Parnasizm, Fransa'da 1860 yılında Çağdaş Parnas (Le Parnasse contemporain) şiir dergisi etrafında toplanan sanatçılarca ortaya çıkarılmış bir edebî akımdır. Gerçekçiliğin şiire yansımasıdır. Sanat için sanat görüşü benimsenmiştir. Şâir kuyumcu titizliğiyle çalışır.
Parnasizm, romantizm akımına tepki olarak doğmuş bir edebi akımdır. Özellikle Emile Zola'nın başlattığı realizmden etkilenen bu akım, hayalciliğe ve düşsel imgelere karşı çıkar. Şairlerin üslubu lirik değil gerçekçidir. Pozitivizm biliminin 19. yüzyılda güçlenmesi de bu akımın ortaya çıkmasında etkili olmuştur.
Parnasizm, romantizme tepki olarak doğduğu için bu akımda duygunun yerini düşünceler almış, parnasyenler şiirde ayrıntılı ve nesnel betimlemelere yer vermişler, duygusallığı reddetmişlerdir. Şiiri, ışık, gölge, renk ve çizgilerle sağlamayı düşünürler.
Parnasizm genellikle sone türünde şiir yazımını tercih eder. Sembolizm şiirde serbest nazım biçimini benimser. Parnasizm geçmişteki mutlu ve üstün dönemlerin özlenmesini konu alırken, Sembolizm daha çok bireye hitap eden hüzünlü ve kötümser konuları anlatır.
Parnasizm akımı, Fransa'da 1886 senesinde yayınlanan Parnas dergisi ile ortaya çıktı. Parnesyenler şiiri salt olarak benimsediler. Bundan kaynaklı olarak da biçim üstünlüğünü ve güzelliğini ön planda tuttular. Aynı zamanda uyağa ve ölçüye de oldukça önem verilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Pozitivist bir anlayışın hâkim olduğu ve tabiatı temel malzeme olarak ele alan bu akımın kurucusu, Theophile Gautier'dir. Parnasizm; 1866 yılında Fransa'da yayımlanan Le Parnasse Contemporain (Parnas Dergisi) etrafında toplanan ve aynı sanat görüşünü benimseyen şairlerin oluşturduğu şiir akımıdır.
Sanattaki sembolizm 19. yüzyılda beliren, realizmi reddeden bir akımdır. Sembolizm akımlarına roman ve şiir alanlarında da rastlanır. Sanattaki sembolizm 1870 yılına doğru Fransa ve Belçika'da natüralizme ve Parnasse akımına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.
1866 yılında çıkmaya başlayan Parnasse Contemporain adlı dergi etrafında toplanan bir grup şair, romantik şiirdeki bazı tutumlara karşı çıkarak yeni şiir örnekleri verirler. Parnasse adı, akımın kurucusu Leconte de Lisle tarafından verilmiştir. Parnas akımı Türkçede “parnasizm” olarak kullanılmaktadır.
Bu yankılardan dolayı etkilenen şairler sembolizmin özelliklerini eserlerine yansıtmaya başlamışlardır. Akımın ilk uygulayıcısı ise Cenap Şehabettin olmuştur. Akımdan etkilenen diğer şairler ise; Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Haşim ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimlerdir.
Sembolizm natüralizme, parnasizme ve pozitivizme tepki olarak ortaya çıktı. Sembolizm akımının ortaya çıkması ise 19. Yüzyılın sonlarına kadar sürdü. Bu akımda gerçek olup görünen şeyleri değil görünenin arkasında bulunan bazı gerçekleri semboller kullanımı ile karşı tarafa aktarmak önemlidir.
Akım adını Yunan mitolojisinde ilham perilerinin yaşadığı yer olarak kabul edilen Parnas dağından esinlenerek 1866'da çıkarılan Le Parnasse Contemporain (Çağdaş Parnas) dergisinden almıştır. Parnas akımının ön sırada gelen özelliği hayat, insan ve tabiat karşısında gayri şahsîliği ve objektifliği önemsemeleridir.
Parnasizm, Fransa'da 1860 yılında Çağdaş Parnas (Le Parnasse contemporain) şiir dergisi etrafında toplanan sanatçılarca ortaya çıkarılmış bir edebî akımdır. Gerçekçiliğin şiire yansımasıdır. Sanat için sanat görüşü benimsenmiştir.
Cenap Şahabettin (d. 21 Mart 1867, Manastır - ö. 12 Şubat 1934, İstanbul), Fransız şiir formu olan “sone” tarzının Türk edebiyatında ilk kez uygulayan, sembolizm ve parnasizmi Türk edebiyatına tanıtan; Batı edebiyatı etkisiyle gelişen Türk şiirine yenilikler sağlayan şair ve yazardır.
Gerçeklerden kaçma, hayale sığınma, çirkinlikleri hayal yardımıyla güzelleştirme, bunlara bağlı olarak ortaya çıkan karamsarlık, sembolizmin en belirgin özelliklerindendir. Durgun sular, ay ışığı, alacakaranlık, tan ağartısı, perdede gezinen gölgeler ve ölüm başlıca temalarıdır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Sembolizm akımının savunucuları sembolistler, somut nesnelerin dış dünya ile arada ki bağı güçlendirip sağlamlaştırdığını düşünmektedir. Çevrenin insan üzerinde etkilerini çeşitli semboller ile beraber anlatmaya çalışmışlardır. Somuta karşı yönelim bu dönemin en büyük özelliğidir.
Sembolizm Özellikleri
Sembolizmde dış dünyayı sembollerle anlatmak esastır. Sembolist şairler, semboller aracılığıyla dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini ve izlenimlerini anlatmışlardır. Sembolistler, şiirde müzik unsuruna önem verirler, hatta müziği şiirin amacı hâline getirirler.
Sembolizm (simgecilik), gerçekçiliğe tepki olarak 1885 yılına doğru Fransa'da ortaya çıkan bir şiir, edebiyat ve sanat akımıdır.
Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
Rönesansçılar: Hümanizm anlayışını benimsemiş ve bunun yanından 16. yüzyıl aklı ile bilimini de savunmuşlardır. Özgürlüğü savunmuşlardır. Temsilcileri; Petrarca, Bacon, Montaigne, Shakespeare, Cervantes olmuştur. Klasisizm: Fransa'da 17. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Bir nevi Realizmin ve Naturalizmin nazımdaki yansımasıdır da denilebilir. Romantizme karşı bir tepkinin ifadesi olan ismini 1886 yılında A. Lemerre'nin “Muasır Parnas” Page 5 1123 | S a y f a ismi ile neşrettiği şiir mecmuasından almıştır.
Modernist sanat akımlarından olan, şiiri açıklayıcı işlevinden ve materyalist tavrından kurtarmayı amaçlayan sembolizm akımı, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da ortaya çıkar ve 20. yüzyıl edebiyatını büyük ölçüde etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri