Arabada fren sertleşmesi varsa fren hidroliği de azalmış olabilir. Fren hidrolik sıvısı alınıp eklenince sorun çözülür.
Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir. Fren hortumlarında bir problem varsa bu durum kendini fren sertleşmesi ile belli eder. Fren hortumlarında fren hidroliğinin sızdığı gözlemlendiğinde fren sertleşmesi durumu fren hortumlarının değişmesi ile çözülür.
Fren hattına hava girerse, fren pedalına basıldığında uygulanan basınç havayı sıkıştırır. Bu da kaliperler üzerindeki basıncı azaltır ve sıvının fren balatalarına ulaşmasını engeller. – Fren hattında herhangi bir yerde kaçak varsa. Sızıntılar sadece sıvının kaçmasına neden olmakla kalmaz.
Frene bastığınızda pedal, hidrolik sıvısını değil içerdeki gazı sıkıştırırsa bir boşalma hissi oluşur. Bu durumda ya fren hidroliği eskimiştir ve değişmesi gerekiyordur ya da kullandığınız fren hidroliği kalitesi yeterli değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Tabi bu durum kullanım alışkanlıklarına, fiziki şartlara ve araç performansına göre değişebilir. Fren hidrolik yağ bittiği nasıl anlaşılır sorusunun cevabı ise fren pedalında oluşan yumuşama sonrasında bittiği veya azaldığını anlayabiliriz.
Forklift fren havası, hidrolik sistemde bir dizi arızaya, fren sisteminin yavaş yavaş boşalmasına yol açar. Bu nedenle havayı boşaltmanız gerekir. Aksi takdirde fren sistemi her geçen gün daha da deforme olur. Bu da zamanla arızanın giderilemeyecek boyuta ulaşmasına sebebiyet verir.
Fren hidroliği yağı, frenleme performansını etkileyerek sürüş deneyimi için oldukça önemli bir sıvı olarak öne çıkar. Az kullanılması yetersiz basınçtan oluşan veya geç frenlemeye sebep olabilir. Fren hidroliğinin azalması durumunda erken müdahale edilmezse fren sistemi tamamen çöker.
Motor çalışması ile birlikte, westinghouse fren sistemi devreye girmektedir. Motor çalışmadığı durumlarda ise kapalı konuma gelmektedir. Bu nedenle motor çalışmazken pedal kullanımı daha sert olmaktadır. Fren servosu bozulması ile birlikte fren desteklemesi çalışmaz ancak fren sistemi çalışmaya devam eder.
Fren müşürünün arızalandığı durumda, arabanın fren ya da stop lambaları devamlı yanmaktadır veya hiç yanmamaktadır. En basit olarak bu biçimde anlaşılabilmektedir. Fren müşürü ya da sensörü arızalandığı zaman, motor kontrol ünitesi mevcut yakıt enjeksiyonunu azaltmaktadır ve motorun çekişi düşmektedir.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Fren merkezinin arızalanması frenle ilgili aklınıza gelebilecek türlü sorunlara neden olmaktadır. Frene bastığınızda aracınızın hiç durmamasından, sağa sola çekmesine, fren pedalının takılı kalması, geri gelmemesi ya da geriye gitmemesine kadar pek çok arızaya neden olabilir.
Çünkü frene basıldığında araçtaki ağırlık transferi arkadan öne doğru giderek arka tekerleklerdeki yol tutuşunun azalmasına ve dolayısıyla arkadan kaymanın artmasına neden oluyor.
Arabada fren sertleşmesi varsa fren hidroliği de azalmış olabilir. Fren hidrolik sıvısı alınıp eklenince sorun çözülür. Fren pedalı sertleşmesi sorunu yaşıyorsanız size en yakın Otopratik hizmet noktasından WhatsApp üzerinden de randevu alabilirsiniz.
Balatalar kokacak kadar ısındı ise artık freni yoğun kullanmak doğru değildir, frenler tutmaz duruma geliyor. En iyisi vites küçülme yaparak freni en az seviyede kullanarak yol almaktır. Isındığı için performans kaybı yaşıyorsanız daha kaliteli bir balata ve karbonfiber disk ile sorunu çözebilirsiniz.
Vakum pompası arızalıysa fren servosu çalışmaz ve frenler sertleşir. Dizel araçlarda vakum pompası genellikle silindir kapağının içerisindedir. Fren ana merkezi, fren servosunun hemen ön kısmında bulunup fren merkezindeki olası bir hidrolik yağı kaçağı, fren servosunun içine sızabilir.
Fren pedalının düzgün bir şekilde geri dönmesi, fren hortumlarının doğru çalıştığının bir işaretidir. Ses veya titreşimler: Fren hortumlarında hasar veya sızıntı olduğunda, tekerleklerin kilitlenmesi veya frenlerin hafifçe çekişmesi gibi istenmeyen sesler veya titreşimler oluşabilir.
Fren servosu bozulduğunda, yani vakum hortumu çıktığında ya da yırtıldığında, servo frenlemeyi artık destekleyemez, fakat fren sistemi çalışmaya devam eder. Bu durumda fren sertleşecektir ve frene basmak zorlaşacaktır.
Fren Hidroliği Değişmezse Ne Olur? Fren hidroliği seviyesi kontrolü sonrası örneğin Dot 4 Fren Hidroliği yağıının değişmesi gerektiği tespit edilirse ve değiştirilmeden araç kullanılırsa durma mesafesi artabilir veya araç hiç frenleme yapmayabilir.
Bahar bakımı, kış bakımı ve periyodik olan tüm bakımlarda fren hidroliği kontrol edilir ve aracın yola güvenle çıkması sağlanır. 10 bin km bakımı ya da ağır bakım çalışmalarında yine uzmanlar bu kontrolü yapar ve aracın fren sisteminin iyi çalışıp çalışmadığından emin olurlar.
Motorlu araçların fren sisteminde kullanıma bağlı olarak toz ile birleşen fren hidroliği, gres ve diğer yağlar aracın fren performansını düşürmektedir. Bu yağları kolaylıkla söküp çıkaran Apel BK-20 temizleyici balata spreyi, tamirhanelerin ve balata sistemini kullanan işletmelerin kullandığı bir üründür.
Fren hidroliği olarak bilinen bu malzeme, fren sisteminin sağlıklı çalışmasına her zaman destek verir. Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz.
Frenden gelen hava sesi: Fren sistemi elemanlarından biri olan Westinghouse, motordan aldığı emiş ile çalışmaktadır. Sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için hava kaçağı olmaması gerekir. Fren pedalına bastığınızda gelen hava sesi ve aynı zamanda aracın teklemesinin nedeni westinghouse'un hava kaçırmasıdır.
– Fren ayarları düzgün yapılmazsa ne olur? –Fren yapılınca araç sağa – sola savrulur veya kayar. – Westinghouse fren sistemi olan araçta ne yapılmaz? –Kontak kapatılırsa fren asla tutmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri