Özellikle C vitamini, E vitamini ve beta-karoten gibi antioksidanlar serbest radikalleri yok ederek beyin hücrelerini korur. Bu nedenle antioksidan zengini sebzeler (ıspanak, brokoli, lahana gibi), meyveler (portakal, çilek, böğürtlen gibi) ve kuruyemişler (ceviz, badem gibi) tüketmek faydalı olacaktır.
Tedavide kullanılan ilaçlar kadar fizyoterapi, psikoterapi, dengeli beslenme ve düzenli yaşam da önemlidir. Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. 2-3 saat aralıklarla beslenilmeli ve aşırı yemekten kaçınılmalıdır. Kabızlığa karşı günlük yeterli lif (25-30 gr)alınmalı ve bol su tüketilmelidir.
Kök Hücre tedavisi ile Parkinson hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır. Kaslarda sağlanacak iyileşme ile hastanın yaşam kalitesi ciddi şekilde artar.
Günde toplam olarak 200 g'dan fazla süt içmek Parkinson hastalığı riskini artırıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon balığı, ceviz ve keten tohumu gibi besinler tüketmek de Parkinson hastalığına karşı koruyucu etki sağlayabilir. Bunların yanı sıra protein tüketimine de dikkat edilmelidir.
- Opal taşının aynı zamanda parkinson tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir.
Parkinson hastalarında ortalama yaşam süresinin artması da bu bulguların tanı ve tedavi de ki önemini arttırmaktadır. Motor olmayan devreyi takiben gelişen ilk motor semptom istirahat tremoru (titreme) veya bradikinezi'dir (hareketlerde yavaşlama). Daha sonra rijidite (katılık) ve postural instabilite gelişir.
Egzersizin, Parkinson belirtileri üzerindeki olumlu etkilerini destekleyen kanıtlar artmaktadır. Araştırmalar, aerobik, mukavemet, denge, direnç, yürüme ve dans gibi farklı egzersiz türlerinin faydalı etkilere sahip olduğunu göstermiştir.
Parkinson hastalığı bireyden bireye farklılık gösteren bir seyir izleyebilir evrelerin süresi değişkenlik gösterebilir. Ancak hastalık genel olarak 20 yıl veya daha uzun sürebilir. Hastalığın ilerlemesi semptomların şiddetiyle yaygınlığına bağlıdır.
Bu nedenlerle Parkinson hastalığının etiyopatogenezinde D vitamini eksikliği rol oynayabilir (5). Parkinsonlu hastalarda immobilizasyona sekonder ya da ikamet ettikleri coğrafi konuma bağlı olarak D vitamin eksikliği olabilir (6).
Üçüncü evrede de hastada denge bozukluğu, düşmeler olur. Dördüncü evrede hasta zor da olsa yürür ancak hareketlerde yavaşlama vardır. Hasta tek başına yaşayamaz. Parkinson son evre denilen beşinci evrede ise hasta yatağa ya da tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşarlar.
Parkinson hastalığı beyinde dopamin üreten bölgedeki hücre kaybı nedeniyle bu maddenin az salınımı sonucu oluşur. Bu hücre kaybına zirai ilaçlar gibi kimi kimyasallar neden olabilmekle beraber, genetik faktörler de sebep olabilmektedir.
Parkinson hastalığında en etkili tedavi levodopadır, beyinde eksilen dopamine dönüşerek etkisini gösterir. Erken evre parkinson hastalığında ağızdan alınan levodopa tedavisine çok iyi yanıt alınabilir.
Parkinson ilaçları bazı kişilerde B vitamini düzeylerini düşürebilir. B12 eksikliği Parkinson semptomlarını kötüleştirebilir.
Daha önceki çalışmalar, kahve tüketiminin, hastalık için genetik risk faktörü olmayan kişilerde Parkinson hastalığının gelişimine karşı koruyabileceğini göstermiştir.
Yeni bir çalışma, yüksek düzeyde diyet C ve E vitamini tüketiminin Parkinson hastalığı riskini neredeyse üçte bir oranında azaltabileceğini göstermektedir. C vitamini yüksek besinler arasında portakal, çilek, brokoli ve Brüksel lahanası bulunmaktadır.
Hareketler yavaşlamıştır ve vücutta katılık vardır. Titreme azalmakla birlikte hasta yardımsız tek başına işlerini yapamaz, yaşayamaz. Hastalığın son evresinde hastanın hareketliliği tümüyle kısıtlanmıştır; yatağa veya tekerlekli sandalyeye bağımlıdır ve sürekli bakıma ihtiyaç duyar.
İYİLEŞMEK MÜMKÜN MÜ? Birçok nörolojik hastalık gibi Parkinson hastalığının da şifayla sonuçlanan bir tedavisi maalesef yoktur. Sadece eksik olan dopamin denen maddeyi yerine koyarak hastalığa ait semptomları azaltmaya çalışan bir tedavi sistemi vardır.
Günümüzde Parkinson hastalığını ortadan kaldırıcı bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte hastalığın belirtileri ilaçlarla önemli ölçüde azaltılabilmektedir. İlaçların ömür boyu, düzenli olarak alınması gerekmektedir.
Hastalık sürekli ilerler, felce veya ölüme neden olmaz. Başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken daha sonra bu bütün vücuda yayılır. Belirtilerin şiddeti her hastada farklıdır.
Beyindeki dopamin miktarının azalması sonucu hastaların hareketi başlatma ve hareketi kontrol etme mekanizması bozulur. Parkinson hastalığı yavaş yavaş geliştiğinden, başlangıçta çoğu zaman tremor veya yüz ifadesinde yani mimiklerde kayıp ile başlar.
Kuvars taşı, eşsiz helezonik spiralli kristal formu sebebi ile gezegendeki en şifalı ve enerji veren taşlardan biri olarak kabul edilir.
Mavi akik taşı, nazara karşı etkili olduğu düşünülen bir taştır. Bu taşın mavi türü, özgüveni arttırır. Heyecanın dizginlenmesine yarar. Akik taşının mavisi, aynı zamanda ağrı hissedilen bölgelere temas ettirmek suretiyle kullanıldığında, ağrıyı geçirir veya hafifletir.
İçeriğindeki silis minerali, ciltteki ölü hücrelerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, obsidyen taşı, ciltteki gözenekleri temizler ve siyah noktaların giderilmesine yardımcı olur. Dekorasyon alanında, obsidyen taşı, evlerde veya ofislerde kullanılarak pozitif bir enerji yaratılmasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri