Parmenides ne ile ünlüdür? Parmenides, daha önceki Sokrates öncesi filozofların ''İlk Neden'' teorilerini, varlığın değişime izin vermeyen birleşik bir bütün olması nedeniyle "değişimin" imkânsız olduğunu iddia ederek çürütmesiyle ünlüdür.
Arkhe (ἀρχή) (Yunancada "başlangıç," "ilk," "ilk neden"), Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi Eski Yunan Felsefesinin en önemli kavramlarından biri. Felsefenin ana disiplini sayılan metafiziğin ve genellikle Bilimin, özellikle de fizik biliminin gelişmesinde önemli rolü olmuştur.
Parmenides, varlığın olduğu gibi mevcut olduğunu ve araştırma yolunun imkânsız olanı değil konusu bilinebilir, incelenebilir olan bir şeyi işaret ettiği- ni savunmuştur.
Kısaca felsefe: “bilgelik(hikmet) sevgisi” olarak söylenebilir. Aristo felsefeyi ilk nedenlerin bilimi olarak tanımlamış felsefeye olayların temeline inmek kainatın özünü araştırmak anlamını yüklemiştir.
Parmenides'in 'Varlık' Anlayışı
Amacı olan, kendinde hakikati kavramanın tek yolunun da salt düşünmeden hareket etmek olduğunu ileri sürmüştür. Ona göre Düşünmenin nesnesi yalnızca gerçek bir varolan olabilir. Varlık ile düşünme bağıntı olarak birbirine ayrılmaz şekilde bağlıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu anlamda episteme'nin temellerini de atmıştır. Bir bilim olarak mantığın Aristoteles'le başlangıç yatağını bulmasına rağmen, felsefesini ortaya koyuş şekli ile düşünmeye getirdiği yaklaşımlar Parmenides'i mantık disiplini için de Antikçağ'daki öncül haline getirmiştir. kurucusu olarak da tarihe geçmiştir.
Onlar aynı soruyu farklı arkhe öğretileriyle yanıtlamaya girişirken, Parmenides özdeşlik-değişim gerilimini çözme1yi bu gerilimin iki kutbundan birisi olan değişimin varlığını kategorik olarak değilleme yoluyla reddeder.
Felsefe (philosophia) terimini ilk kullanan Pythagoras, bunu daha çok dinî ve ahlâkî anlamda kullanırken Aristoteles'te nedenleri araştıran zihinsel bir disiplin olarak kullanılmış ve episteme ile eş anlamlı tutulmuştur.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
İnsanlığın evren ve yaşamı anlamlandırmada en temel sorusu, evrendeki maddeyi oluşturan şeyin veya yapıtaşının ne olduğu sorusudur. Bu soru insanlığın felsefe serüvenini de başlatan soru olmuştur. Felsefenin ilk sorusu olan, maddenin temelinde var olduğuna inanılan şeye felsefeciler arkhe adını vermişlerdir.
Yani varlığın gerçekte var olduğunu düşünürler. Bu idealizmin kurucusu Platon için bile geçerlidir, o ideaların düşüncede olduğunu söylemesine rağmen onların dış dünyada var olduğunu düşünürdü. Bu realist tutum Parmenides için de geçerlidir. Varlık esastır ve düşünce varlık hakkındadır.
Parmenides, Sokrates'in, Platon'un ve Zenon'un öğretmeniydi. Platon, bir felsefi tartışmada bir araya getirdiği Parmenides'i “yaşlı”, Parmenides'in öğrencisi olan Zenon'u “orta yaşlı”, Sokrates'i de genç biri olarak gösterir. Herakleitos, her şeyin değiştiğini savunmuştu.
Başlangıçtan günümüze felsefe tarihi serisinde bugünkü konuğumuz MÖ 460-MÖ 515 yılları arasında Elea'da yaşamış Parmenides.
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
Aristoteles açısından, bir şeyin varlığa gelmesi için dört nedene ihtiyaç vardır. İlki, maddi nedendir; ikincisi formel neden, üçüncüsü hareket ettirici neden ve sonuncusu ereksel nedendir. Buna örnek olarak vazonun yapılışı verilebilir.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Aristoteles'in deyimiyle felsefenin atası olan Thales aynı zamanda, mühendis, devlet adamı, matematikçi, tüccar olan çok yönlü bir düşünürdür. Matematik ve astronomi alanında önemli çalışmalar yapan Thales'e döneminde ün kazandıran ise M.Ö 585 yılında yaptığı güneş tutulması ile ilgili doğru tahminleridir.
Farabi'yi anlatmaya başlamadan önce Onun doğup büyüdüğü coğrafyadan biraz bahsetmemiz gerekmektedir. Bilindiği gibi Farabi 872 yılında bugün Kazakistan topraklarında bulunan “Farab” köyünde yani “Maveraunnehir” bölgesinde dünyaya gelmiş, 951 yılında Şam'da vefat etmişti.
Aristoteles kitabına araştırmasının birincil ilkeler hakkında olduğunu söyledikten sonra felsefe tarihinin çok kabaca bir özetini verir ve tarih boyunca Aristo'nun bu felsefe tarihi anlatısı pek çokları için felsefenin gelişim sürecini anlamak için temel teşkil etmiştir, örneğin Thales'in ilk filozof olduğu ve her ...
1. Miletos Okulu. Thales, Anaksimandros ve Anaximenes içerisinde ilk ele alınması gereken filozof Thales'tir çünkü doğayı Yunanlılara araştırma nesnesi olarak sunan ilk filozof odur (Esenyel, 2014: 5). Thales'e göre arkhe yani ilk madde “su”dur.
"Eskiler" denilen ilk filozoflar bile tanrısal bilgelik geleneğini "en eskilerden" devralan "sonrakilerdir". Aristotelesin "en es kiler" dediği - ki bu deyim onda değişmez bir deyimdir - "şairlerdir"; bun lar kuşatıcı tanrısal varlığı dile getirmiş olmak bakımından ilk tanrı-bilim- ciler (theolog'lar) dir.
Parmenides M.Ö 515-445 yılında İtalya'nın güneyinde o dönem bir Yunan koloni kenti olan Elea'da (Günümüzde Foça) soylu ve zengin bir ailenin oğlu olarak doğdu. Elea bölgesinde etkinlik göstermesi nedeniyle yaptığı felsefe Elea felsefesi ve öğretilerini yaydığı aynı zamanda kurucusu olduğu okula da Elea Okulu diyeceğiz.
Parmenides, “Varlık var olandır, hiçlik ya da var olamayan ise var değildir” demiş ve sadece var olan bir şeyin düşünülebilir olduğunu ifade edip var olmayan bir şeyi düşünmenin mümkün olmadığını söylemiştir.
Ona göre arkhe; “ezeli-ebedi olan, yaratılmamış ve yok edilemez. O, her zaman var olan ve var kalacak, olandır.” Arkhenin ne olduğunu bulmak, arkhe problemini çözmek evreni anlamak ve gizemlerini çözmek anlamına geldiği için Presokratik dönem filozofları arkhe problemi üzerinde durmuşlarlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri