PAROL ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar grubuna dahildir (analjezik, antipiretik). PAROL etkilerini merkezi sinir sistemi üstünden gerçekleştirir. Ağrıya yol açan maddelerin üretilmesini engeller. Beyindeki ısı düzenleyici merkezi etkileyerek ateşi düşürür.
PAROL'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
Kansızlığı (anemisi) olanlarda, akciğer hastalarında, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doktor kontrolü altında dikkatli kullanılmalıdır.
Parasetamol nadiren alerjik ve aĢırı duyarlılık reaksiyonlarına ve makülopapüler döküntülere neden olabilir. Yine çok nadir olarak mide bulantısı görülebilir. Bu yan etkiler ilaç kesildiğinde ortadan kalkar.
Genellikle Parol'ün etkisi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında başlar. Ancak herkesin vücut yapısı ve metabolizması farklı olduğu için etki süresi de kişilere göre değişebilmektedir. Ayrıca, Parol'ün etkisinin tam olarak hissedilmesi biraz daha uzun sürecektir.
Fazla ağrı kesici kullanmak, mide olmak üzere sindirim sistemi ve öteki organlara da zarar verebilir. Mideyi türlü zararlara, virüs benzeri rahatsızlıklara ve dokunun zedelenmesine karşı korumakta olan mide mukozası, fazla oranda ağrı kesici tüketilmesi ile hasar alır ve midede kanama, ülser ve ağır ağrıların yol açar.
İlgili 18 soru bulundu
Yasağa ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, ülkede parasetamol etkenli ilaçlara yönelik 6 aydan fazladır yaşanan tedarik sıkıntısı ve Çin'de yaşanan "Kovid-19 salgını patlaması" gerekçe gösterildi.
PAROL, akut (kısa süreli) yüksek dozda alındığında ciddi karaciğer toksisitesine (zehirlenmesine) neden olur. Erişkinlerde kronik (uzun süreli ve tekrarlayarak) günlük dozlarda alındığında karaciğer hasarına neden olabilir.
Parasetamol, baş ağrısı, kas ağrıları, küçük artrit (eklem iltihabı) ağrısı, diş ağrısı gibi hafif ila orta şiddette ağrıların yanı sıra soğuk algınlığı, grip, burkulma ve karın kramplarını içeren ağrılı adet görme [dismenore] kaynaklı ağrıların giderilmesinde kullanılır.
Parasetamol ve ibuprofen, çocuğunuzun kulak enfeksiyonu, boğaz ağrısı, karın ağrısı ya da kemiklerinden birinin kırık olması gibi sancılı bir durumu olması halinde, daha kolay uyumasını sağlar.
Kurdeşen, Solunum zorluğu, Yüzde şişme, Dudaklarda şişme, Dilde şişme veya kabarma, Karaciğerde hasar oluşumu, Kanama problemleri, Deride püriritik makulopapüler döküntüler, Ürtiker, Methemoglobinemi gibi yan etkiler görülebilmektedir.
Parasetamolün renal klerensi idrar akış hızına bağlıdır, fakat pH'ya bağlı değildir. Uygulanan ilacın %4'ten daha azı değişmemiş parasetamol halinde atılır. Sağlıklı bireylerde terapötik dozun yaklaşık %85-95'i 24 saat içinde idrar ile atılır.
İdrarla, parasetamol'ün %1-3'ü değişmemiş olarak atılır. %80'i ise biyolojik olarak glukuronid veya sülfat bileşikleri olarak atılır.
Kullanmanız gerekenden fazla PAROL PLUS kullandıysanız:
Bu nedenle aşırı doz ya da yanlışlıkla ilaç alınması durumunda hemen doktorunuza bildiriniz ya da bir hastaneye başvurunuz. Kısa sürede yüksek doz alındığında karaciğer hasarına yol açabilir.
PAROL PLUS'ın içeriğinde bulunan kafein anne sütüne geçerek, bebekte huzursuzluk, ağlama, uykusuzluk vb. istenmeyen etkilere neden olabilir. hastalarda baş dönmesi ve uyku haline neden olabilir. Bu tıbbi ürün formaldehit içerdiğinden mide bulantısına ve ishale sebebiyet verebilir.
ARVELES, steroidal olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ'ler) (iltihap giderici) olarak adlandırılan ilaç grubundan bir ağrı kesicidir. romatizma) belirti ve bulgularının tedavisi ile akut gut artriti (gut hastalığına bağlı ağrılı eklem iltihabı), akut kas iskelet sistemi ağrıları (örn.
Bazı hastalarda parasetamol kullanımına bağlı olarak baş dönmesi veya uyku hali görülebilir. PAROL kullanan hastaların uyanık kalmalarını gerektiren faaliyetler esnasında dikkatli olmaları gerekmektedir.
Uzmanlar, yaygın biçimde kullanılan ağrı kesici parasetamolün uzun süre gün aşırı kullanımının tehlikelerine dikkat çekti. İskoçya'nın Edinburgh Üniversitesi doktorları, uzun vadede devamlı alınan parasetamolün aşırı doz etkisi yaparak ölüme yol açabildiğini söylüyor.
Ağrı kesiciler, mutlaka tok karnına ve bol su ile alınmalı, asla aç karnına alınmamalıdır. Midede ülser veya gastriti olan hastalar, ağrı kesici almak zorunda ise, tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup ile beraber almalıdır.
Parasetamolün mide ve bağırsaklar üzerine önemli bir yan etkisi yoktur.
NSAİİ'ler (voltaren, cataflam, apranax, naprosyn, majezik, endol… gibi) ve aspirin iltihabı ve ağrıyı tedavi etmek için kullanılırlar.
Ağrı kesici kullanılacaksa parasetamol içerenler (Parol®, Vermidon® vb.) tercih edilmelidir. Özellikle, NSAII olarak bilinen diğer çoğu ağrı kesici ilaçlar (Apranax®, Majezik®, Arveles® vb.) mide dokusunu zayıflatarak kan sulandırıcılara bağlı mide kanama riskini artırırlar ve bu nedenle kullanılmaları önerilmez.
karaciğer hasarına yol açabilir. Aşırı alkol tüketimi halinde, terapötik dozlarda bile parasetamol alınması da karaciğer hasarına neden olabilir.
Opioidler (narkotik analzezikler): En güçlü ağrı kesiciler bu gruba dahil olmaktadır. Kodein, tramadol ve morfin bu gruptandır. Bu tür ağrı kesiciler beyindeki ağrı mesajlarını değiştirme etkisine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri