kredi verir. Dolayısıyla da para arzı azalır. Merkez Bankası faiz oranını düşürdüğündeyse para arzı artar.
Para arzının artması demek talebin de artması demektir. Talep artarsa fiyatlar yükselir ve enflasyon oluşur.
Genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelirken, daraltıcı para politikası, genişletici para politikasının tersine, ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelmektedir.
M1 ise M0 değerine bankalardaki vadesiz mevduatın da eklenmesi ile belirlenmektedir. Dolayısıyla dar para arzı ölçüm formülleri şu şekildedir; M0 = (dolaşımdaki banknotlar + madeni paralar) - banka kasalarındaki nakit. M1 = M0 + vadesiz mevduat.
Para arzı genişlediğinde ise faiz oranları düşmekte ve toplam harcamalar yükselmektedir. Üretim miktarı da bu harcamalarla birlikte değişmektedir.
Para arzı, bir ekonomide bir dönemde piyasada bulunan para stokuna verilen addır. M harfiyle gösterilir. Bu kavram emisyon hacminden büyüktür, içinde emisyon yani dolaşımdaki banknotlar ve madeni paralara ek olarak başka satınalma araçları da vardır. Para arzının çeşitli şekillerde ölçülmesi mümkündür.
Merkez Bankası; Türkiye'de para basma ve ihraç yetkisine sahip tek banka olmakla birlikte, bu imtiyazı Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) almıştır.
Para arzı içseldir; Onu talep eden iktisadi çıkar grupları tarafından belirlenmektedir.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) ekonomik büyümeyi canlandırabilmek için negatif faiz uygulamasına geçme kararı aldı. Buna göre ticari bankalar Merkez Bankası'nda tuttukları mevduat hesapları için yüzde -0,1 oranında faiz ödeyecekler.
➔ Bu nedenlerle yükselen ve son olarak tüketicide yüzde 70'e, üreticide yüzde 122'ye çıkan enflasyonun ilk kazananı devlet oluyor. Devletin vergi gelirleri otomatikman artıyor. ➔ Dün açıklanan nisan ayı bütçe verileri bunu bir kez daha ortaya koydu.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özelinde baktığımızda faiz artırımıyla Türk Lirası'nın değeri düşer.
Bu durumda, ekonomide üretilen ve ithal edilen mal ve hizmetlere yönelik talep, ekonominin üretim ve ithalat hacminden (arzdan) hızlı artar ve fiyatlar yükselir. Parasalcı (monetarist) iktisatçılar bu durumu genelleştirerek enflasyonun temel nedenini para arzındaki artışa bağlarlar.
Bu durumda, talep artar ve para biriminin değeri yükselir. Benzer şekilde, bir ülkenin para arzı artarsa ve faiz oranları düşerse, para biriminin değeri düşebilir. Aynı şekilde, bir ülkenin enflasyon oranı yüksekse, para birimi değer kaybedebilir.
Faiz artışı, tasarruf yapmayı teşvik edebilir. Yüksek faiz oranları, tasarruf yapmanın daha cazip hale gelmesine neden olabilir. Yüksek faiz oranları, kredi maliyetlerini artırabilir, bu da tüketici harcamalarını düşürebilir.
Ekonomide işlem hacmi artıyor ise paranın dolaşım hızının artması (azalması) ekonomide büyümeyi (küçülmeyi) desteklemektedir. Guggenheim (1978) ve Humphrey (1993)'e göre, paranın dolaşım hızı kavramının tarihçesi 17. yüzyıla kadar gitmektedir.
Para arzı ekonomide farklı şekillerde test edilmekte ve M harfi ile temsil edilmektedir. Dolaşımdaki banknotlar ve madeni paralara ek olarak mevduatlar, fonlar, menkul kıymetler gibi ekonomi araçları da para arzı içerisinde yer almaktadır.
Geniş para arzı M3, Haziran 2023 döneminde yıllık %70,5 büyümenin ardından Temmuz 2023 döneminde yıllık %66,7 büyümüştür. En dar para tanımı olan M1'in yıllık büyüme oranı ise bir önceki ay %64,1 olarak gerçekleşirken Temmuz ayında %60,8 olarak gerçekleşmiştir.
Arz Fazlası (Excess Supply); › Arz Edilen Miktarın Talep Edilen Miktarı Aşan Kısmı. › Talep Edilen Miktarın Arz Edilen Miktarı Aşan Kısmı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri