Kanuna ekli (IV) sayılı listede Parfümler ve tuvalet suları (3303.00.90.00.11 Kolonyalar hariç) %20 Özel tüketim Vergisine tabi olacağı belirtilmiştir.
Bazı Kozmetik ve Kişisel Bakım ürünlerine İlave Gümrük vergisi getirildi. 11 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, 2016/9647 sayılı İthalat Rejim Kararı'na Ek Karar ile birçok kozmetik ve temizlik ürünlerinin ithalatında % 17 ila % 25 oranlarında değişen ilave gümrük vergisi getirildi.
AB üyesi ülkeler ile Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemleri, %18'lik bir vergi oranına sahiptir. AB üyesi olmayan ülkeler ve Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemleri ise %20'lik bir vergi oranına sahiptir.
Ürün bedeli 1500 euro üzerindeyse ithalat mevzuatı uygulanır. Oluşan vergileri, şahsen veya yasal temsilciniz aracılığıyla ilgili gümrük idaresine yapmanız gerekir.
Gümrük vergisi, mal veya hizmetin giriş yaptığı ülkede tahsil edilir ve bu, yurt dışından ürün satın alan ya da hizmet alan şirketler ve bireyler için önemli bir mali yükümlülüktür. Özellikle ithal edilen ürünler için bu vergi, ekonomik dengeleri ve pazar rekabet koşullarını etkileyen bir faktördür.
İlgili 26 soru bulundu
AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır. Eşya 4760 sayılı ÖTV Kanunu içerisinde belirtiliyorsa ek olarak %20 ÖTV alınır.
Yiyecek ve içecekler, kozmetik ürünleri, yüksek fiyatlı marka ayakkabı ve çantalar, cep telefonu, bilgisayar ve tabletler gümrüğe takılan eşyalar arasında yer alır. Bu eşyaların dışında herhangi bir sorun ya da zarar teşkil etmeyen tüm mallar vergisi ödendiği takdirde ülkeye sorunsuz bir şekilde girmektedir.
Satın aldığınız ürün 30 kg'nin üzerindeyse, Satın aldığınız ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 150 EUR üstündeyse, Eğer satın aldığınız ürün kitapsa ve ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 1500 EUR üstündeyse ürünleriniz gümrükte takılabilir.
Gümrük vergisi çeşitleri şunlardır:
Belirli ürünlerin (alkollü içecekler, tütün ürünleri, enerji kaynakları, motorlu taşıtlar gibi) tüketimini vergilendiren, dolaylı bir vergi türüdür. Mal ve hizmetlerin üretim ve dağıtım sürecindeki her aşamada yaratılan katma değer üzerinden alınan dolaylı bir vergidir.
Gümrük vergisi ticari faturada beyan edilen gönderi içeriği değerinin yanı sıra her türlü sigorta maliyeti ve taşıma maliyetinin bir yüzdesine dayalı olarak hesaplanır.Bu, Gümrük Değeri olarak bilinir. Ardından bu değer, gümrük tarife kodunun (GTIP) gümrük vergisi yüzdesiyle çarpılır.
Kanuna ekli (IV) sayılı listede Parfümler ve tuvalet suları (3303.00.90.00.11 Kolonyalar hariç) %20 Özel tüketim Vergisine tabi olacağı belirtilmiştir.
İ. P. tarihinden itibaren %8 oranında KDV'ye tabi bulunmaktadır. Bilgi edinilmesini rica ederim.
Yukarıdaki açıklamaya göre; %8 Oranın uygulanan Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu, kâğıt mendil ve peçete, listeden çıkartıldığı için Yeni Genel oran olan %20 UYGULANACAKTIR.
600 ml'yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
Gümrük idaresi kozmetik gümrüklemesi esnasında her ne kadar kozmetik bildirimi istemesede piyasa denetimi ve gözetimine ve kozmetik yönetmeliğine istinaden bildirimi yapılmamış kozmetik ürünlerin satışının yapılması yasaktır.
Yeni düzenlemelerle beraber 1 Mayıs tarihinden itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden de kargoyla gelen eşyaların gümrük vergileri yüzde 20'den yüzden 30 kadarına çıkabilir. Kargo ile bireysel ithalatta 1500 Euro limit ise 150 Euro olmuştur.
Ürünün geldiği ülkeye ve ürünün sınıfına göre ödenmesi gereken gümrük vergisi oranı da değişir. İthal edilen eşyanın bedeli 150 Euro'dan azsa ve kişisel kullanım amacıyla satın alındıysa; AB ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 gümrük vergisi uygulanır.
Yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile birlikte öğrencilere vergisiz telefon ve bilgisayar 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Çalışma, nihai satış fiyatı 9.500 TL'yi aşmayan mobil telefon cihazlarında geçerli olacak. Her öğrencinin bir defaya mahsus teknolojik desteği en fazla 5.500 TL olabilecek.
Vergiler dahil nihai satış fiyatının 9.500 TL altındaki teknolojik cihazlar içinde telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar kapsam içerisinde değerlendirilir. 9.500 TL altında satın alınmış olan telefon, bilgisayar ve tablet yapılmasıyla geri ödenecektir.
iPhone 15 Pro Türkiye fiyatı güncel olarak 64,999 TL olarak satışa sunuluyor. Bu cihazın vergisiz fiyatı ise 31,922 TL olarak öne çıkıyor. iPhone 15 Pro cihazlarına eklenen ÖTV miktarı ise 19,153 TL yani verginin büyük bir kısmını yine ÖTV oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri