Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin
7. yüzyılda Lidya kralı Gigges zamanında, bugünkü Manisa-Salihli civarında kurulmuş olan Sardes şehrinde icat edilmiştir. Lidyalılar tarafından üretilen ilk paralar altın, gümüş, alüminyum ve nikel gibi madenlerin karışımından oluşmaktaydı.
Sardis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antik kent. MÖ 1300'de kurulup MS 1200'de yıkılmıştır. Salihli merkezine 9 km, İzmir'e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır.
Sardes. Sardes veya Sardeis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antikkent. Salihli merkezine 9 km, İzmir'e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır. Sardes bilinen tarihe göre paranın ilk basıldığı yerdir.
Lidya (Lidce: 𐤮𐤱𐤠𐤭𐤣𐤠 Śfarda, Grekçe: Λυδία Lȳdíā), Anadolu'da Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak MÖ 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge. Esas olarak Gediz Nehri ve Küçük Menderes vadilerini kapsayan, günümüzde yaklaşık olarak Manisa ve Uşak illerine denk gelen bölgedir.
İlgili 42 soru bulundu
Lidya Devleti'nin başkenti olan Sardes Antik Kenti'nin kalıntıları Salihli İlçesi, Sart beldesindedir. Sart ve yöresinin 5000 yılı aşkın bir süredir çeşitli yerleşimlere sahne olduğu, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim merkezi olduğu kazı çalışmalarından anlaşılmaktadır.
1996 yılında Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Demir tarafından Manisa' nın Salihli ilçesinde bir aile firması olarak kurulan Sardes, kaliteli spesiyal ürünleri ile kısa sürede tanınmış ve dünyaya açılmıştır.
Gordion Frig Medeniyeti'nin tarihi başkentidir. Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği noktanın yukarısında kurulu bulunan kent günümüzde Ankara'ya 94 kilometre uzaklıkta, Polatlı'nın 29 kilometre kuzeybatısında yer alan Yassıhüyük'te bulunmaktadır.
Salihli OSB'de faaliyet gösteren Sardes Gıda sahibi iş insanı Mehmet Demir'in oğlu Aytuğ Demir ve torunu Batu Demir için Hamidiye Caminde…
Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin Sardes Kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart ) Çayı'nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştu. M.Ö.
PARANIN TARİHSEL GELİŞİMİ
Tarihte üretilen ilk madeni paralara, sikke adı verilmektedir. Lidyalıların icat ettiği ve ticarette değişim aracı olarak kullandığı bu paraların kullanımı daha sonra tüm Akdeniz uygarlıklarına yayılmıştır. M.Ö.
Lidyalıların Parayı Bulması
Herodot, Lidyalıların gümüş ve altın madeni parayı ilk defa kullandığını yazar. Başka deyişle Lidyalılar zaten var olan para sisteminin aracı olarak altın ve gümüşü tercih eden ilk uygarlıktır. Lidyalılar tarihte ilk madeni parayı icat edenlerdir.
Tarihteki ilk madeni para basımının M.Ö VII. Yüzyılda Anadolu'da Lidyalı'lar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Tarihteki ilk madeni para olma özelliği taşıyan Lidya parası, darp suretiyle basılmıştır.
M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar ilk madeni parayı kullanmışlardır. Yüzde 75 altın ve yüzde 25 gümüş karışımıyla elde edilen elektrum alaşımından oluşan bu madeni paranın buluşu, dünyada pek çok olgunun değişmesini ve medeniyetlerin gelişmesini sağlamıştır.
Merkez Bankası; Türkiye'de para basma ve ihraç yetkisine sahip tek banka olmakla birlikte, bu imtiyazı Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) almıştır.
Kral Midas'ın mezarı - Gordion Antik Kenti, Yassıhüyük Resmi - Tripadvisor.
Frigya Krallığı'nın başkenti, ünlü Gordion şehrinin kalıntıları; Ankara-Eskişehir karayolunun yakınında, Sakarya (Sangarios) ve Porsuk nehirlerinin birbirlerine yaklaştıkları yerde, Polatlı'nın 18 km. kuzeybatısındadır.
Yapılan çalışmalar sırasında ilgililerce var olduğu söylenen Midas'a ait vücut iskeletinin kaybolduğu iddia edilir. 1992 yılından başlayarak üzerinde çeşitli araştırmalar yapılan kafatası ise bugün Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir.
Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart beldesi yakınlarında yer alan, Demir Çağı Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes'te 2013 yılında yürütülen kazı çalışmalarında, kent merkezine yakın bir noktada yer alan bir Roma yapısının tabanının altında gömülü durumda iki olağandışı kült objesi ortaya çıkarılmıştır.
4 yıldızlı otel olarak beklediğimiz performansı karşılamadı otel oda termal havuzlar çok bakımsız kötüydü havuzlara girmek istemedik yemekler orta seviyedeydi personel güler yüzlü ilgililer fakat otel yenilenmeye bakıma girdiğinde çok daha güzel performans alınacağından eminiz. Odası güzeldi.
1996 yılında Manisa'nın Salihli ilçesinde bir aile şirketi olarak Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Demir tarafından temelleri atılan Sardes Gıda Sanayi kısa sürede kaliteli özel ürünleri ile tanınır hale geldi ve dünyaya açıldı.
Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsedilen Troya Savaşı'nın yapıldığı yer olarak da bilinen Troya Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 1998 yılında girmiştir. MÖ 3000 yılına kadar uzanan tarihi geçmişi ile dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan kent, Çanakkale il sınırları içinde yer almaktadır.
Lidyalılar Helen (Yunan) mı? Anadolu tarihinde olduğu kadar İnsanlık tarihinde de önemli bir yere sahip olan Lidyalıların popüler yabancı kültürlerde -yanlış bir şekilde- Helen olduğu söylense de, bilimsel zeminde bunun gerçek olmadığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri