Lenfoma Genetik Bir Hastalık Değil Ancak ailede bir kanser vakasının olması diğer aile bireylerinde daha sık kanser riskine yol açıyor.
Hodgkin lenfoma aile bireyleri içersinde daha sık görülür. Rölatif risk 4.8 dir. Risk özellikle 40 yaş üzerinde, erkek kardeşlerde artmıştır. Risk aynı cinste belirgindir (8-12 kat'a karşılık 1.3-1.4 kat).
Non-Hodgkin lenfoma (NHL) tek bir özelliği paylaşan farklı kan kanserleri grubu için kullanılan terimdir—lenfosit pregenitörü DNA'sının hasarından kaynaklanırlar. DNA hasarı kalıtımsal değil kazanılmış hasardır (doğumdan sonra ortaya çıkar). Bir lenfositte değişen DNA malign transformasyona neden olur.
Lenfoma genetik midir? Aynı ailede birden fazla kişide lenfoma görüldüğü zaman genetik faktör olduğu düşünülür. Lenfoma, bağışıklık sistemi bozulmuş insanlarda daha sık görülür. Benzen ve tarım ilaçları da kimyasal madde içerdiğinden bu ilaçlarla temas halinde olmak hastalığı tetikleyebilir.
Non-Hodgkin lenfoma ise agresif seyirlidir ve hastaya uygulanan yoğun kemoterapiye rağmen tekrar edebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir.
Hızlı seyirli lenfomalar tedavi edilmediğinde hasta haftalar ya da aylar içinde kaybedilebilir. Yavaş seyirli olanlarında ise hiç tedavi olmasa bile hasta bazen 15-20 yıl yaşayabilmektedir. Bu nedenle iki farklı lenfoma grubunda hastaya uygulanan tedavi yaklaşımı da farklı olmaktadır.
Lenfoma, bağışıklık sistemi düşük insanlarda daha sık karşılaşılan bir hastalık türüdür. Çevresel faktörler, virüsler, bakteriler, genetik faktörler, fiziksel sebepler, kemoterapi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kollajen doku hastalıkları kişilerde lenfoma gelişme riskini artıran sebepler arasında sayılabilir.
Kan hücresi doğup büyüyemeden takılı kalırsa halkın bildiği kan kanserleri yani akut lösemiler oluşur. Akut lösemiler oldukça hızlı seyreder ve tedavisiz kalırsa haftalar ya da aylar içinde öldürücü seyreder. Lenfoma ise lenf düğümünü oluşturan hücrelerin habis hastalığıdır.
Nedenleri henüz tam olarak tespit edilememekle beraber, Hodgkin lenfoma erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülmektedir. Özellikle genç erişkinlik olarak tabir edilen 15-34 yaş aralığı ile 55 yaş ve üstünde daha sık görülür.
Çocuklarda ve gençlerde rastlanan NHL, yüksek dereceli kötü huyludur (yüksek maligne NHL), yani oluşma noktalarından çabucak vücudun her tarafına yayılır, organlara ve dokulara saldırır ve bu saldırı sonucunda ağır hastalıklara neden olur. Tedavi edilmezse, hasta kaybedilir.
Hematolojik malignitelerden (kan ve kemik iliği kaynaklı kanserler), non-Hodgkin lenfomanın bir alt tipi olan diffüz büyük B-hücreli lenfomalı hastaların % 60 - % 70'inde, ve periferik T hücreli lenfomada birincil tedaviden sonra hastaların % 75'inde kanser tekrarlar (8-9).
Hastaların büyük çoğunluğu uygun tedaviyle iyileşmektedir. Non-Hodgkin lenfomalar B lenfositik ve T lenfositik lenfomalar olmak üzere iki alt gruba ayrılırlar.
Bir nüksetme ne kadar sürede gerçekleşir? Hodgkin Lenfoma gibi agresif bir lenfoma veya oldukça agresif (hızlı büyüyen) Hodgkin Olmayan Lenfoma'nız varsa, iyileşme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, nüks ederseniz, bu genellikle tedavinin bitiminden sonraki birkaç yıl içinde olur.
Non-Hodgkin lenfoma nedir? Non-Hodgkin lenfoma, lenfatik sistemde yer alan olgun B lenfosit, T lenfosit veya NK lenfosit (doğal öldürücü hücreler)hücre gruplarından herhangi birinden kaynaklanan lenfomadır. Non-Hodgkin lenfomanın içerisinde çok sayıda farklı klinik ve laboratuvar özellik gösteren alt grup mevcuttur.
Lenfoma genellikle bir lenf nodunda başlar. Vücudun aşağı yukarı her bölgesine yayılabilir. Mesela, karaciğer, akciğer, kemik ve kemik iliğine yayılabilir. En iyi tedavi planını yapması için Hodgkin Dışı lenfomanın yayılımını (evresini) bilmesi gerekmektedir.
Laktat Dehidrogenaz (LDH) Testi: Yüksek LDH düzeyleri, lenfoma gibi kanserlerde veya doku hasarında artışa işaret edebilir.
Tam kan sayımı ve biyokimyasal tetkikler: Beyaz kan hücreleri (lökosit), kırmızı kan hücreleri(eritrosit), kan pulcukları denen trombositlerin sayısı, hemoglobin miktarı ölçülür. Kan LDH (Laktatdehidrojenaz enzimi) seviyesi özellikle bu hastalıkta yüksek bulunabilir.
Lenfoma iyi huylu mu? İyi huylu lenfoma, lenfositlerden gelişen bir tümördür (enfeksiyonla savaşan bir tür beyaz kan hücresi). Psödolenfoma veya iyi huylu lenfoid hiperplazi olarak da adlandırılan iyi huylu lenfoma, lenfositlerden oluşan, kanserli olmayan (iyi huylu) nadir bir tümördür.
Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz. Domates, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyve ve sebzeleri tüketmeyiniz. Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş, kurutulmuş yiyecekler, ağzınızın yaralı alanını rahatsız edeceğinden bu tip yiyeceklerden uzak durunuz. Yumuşak, püre kıvamında yiyecekleri tercih ediniz.
Klasik hodgkin lenfoma bu lenf kanseri türünün yaklaşık olarak %95'inde tespit edilen hodgkin lenfoma türüdür. Bu kanserler genellikle servikal (boyun) bölgesinde lenf nodlarında başlama eğilimindedir.
Lenf Kanseri Kimlerde Görülür? Genel olarak bakıldığında lenfomanın kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görüldüğü sonucuna varılabilir. Hastalık her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bununla birlikte; lenf kanserinin en sık ortaya çıktığı dönem ise genç erişkinlik dönemi olarak bilinmektedir.
Lenfoma tedavisinde hastalık ve kemoterapi nedeni ile görülebilen kas yıkımının önlenmesi açısından her zamankinden daha fazla proteine ihtiyaç duyulabilmektedir. Et, balık, yumurta, fasulye ve mercimek yüksek protein içeren gıdalar arasındadır. Kırmızı et çok iyi bir protein kaynağıdır.
Akıllı ilaç kanser hücrelerini işaretleyerek bağışıklık sistemi tarafından tanınmasını kolaylaştırır. Bu sayede immün sistem tarafından tanınan hücreler, zararlı olarak algılanıp yok edilir. Kanser hücrelerinin büyümesini durdurur: Sağlıklı vücut hücreleri, sadece dışarıdan bölünme sinyali aldıklarında çoğalırlar.
Evre 4 lenfoma, kanserin lenfatik sistem dışında bir organa yayıldığı anlamına gelir. Hayatta kalma oranları, bireyin risk faktörlerine ve kanser türüne bağlı olarak geniş ölçüde değişir. Evre 4 lenfoma sağkalım oranı diğer evrelerden düşüktür, ancak bazı durumlarda doktorlar kür (tam şifa) sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri