Bitki Bazlı Sıvı Sabunlar, Su ve Sirke ile Parke Temizliği Sıvı sabunun doğal olması bu karışım için önemli olan noktadır. Yarım bardak sirke 1 litre suyun içinde çözülür ve ardından birkaç damla sıvı sabun eklenir. Yerlerin silinme işlemi tamamlandıktan sonra durulamak yapılması da gerekir.
Sıkça kullanılan yöntemlerden bir tanesinin arap sabunu ya da sirke ile gerçekleştirilmekte olduğu bilinmektedir. Kova içerisinde yer alan suya sirke ya da arap sabunu konulması ile birlikte parkelerin bir bez yardımı ile silinmesi gerekmektedir.
Ahşap Parke Temizliği ve Parlatılması
Piyasada parke temizleyici olarak satıla ürünler yerine arap sabunu veya sirke de kullanarak, bez ile parke yüzeylerini temizlemeniz mümkün. Parke siliminde mikrofiber bez tercih etmeniz yararlı olacaktır.
Parkelerin çizilmesini ve yıpranmasını önlemek için sıvı arap sabunu, beyaz temizlik sirkesinin yanı sıra ahşap zeminler için özel olarak üretilmiş sıvı veya jel yüzey temizleyiciler kullanılabilir.
Kokusu da pencereleri açıp, evi havalandırdığınız anda kaybolacaktır. 5 litre suyun içine 1 çay bardağı sirke ilave ederek parke temizliğinizi yapabilirsiniz. Eve daha hoş koku yaymak için, evinizi havalandırdığınız sırada duru suya birkaç damla esans ekleyerek tekrar silebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Mümkünse sıradan bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Eğer yerlerinizi doğal bir temizleyici ile temizlemek istiyorsanız 1 yemek kaşığı arap sabunu, 1 bardak karbonatı ve limon suyunu sıcak suda karıştırabilirsiniz ya da temizleme suyuna bir bardak elma sirkesi ve birkaç güzel kokulu bir yağ dökebilirsiniz.
Sileceğiniz bezin ıslak değil nemli olmasına dikkat etmeli ve iyice sıkmalısınız.Parke temizliğinde deterjan kullanırken kesinlikle fayans temizleyici, çamaşır suyu, bulaşık detarjanı gibi kimyasallar kullanmamalısınız.
Parke Temizliği İçin Gerekli Malzemeler:
Yer sileceğiniz bir paspas, mop ya da bez. Vim Beyaz Sabun Yüzey Temizleyici veya Vim Arap Sabunu Yüzey Temizleyici.
Vileda İle Parke Temizliği
Her türlü zemin döşemelerinde bu aracın yardımına başvururuz. Çünkü pratikliği ve hijyeni öne çıkarır.
Laminat parke aşındırıcı kimyasallar yerine ahşap temizleyici veya sıvı bulaşık deterjanı ile temizlenmelidir. Ilık suya 1-2 ölçek eklenir. Yumuşak bir bezle ıslak kalmayacak şekilde silinir.
Parke nasıl temizlenir sorusunun ilk adımı ise zemini süpürdükten sonra temiz ve sabunlu su kullanmaktır. Bu aşamada amonyak içeren sert temizleyicilerin ve çözücülerin boyaya zarar verebileceğini unutmamanız önemlidir. Temizlik için her zaman sıkılmış bir bez kullanmak da parkenin ömrünü uzatır.
Masif ve lamine parkeler döşendikten sonra, çok ıslak ve çok kuru olmayan, duru su ile yıkanmış temiz bir bezle silinmelidir. (Arzu edilirse duru su içine Pronto ahşap temizleyici ilave edilebilir.) Günlük bakım için silme ve vakumlu süpürme yeterli olacaktır. Ayak izleri ve kirler nemli bezle kolayca giderilebilir.
En İyi Cevap. Parkede iz kalmasını istemiyorsan çok ıslak bir bezle veya mopla silmemen lazım yani suyunu iyi çektirmelisin ve pencereler açık olmalı ki su çabuk kurusun, geç kurursa da iz kalır. Ben bazen, özellikle kış aylarında yerleri sıcak suyla mopluyorum, o zaman asla iz kalmıyor.
Fayans, laminat parke, ahşap temizliğinde…
Beyaz sirke tüm bu yüzeylerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Çiziği ıslatın. Üzerine kağıt havluyu ıslatarak bastırın. Ütüyü yüksek derecede ısıtın ve yuvarlak hareketler yaparak yüzeye uygulayın. Oluşan buhar sayesinde parke genleşecek ve çöküntüler yok olacaktır.
Leke kurumuşsa biraz tiner uygulaması yapılarak lekeler çıkar ve olduğu yerden temizlenir. Tiner boyalar konusunda işe yaramazsa temizlik ürünleri satan nalburdan özel spreyler alarak uygulama yapabilirsiniz. Plastik boyaların lekelerine erken şekilde müdahale edilirse kolay şekilde çıkar.
Miss Arap Sabunu'nun zeytinyağı özlü içerikleri sayesinde çocuğunuz yerde oyun oynarken bile onu gönül rahatlığıyla seyredebilirsiniz. Miss Arap Sabunu parkelerinizi köşe bucak temizlerken pırıl pırıl parlamasını da sağlar.
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Yüzey Temizleyici Kullanım Alanları
Öyle ki yüzey temizleyicileri mutfak dolaplarını, parke, fayans gibi toz tutmaya yatkın olan yüzeylerde oldukça etkilidirler.
Parke yüzeylerinin fazla miktarda sıvı temasına maruz kalması sonucu, yüzey kabarabilir ve sürekli tekrarlandığında çürümeye başlayabilir. Özellikle laminat parkelerde sıklıkla yaşanan bu sorunun önüne geçmek için, silme işlemini nemli bez ya da özel fiber bezlerle gerçekleştirebilirsiniz.
Karbonat parkeler içinde son derece önemlidir. Daha temiz parkeler için karbonat kullanarak temizlemesini yapabilirsiniz. Bir kova sıcak su ve yarım bardak karbonat ile temizleme işlemlerini yapabilirsiniz. Silme işlemi ile parkelerin parladığını hatta var olan çiziklerin bile ciddi oranda kalmadığını göreceksiniz.
Çoğu durumda günlük temizlikte ılık su kullanılarak dahi pratik parke temizliği için nemli bez kullanılabilir. Zeminde her zaman daha fazla kir olduğundan dolayı daha fazla temizlik gerektirir. Verilen emekten tasarruf sağlamak adına ev temizliği için üretilen bir ahşap temizleme ürünü kullanılmalıdır.
Cam temizleyici, tuvalet temizleyici, bulaşık deterjanı gibi kimyasal temizlik ürünleri asla çamaşır suyuyla karıştırılmamalı.
YER TEMİZLİĞİ
Çamaşır deterjanındaki temizleme enzimleri, zemindeki kiri çıkarmak için harikadır. Paspas kovanızı sıcak su ve bir çay kaşığı çamaşır deterjanı ile doldurun. Sadece biraz deterjan, geniş bir alanı temizlemek için yeterli olacaktır. Temizlerken paspasınızı olabildiğince sıktığınızdan emin olun.
1. Temizlik sonrası evinin güzel kokmasını istiyorsan yer silme suyuna parfüm yada güzel kokulu bir kolonya ekleyebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri