Para sözcüğü ile genellikle madenî para ve banknotlar kastedilmekle birlikte; ekonomide, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır.
Bir ülkedeki paranın karşılığı, o ülkenin hazinesinde bulunan altına eş değerdir.
3. Belli dönemlerde ve sınırlı coğrafyalarda kullanılmış bu bilgileri bir yana bırakırsak, Türk kültüründe yaygın olarak kullanılan para sözleri akça, tiyin, tenge, som, mangir ve paradır.
Banknotlar kâğıt olma özelliklerinden dolayı halk dilinde kâğıt para olarak da tanımlanırlar. Banknotlar ve sikkeler (metal para) nakit para kabul edilir.
Eski metal paralar "sikke" biçiminde adlandırılırlar.
İlgili 22 soru bulundu
6 çeşit madeni, 6 çeşit kağıt paramız var (1, 5, 10, 25, 50 kuruş ve 1 TL madeni paralarımızdır. Kağıt paralarımız ise 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL'dir.) Her bir banknot farklı boyutta ve farklı renklerde. Banknotların değeri büyüdükçe boyutları da büyüyor.
Tarihteki ilk madeni para basımının M.Ö VII. Yüzyılda Anadolu'da Lidyalı'lar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Tarihteki ilk madeni para olma özelliği taşıyan Lidya parası, darp suretiyle basılmıştır.
Kaydi para, ya da bir diğer ifadeyle mevduat parası, temel olarak bankalar tarafından yaratılan paraya denmektedir.
İlk Osmanlı banknotları Abdülmecit tarafından 1840 yılında " Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere " adıyla, bugünkü dille "Para Yerine Geçen Kâğıt", bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde olmak üzere çıkarılmıştır.
Türkiye ilk kağıt parayla 1840 yılında Sultan Abdülmecid döneminde tanıştı. “ Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere ” adıyla-Para yerine geçen kağıt- para olmaktan çok faiz getirili bir borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde çıkarıldı. Bu paralar matbaada basılmıyor, elle yapılıyor ve her birine de resmi mühür basılıyordu.
Türklerin para yerine akçe yani “ipek gibi” sözünü kullanmış olmaları bile Eski Türk toplumu için ipeğin ve İpek Yolu ticaretinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır (Orkun, 1935: 39-40).
Akçe (Osmanlıca: آقچه), Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimidir. İlk akçe Bursa'da Orhan Gazi tarafından 1327 yılında bastırılmıştır. Akçe Osmanlı Devleti'nin temel para birimiydi.
Tanzimat Dönemi'nde devletin artan masraflarını karşılamak için kağıt para ihracına izin verilmişti. Bu nedenle Kaime-i Mutebere-i Naktiye veya kısaca Kaime adı verilen kağıt para çıkartıldı. Kaime aynı zamanda hazine bonosu olarak da kullanılabiliyordu.
Para sözcüğü Türkçeye, Farsça pâre (küçük parça) sözcüğünden geçmiştir. Para bir ülkenin para sahasına dâhil olan madeni ve banknot sistemini içeren tüm para varlığıdır. Para sahası da bir paranın yürürlük alanı anlamına gelir ve mal, hizmet takasını sağlar.
a) Para Benzerleri:
vadeli banka mevduatları, devlet tahvilleri, hazine bonoları, bankaların yatırım fonları vb. örnek verilebilir. Mübadelelerde, karşı tarafça kabul edilmesinin söz konusu olmadığı, arzu edildiğinde paraya çevrilmesi mümkün olan bu varlıklara, para benzerleri denilmektedir.
Madeni para, üzerinde yazılı değer kadar olmasa bile bir değer taşır. Kâğıt paranın üzerinde taşıdığı değere karşılık gerçek değeri ise yalnızca kâğıt ve mürekkep değeridir.
Para, M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar tarafından bulunmuştur. Altın ve gümüş karışımıyla elde edilen bu ilk madeni para ile birlikte ticarette yeni bir değişim aracının dönemi başlamıştır. Paranın icat edilmesiyle birlikte bu yeni meta; hızlı bir şekilde çevreye yayılmıştır.
3.1.
Kazgan vd., 1999: 79), ilk paranın gümüş sikke7 olarak Orhan Bey zamanında 1326-27 (H. 727) tarihinde Bursa'da bastırıldığı geniş kabul görmüş bir bilgidir.
Para, bir ekonomide mal ve hizmetlerin alım- satımında kullanılan, herkes tarafından kabul gören mübadele aracıdır. Para değer ölçüsü ve tasarruf aracıdır. Para, devletin ekonomiye müdahalesini sağlayan bir iktisat politikası aracıdır.
Bu kapsamda paralar üç grupta toplanır. Bunlardan ilki madeni paralar olarak da tabir edilen mal paralar, ikincisi sertifikalar, senetler ve banknotları kapsayan temsili paralar olup üçüncüsü ise banka parası olarak da ifade edilen kaydi paradır.
5- Kaydi para (banka parası): Ödeme işlemlerinde kullanılan banka mevduatıdır. Kişiler paralarını vadesiz mevduat hesaplarına yatırarak, ödemelerini çekle, banka kartıyla ya da virman yoluyla yapmaktadırlar.
DÜNYANIN EN DEĞERLİ PARA BİRİMİ HANGİSİDİR? 2023 yılı itibarıyla Kuveyt Dinarı, dünyanın en yüksek değeri olan para birimidir. Kuveyt dinarı, Kuveyt'te kullanılan para birimidir. Kuveyt Merkez Bankası tarafından dağıtılır.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında 5083 Sayılı Kanunun 31.1.2004 tarih ve 2563 sayılı Resmi Gazetede yayımlanması ile birlikte, 1.1.2005 tarihinden itibaren Liradan sıfır atılarak Yeni Türk Lirası'nın Türkiye'nin para birimi olması kararı yasal düzenleme haline getirilmiştir.
Özellikle dünyanın en değerli para pirimi Kuveyt Dinarı ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, Kuveyt Dinarı hangi ülkenin para birimi? 1 Kuveyt Dinarı kaç TL? 2023 yılı itibarıyla Kuveyt dinarı, dünyanın en yüksek değeri olan para birimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri