· • Yoğun mutluluk Halusinasyonlar Yorgunluk Baş ağrısı Baş dönmesi Huzursuzluk, heyecan Kin, şiddet, kavga, saldırı hissi Hıçkırık Ağız kuruması Hırıltı Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, ağrı Damarlarda şişlik ve kızarıklık Kan pıhtılaşması Bunlar Dormicum'un hafif yan etkileridir.
Midazolam (Dormicum): 0.05-0.1 mg/kg iv, etkisi 2-5 dak.'da başlar, 2 saat sürer. İnfüzyon için 0.2 mg/kg bolus yapılır sonra 2 mikrogram/kg/dak. ile başlanıp, gerekirse 16 mikrogram/kg/dak.'ya kadar çıkılır.
İşlemden hemen önce uygulanan Dormicum premedikasyonu sedasyon sağlar (uykunun veya uyuklamanın indüksiyonu ve kavrayışta azalma) ve ameliyat öncesinde belleği zayıflatır. 2-3 mg'dır.
damla ile (infüzyon), kas içine enjeksiyon (intramusküler) veya rektal uygulama yolu ile uygulanır. Dormicum etkin maddesi midazolam olan bir steril ampul çözeltisidir.
Midazolam ağızdan, damardan, kas içine enjeksiyonla, burun içine püskürtülerek veya yanaktan verilebilir. Damardan verildiğinde, tipik olarak beş dakika içinde etki etmeye başlar; bir kasa enjekte edildiğinde, etki etmeye başlaması on beş dakika sürebilir. Etkileri bir ile altı saat arasında sürer.
İlgili 33 soru bulundu
MİDOLAM, etkin maddesi midazolam olan berrak ve renksiz steril bir çözeltidir. Her kutuda 15 mg/3 ml'lik 5 adet cam ampul bulunmaktadır. Bu ilaç, tetkikler ve tedavi sırasında yetişkinlerde ve çocuklarda uyutma ve uyuşturma için kullanılır.
DORMİCUM (MİDAZOLAM): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. Sedasyon ve entübasyon için: tek doz 0.15mg/kg yapılabilir.
Rektal uygulamada midazolam dozu üst sınıra yaklaştıkça ve volüm arttıkça etki başlama süresi kı- salır, yeterli sedasyon oluşur. Buna paralel olarak kalp atım hızı ve kan basıncında azalma olur.
Çalışmamızda midazolam/narkotik sedasyonunda görülen kardiyorespi- ratuar yan etkiler gözlenmedi (1,6,7,9). Halüsinasyon, keta- minle oldukça sık görülen yan etkilerdendir.
Sedasyonun riski çok düşüktür. Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor. Diş tedavisinde sedasyon nedeniyle sadece bir komplikasyon gelişebiliyor.
Sedasyon ve genel anestezi, farklı anestezi tipleridir. Sedasyon işleminde hasta tamamen uykuya dalmadan işlem yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyku durumuna geçer. Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir. İşlem sırasında acı hissetmeden rahat bir şekilde uygulanır.
İşlemden altı saat öncesine kadar hastanın yeme içmeye son vermesi gerekir. İşlem sırasında; kişilerin kalp hızı, kan basıncı ve oksijen düzeyi sürekli olarak ölçülür. Sedasyon işlemi, kişide rahatlama ve uyuşma hissi yaratır.
Yoğun bakımda kullanılan sedatifler:Antihistaminikler, anestezikler (propofol, tiyopental, etomidat, ketamin, volatil anestezikler), nöroleptikler (haloperidol, droperidol, klorpromazin), benzodiazepinler (midazolam, lorazepam, diazepam), opioidler (morfin, fentanil, alfentanil, remifentanil), alfa agonistler (klonidin ...
Oturum) Benzodiazepinler (Midazolam=Dormicum) - YouTube.
mg propofole ihtiyaç duyulmaktadır. Sedasyon (sakinleştirme) için genellikle her saat vücut ağırlığına göre kg başına 0.3-4.0 mg propofol yeterlidir.
duğunu saptamışlardır . Bazı çalışmalarda diazepam ve midazolam uygulanan hastalarda az da olsa solunum depresyonu hatta solu- num arresti geliştiği belirtilmiştir. Bizim çalışmamızda- ki vakalarda ise bu komplikasyon gözlenmemiştir.
Midazolam damar içine enjeksiyon (intravenöz), damla ile enjeksiyon (infüzyon), kas içine enjeksiyon (intramüsküler) veya rektal uygulama yolu ile yavaşça uygulanır.
POFOL genel anestezikler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir. Genel anestezikler cerrahi müdahalelerin veya diğer işlemlerin yapılabilmesi için bilinçsizlik (uyku) sağlamak için kullanılır. Ayrıca sizi sedate etmek için de (uykulu, ama tam uyumuyor olmanız için) kullanılabilirler.
Doz: 1-2 μg/kg/doz İV yapılır. Sonra 1-10 μg/kg/saat İnfüzyonla verilir. Entübasyon için: 10-15 μ/kg/doz iv kullanılabilir.
Terapötik endikasyonlar SEDAZOLAM kısa sürede etki eden sedatif bir ilaç olarak aşağıdaki endikasyonlara sahiptir: Yetişkinlerde • Diagnostik veya cerrahi girişimler öncesinde ve süresince, lokal anestezi ile birlikte ya da tek başına bilinçli sedasyon oluşturmak.
Parenteral uygulama için ortalama günlük doz, 0,5 mg/kg vücut ağırlığıdır. İstisnai olarak furosemid 1 mg/kg vücut ağırlığına kadar intravenöz olarak uygulanabilir.
Halk arasında cesaret iğnesi olarak da bilinen premedikasyon, ameliyat öncesi, özellikle korku ve heyecanı gidermek için gerekli ilaçların uygun yollardan hastaya uygulanması ve istenen etkinin elde edilmesi olarak tanımlanır.
Solunum sıkıntısı olan hastalarda, Uykuda solunum durma öyküsü olan hastalarda, Soğuk algınlığı , ateş, kulak enfeksiyonu veya burnu tıkalı olan hastalarda sedasyon tedavisi tercih edilmez.
Yani dolgular için beklemek gerekmez, çekim için kanamanın kontrol altında olmasını takiben 2 saat sonra birşeyler yiyebilir. Sedasyon yönünden hastanın yutkunma sorununun olmaması ve cerrahi ya da diş çekiminden sonra ağızda kanama kontrolünün yapılmış olması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri