Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte uzmanlar gün içinde verimli ve sağlıklı işleyişi sağlamak için ortalama 7-8 saat uyku önermekteler2.
6 Saat Uyku Yeterli mi? Genelde 16 – 64 yaş aralığındaki grubun sorduğu soru ise “Günde 6 saat uyku yeterli mi?” sualidir. Bu uyku süresi ayda birkaç kez uzatılmak kaydı ile genelde yeterli gelmektedir. Zira bu zaman aralığında ihtiyacınız olan sayı ve sürede REM uykusu evresi geçirilmesi muhtemeldir.
PAYLAŞ Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
İlgili 34 soru bulundu
Allah dostlarının tavsiye ettiği uyku süresi ise en fazla 5 veya 6 saattir. Zira çok uyumak kalbi öldürür. Gündüz uykusu için en uygun zaman, öğle saatleridir.
İnsanların uyku ihtiyacı genetik olarak belirlenmiştir. Ancak, popülasyonun %90'ı, hepimizin ideal olarak bildiği 7,5-8 saat kadar uyumaktadır ve bu süreye ihtiyaç duymaktadır. %5'lik bir grup 6 saatin altında uyurken, geri kalan %5 ise uyumak için 12 saat ve üzerinde bir süreye gereksinim duymaktadır.
Ne kadar uyku fazla uyku? Öncelikle haddinden fazla dediğimiz kaç saat uyku ona bakmak gerekiyor. Uzmanlara göre yetişkinler günde en az 7, en fazla 9 saat uyumalı. Ancak 7-9 saat uyku yetmiyorsa ve kendinizi uykulu hissediyorsanız 10 saat üzerinde uyuyorsanız, "hipersomni" olabilirsiniz.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Örneğin hesaplayıcı, sabah 7.30'da uyanmak isteyen kişilerin, 22.16, 23.46, 01:16 veya 02.46'da yatması gerektiğini söylüyor. Buna göre söz konusu saatlerde uyumak, bireylerin dinç uyanmasına yardımcı oluyor.
Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Çünkü yanlış pozisyonlarda uyumak sağlık açısından epey zararlıdır. Geceleri yüzüstü uyumak bel ve boyun zedelenmelerine sırtüstü ise bacak kaslarında kısalmaya neden oluyor. En sağlıklısı ve ideali,bacakların karına doğru çekilerek cenin pozisyonunda yatmaktır.
Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran bir hormondur. Akşam saatlerinde salgılanmaya başlar ve gece 02.00–03.00 saatlerine dek devam eder. Ayrıca büyüme hormonu da saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu nedenle en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir.
Altı ila sekiz saatlik sağlıklı uyku, kardiyovasküler sağlık için önemlidir. Altı ila sekiz saatten fazla veya az süren bir uyku önerilmemektedir. Altı saatten az uyuyan kişilerin vücutlarında ateroskleroz olma olasılığının %27 daha fazla olduğu bulunmuştur.
'Fazla uykuyla ölüm riski artıyor'
İnsanların fazla uyku konusunda şikayetçi olduğunu ise pek sık duymayız. Ancak, son 10 yılda yürütülen araştırmalar, altı saattan az veya sekizden daha fazla uyuyan yetişkinlerin, altı ila sekiz saat uyuyanlara nazaran, daha erken ölme riski altında olduğunu göstermekte.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 6 saatten az, 9 saatten fazla uyumak kilo alımına neden oluyor. Uzmanların önerisi mavi ışık olmayan odalarda 7-8 saatlik deliksiz uyku.
Uzmanlar 14-17 yaş arası ergenler için her gece 8-10 saat uyumanın yeterli olduğunu, 18-64 yaş arası yetişkinlerde ise bu sürenin7-9 saate düştüğünü söyledi. Araştırmacılar, 64 yaşın üzerindeki kişilerin ise hergün sadece 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış - keza ikindi ile akşam arası da öyle-.
Ölümle uyku alakası olmayan olgular. Uykuda tüm organlarımız çalışıyor, hayatiyetimiz devam ediyor. Bir dinlenme hali uyku. Ölümde ise hiç bir hayati faaliyet sürmüyor.
Araştırmalar gündüz kestirmek için en ideal saatlerin öğleden sonra 2 ile 4 arasında olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle, sabah uyandıktan 6-8 saat sonrası kestirmek için en uygun zaman olarak görülüyor.
İkindiden sonra uyumak günah değildir; fakat bu saatlerde uyumak hoş karşılanmamıştır. İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, keza birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri