Minik Egemen, "Doğum günü kutlamak günah mı?" diye sordu. Hatipoğlu ise şu yanıtı verdi: "Başka kişilerin yaptığı gibi yanlış şeyler yapmadan kutlayabilirsiniz.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur.
Demek ki, yaş günü ve doğum günü gibi kutlamaları, yapılış amacı ve doğurduğu sonuçlar itibarıyla değerlendirmek gerekir. Kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla, bu tür kutlamalarda bulunmanın dinen bir sakıncası olmaz.
İmam Suyutî, konuyla ilgili olarak özetle şunları söylemiştir: “İnsanların Mevlid-i Nebevi için toplanıp Kur'an okumaları, Hz. Peygamber (a.s.m)'in veladetiyle ilgili haberleri / menkıbeleri seslendirmeleri, bu münasebetle yemek tertiplemeleri bida-i hasenedir / güzel bir bidattır.
Bir kişi bir yıl daha hayatta kalması kutlamaya gayet yeterli bir sebep. Ancak parti verilerek bunun çok kişiyle kutlanması hikayesinin başı Mısır'a dayanıyormuş. Mısır'da Firavunlar taç giydiğinde tanrı olarak yeniden doğduğuna inanıldığı için kutlamalar yapılırmış.
İlgili 38 soru bulundu
MÖ 3000 yıllarında Antik Mısır medeniyetinde Firavunların doğum günü kutlamalarının tarihte ilk doğum günü kutlaması olduğu düşünülmektedir. Antik Roma'da, doğum günü kutlamaları özellikle zengin aileler arasında yaygındı. Bu kutlamalar genellikle özel yemekler, hediyeler ve eğlence etkinlikleriyle kutlanırdı.
Şurada Paylaş! Pasta üzerine mum yakılmasıyla ilgili bir başka inanış ise şöyle; pasta üzerindeki mumlar ay ışığını temsil ediyordu ve göklerde yaşadığı inanılan Tanrı'ya dileklerin ulaşması için mumları üflemek gerekiyordu.
Dr. Nihat Hatipoğlu ile İftar programına önceki akşam Antalya'dan Egemen Eren, Zoom üzerinden bağlandı. Minik Egemen, "Doğum günü kutlamak günah mı?" diye sordu. Hatipoğlu ise şu yanıtı verdi: "Başka kişilerin yaptığı gibi yanlış şeyler yapmadan kutlayabilirsiniz.
Yukarıda geçen sahih hadislerden de açıkça anlaşılacağı üzere Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- bu günde dünyaya gelmesine şükretmek için ve yine bu günün fazîletli olmasından dolayı Pazartesi günü oruç tutmuştur. Nitekim bu günde vahiy ona inmeye başlamıştır.
Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre; Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yok. Öte yandan din adamlarına göre; bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur.
Kuran hediye edebildiğiniz gibi kudsiyetine hürmette bir hafiflik olmayacak şekilde davranılması mubahtır. Mum yakmak ehli kitap ve hurafe dinlerin adetlerindendir. Uzak durulmalıdır. -Dini değerlere hürmetli davranmak kalplerdeki takvadandır.
Keza, Noel ile ilgisi olmayan yılbaşında Müslüman'a tebrik yazıp yeni yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek de günah değildir. Yahut (yeni yılın kutlu olsun) diyene, (seninki de kutlu olsun) demek günah olmaz…
Rüyada doğum günü kutlamak neşeli olmaya, mutluluğa ve mutlu bir habere işaret etmektedir. Aynı zamanda uzun süredir beklenen bir haberin alınacağına da dalalet eder. Rüyada Doğum Günü Kutlamak Ne Anlama Gelir? Rüyada doğum günü kutlamak hayırlı bir rüya olarak yorumlanmaktadır.
Peki, İslam'da babalar günü varmı diye soracak olursan, islam dininde babalar günü kutlanmaz. Ancak, tabii ki islam esaslarına uygun olarak kutlanan her günün kutlanmasında sakınca bulunmuyor.
Peygamber Felak ve Nas surelerini okumayı tavsiye ediyor.
Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi olan "caiz değildir" sözü ise, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrimüslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz."
Muhammed (s.A.V) kameri aylardan rebiü'l-evvel ayının 12. Gecesi dünyaya gelmiştir. Bu gece mevlid kandili olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde diyanet işleri başkanlığı tarafından yapılan araştırmalar sonucu miladi takvime göre 20 nisan tarihi olduğu kabul edilmiştir. Sabitlenerek her yıl düzenli olarak kutlanmaktadır.
Ülkemizde diyanet işleri başkanlığı tarafından yapılan araştırmalar sonucu miladi takvime göre 20 Nisan tarihi olduğu kabul edilmiştir. Sabitlenerek her yıl düzenli olarak kutlanmaktadır. MEVLİD KANDİLİ PEYGAMBER EFENDİMİZİN DOĞUM GÜNÜ MÜ? Mevlid Kandili, Peygamber efendimizin (S.A.V) dünyaya teşrif ettiği gecedir.
Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur. Yakılan mum filan dinin uygulamalarından birini taklide benziyorsa sakıncası olur.
'İslam'da Sevgililer Günü kutlaması olmadığı gibi, böyle bir günün dinle ilgisi de yoktur. Sevgililer Günü kutlaması dini içerikli bir olay değildir. İnsanların sevgilerini göstererek, birbirlerini mutlu etmelerinin, hatırlamalarının dinen sakıncalı bir yanı yoktur.
Anneler veya babalar gününü kutlamanın dinen sakıncası yoktur. Hatta anneler ve babalarla çocukları arasında yakınlaşmaya ve sevgiye vesile olduğu için, kişi böyle bir günde sevap da kazanabilir.
Doğum günlerinin not edilmesi geleneği Mısırlılarda oluşsa da pastalı kutlamaların kökeni Yunanlılara dayanıyor. Tanrı ve tanrıçaları ile ünlü olan Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis'e yaptıklarından dolayı teşekkür edebilmek için düzenli olarak pasta ve kekler hazırlamış ve süsleme olarak da mumlar kullanmış.
Pastaya Mum Dikmenin Kökeni: Yunanlılar
Yunanlılar, doğum günü pastasının üzerine koydukları mumların oradaki kötü ruhları uzaklaştırdıklarına; biri mumu üfledikten sonra ortaya çıkan dumanın ise tutulan dilekleri tanrıya ulaştırdığına inanılmaktaydı.
Sıradan doğum günlerinde, yaş günü kutlanan kişiye hediyeler verildiği gibi padişahın doğum gününde de üst düzey görevlerde bulunan kişiler sultana doğum günü hediyesi sunarlardı. Ancak esas hediyeler padişah tarafından dağıtılırdı. Fakir fukaraya parasal yardımlar yapılır, yoksulların ihtiyaçları giderilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri