İşaret fişeği, patlama olmaksızın yoğun bir ışık ve ısı oluşumunu sağlatayan piroteknik bir araçtır. İşaret verme, aydınlatma veya sivil ve askerî açıdan karşı tedbir olarak kullanılabilmektedir.
1.3 Parlama Nedir ? Kolay alev alabilen maddelerin (parlayıcı) belli oranda hava ile homojen karışımları, çok kolay alev alarak yanmasına sebep olurlar. Bu tür yanma olayına PARLAMA denir.
Parlama, Patlama, Yangın ve Yangından Korunma. Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır.
1- YAVAŞ YANMA : Demir (Fe) ve Bakır (Cu) gibi metallerin, zamanla havanın oksijeni ile birleşmesi sonucunda ( FeO ” Demiroksit ” ve CuO ” Bakıroksit ” oluşması) ortama ısı ve ışık açığa çıkarmadan, meydana gelen yanma olayına (Oksitlenme - Paslanma) YAVAŞ YANMA denir.
YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER. Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır, 112 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir.
İlgili 45 soru bulundu
Söndürme Ekibi
Yangın dolabı ve tüplerinin kontrolünü sağlar, Küçük yangınlara yangın yerindeki mevcut yangın söndürme malzeme, gereç ve söndürme cihazlarını en iyi şeklide ve zamanda kullanmak suretiyle ilk müdahaleyi yapar.
Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları ve sair yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkanlarla yangına müdahale edilebilmektedir.
Yanan maddeye bağlı olarak dörde ayrılan yangınlar, A sınıfı yangınlar, B sınıfı yangınlar, C sınıfı yangınlar ve D sınıfı yangınlar olarak başlıklar altında toplanabilmektedir. Bu sınıflara ilaveten ayrıca Elektrik yangınları gösterilmektedir.
Yanma olayının meydana gelebilmesi için üç şartın bir arada olması gerekmektedir. Bu şartlar YANICI MADDE, ISI ve OKSİJEN dır.
Alevlenir madde: Parlama noktası 21 0C - 55 0C arasında olan sıvı haldeki maddelerdir. derecesidir. Yanıcı ve parlayıcı sıvıların parlama noktası değeri düştükçe, yangın yönünden tehlike riskleri de artmaktadır.
Numune, tayin edilen malzemeye bağlı olarak belirli oranlarda ısıtılır ve karıştırılır. Bir ateşleme kaynağı, fincanın iç kısmına yayılan bir parlama görülene kadar eş zamanlı olarak karıştırma kesintisiyle düzenli aralıklarla fincana yönlendirilir. Karşılık gelen sıcaklık parlama noktasıdır.
Yarım yanmış gazlar sıcaklıklarından dolayı yükselip dolaşırlarken, uygun oksijen + sıcaklık oranını buldukları yerde kısa süreli olarak alev dili şeklinde yanıyorlar (Flame-over). Başlangıç evresinde itfaiyeciler müdahale ederken eğilerek, hatta çömelerek çalışmaları gerekiyor.
C Sınıfı Yangınlar
Likit petrol gazı, hava gazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanması ile oluşan yangınlardır. Kuru kimyevi toz, halon 1301 ve halon 1211 kullanarak söndürülebilir. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınları da bu sınıfa dahil edilebilir.
İlk aşamasında, KOKU, İkinci aşamasında, DUMAN, Üçüncü aşamasında, ALEV görülür.
Abstract. Alevsiz yanma, yakıtın heterojen oksidasyonu sonucu açığa çıkan ısı enerjisi ile desteklenen ekzotermik reaksiyon dalgasıdır. Bu yanma modunda, tam bir yakıt oksidasyonu gerçekleşmez, sıcaklık ve yanma hızı düşüktür.
Yangın sandalyesinin ayakları “ısı, oksijen ve yanıcı madde”dir.
D sınıfı yangınlar; magnezyum, titanyum, zirkon- yum, sodyum, lityum ya da potasyum gibi yanıcı metallerde meydana gelen yangınlardır. Metal yangınları boğarak söndürülür ve bunun için D tipi kimyasal kuru toz kullanılır.
A sınıfı yangınlar katı malzemelerin yanmasından dolayı meydana gelen yangınlardır. B sınıfı yangınlar sıvı malzemelerin, C sınıfı yangınlar ise gaz maddelerin yanmasından dolayı oluşan yangın türleridir.
F sınıfı yangınlar yağ yangınlarıdır. Bu yangınlarda mutlaka kuru kimyasal toz söndürme sistemleriyle birlikte karbondioksit söndürme sistemleri de kullanılmalıdır. Ayrıca mutfak alanlarında tutuşan fritöz ve tavaların söndürülmesi için de yangın battaniyesinin olması gereklidir.
K sınıfı yangınlar, bitkisel yağlar, hayvansal yağlar veya pişirme aletlerindeki katı yağları içerir. K dereceli söndürücüler, ticari pişirme cihazlarında kullanılan bitkisel yağlar, hayvansal yağlar veya katı yağları içeren yangınları söndürmek için tasarlanmıştır.
Yangın kapalı alandaysa yayılmasını önlemek için kapı ve pencereler kapatılmalıdır. Bunlar yapılırken kendimiz ve başkaları tehlikeye atılmamalıdır.
Söndürme maddelerinin kullanılması, yanıcı maddenin türüne göre değişkenlik arz etmektedir. Yangınlarda başarılı olmanın en temel şartı, uygun söndürme maddesi seçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri