1-PARSONS MODELİ VEYA ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI (1909) Bireyin incelenmesi, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmesi, yetenek, ilgi ve kişiliğinin belirlenmesi aşamasıdır. Mesleğin özelliklerinin incelenmesi; gereken yetenek ve nitelikler belirlenir. Birey ve meslek özelliklerinin karşılaştırması; birey ve iş eşleştirilir.
Özellik-Faktör Kuramı
En genel ifade ile bu kuram; bireylerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bunların ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı niteliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır. Her insan birbirinden farklıdır.
ÖZELLİK-FAKTÖR KURAMI F. Parsons (1909) Williamson (1939-1949).
5. Roe (İhtiyaçlar) Kuramı
Soruda bireyin çocukluğundaki bir olaydan anne baba tutumunda bahsediyorsa cevap Roe ' dir. Roe meslekler psikolojik ihtiyaçlarımızı karşılayanı seçtiğini savunur. Çocukluk döneminde doyurulmayan ihtiyaçlara göre meslek seçeriz.
Holland'a göre birçok insan, benzerlikler dikkate alındığına altı kişilik tipinden birine yerleştirilebilir. Bunlar; Realistik/ Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli(Geleneksel) tiplerdir.
İlgili 20 soru bulundu
A tipi kişilik yapısına sahip bireyler oldukça agresif, hırslı, sabırsız, zaman baskısı altında, işine kendisini adamış, gibi özelliklere sahiptirler.
HOLLAND'IN MESLEKİ KİŞİLİK KURAMI
Holland, eğitim kurumlarında, askeri kurumlarda ve psikiyatrik kurumlarda çalışan bir meslek danışmanıdır. Holland, insanların, tanımlanan altı kişilik tipinden birine ait özellikleri mutlaka taşıdığını ve yine bu tiplerden birine uygun mesleklerden birini seçtiğini savunur.
1-PARSONS MODELİ VEYA ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI (1909)
Bireyin incelenmesi, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmesi, yetenek, ilgi ve kişiliğinin belirlenmesi aşamasıdır. Mesleğin özelliklerinin incelenmesi; gereken yetenek ve nitelikler belirlenir. Birey ve meslek özelliklerinin karşılaştırması; birey ve iş eşleştirilir.
Genel bakış Murphy kanunları'nın temeli şu söze dayanır: "Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir."
Ginzberg ve ark. göre, meslek seçimi büyük oranda geri dönülemez bir süreçtir ve bu süreçte bireylerin istekleriyle ona sağlanan olanakları uzlaştırılır. Süreç, meslek kararı vermenin erinlik öncesi başlayıp 20'li yaşların başına kadar devam eden zaman diliminde gerçekleştiğini ifade etmektedir.
5.1.Beş Faktör Kişilik Kuramı
Ancak beş faktör modeli ile ilgili en geniş çalışmaların ve modelle ilgili ölçek geliştirilerek en büyük katkıların Costa ve McCrae (1985) tarafından yapıldığı şeklinde yorumlanabilir (McCrae ve Costa, 2007).
Herzberg'in çift faktör teorisi (motivasyon-hijyen teorisi), işyerinde ya iş tatminine ya da tatminsizliğine neden olan birbirini dışlayan ayrı faktörlerin bulunduğunu savunmaktadır. Herzberg'in çift faktör teorisi, motivasyonun içerik teorilerinden biridir.
Bunlar arasında en bilinen Amerika psikolog Frederick Herzberg'e ait olan çift faktör kuramıdır.
İnsanların kendi benlik kavramları ile çatışan mesleki alternatifleri elimine etmesine daraltma denir. Uzlaşma süreci, en çok tercih edilen mesleki alternatiflerden, bireyin özellikleri ile daha az bağdaşan ancak daha ulaşılabilir alternatifler için vazgeçmesiyle başlar.
2.2.Hijyen faktorler
İsletme Politikası ve yönetimi, çalışma koşulları, ücret düzeyi, özel yasamdaki mutluluk düzeyi, organizasyonda alt-üst arasındaki ilişkiler vs. un- surlar “hijyen faktörler” olarak adlandırılır.
gittikleri yolları izlemeleri başarının bir anahtarı olarak görülmektedir.
Holland'ın Tipoloji Kuramı ile Meslek Seçimi Yapmak
Holland'ın tipoloji kuramının temel amacı bireylerin mesleki doyum elde etmesini sağlamaktır. Bu kuram, kişilik ile mesleklerin gerektirdiği etkinlik veya çevre arasındaki ilişkiye dayanır.
Yani bir olumsuzluk yaşarsanız mutlaka üst üste gelecektir ya da işleriniz tersine döndüyse bir süre böyle devam edecektir. Örneğin, sabah uyanamadınız ve binmeniz gereken otobüsü kaçırdınız. Bu kanuna göre sonrasında bindiğiniz otobüs ya çok yavaş ilerleyecek ya da sizi geciktirecek.
Super, benlik ve meslek seçimi arasında bir bağ olduğunu düşünmüştür. Dolayısı ile bu kurama göre kişilerin meslek seçimi konusunda bir sentezleme yaşanmaktadır. Yetenekler, ilgi ve benlik tasarıları birer belirleyici olmaktadır. Bu şekilde benlik kuramı ortaya çıkmıştır.
Super'in (1990) yaşam boyu yaşam alanı kuramı, bireylerin kariyer gelişimini “bireyin doğduğu andan itibaren başlayan ve öldüğü anda da sona eren bir süreç olarak” değerlendirmektedir. Super (1990), bireyin kariyer gelişimini hem bireysel hem çevresel özelliklerin etkilediğini ifade etmektedir.
Klinik Yaklaşımı – Özellik Faktör
Klinik modelinde insanlara hasta gözüyle bakılır ve önce insanları teşhis etmek ister. Ölçme araçları , klinik tekniklerle, psikolojik testler ile bireyi tanımayı amaçlar. Buradan çıkan sonuçla problemleri belirler ve iyileştirici önlemlere ve tedavilere yer verir.
Girişimci Tip:
Girişimci kişilik tipine sahip kişiler hırslı, dışa dönük, enerjik, özgüveni yüksek, atılgan, ikna kabiliyeti yüksek, meraklı, maceracı, iyimser, konuşkan kişilerdir. Bu kişilerin liderlik özellikleri baskındır.
Bireyin kişilik tipine uygun mesleği seçmesi için uygulanan test, ayrıca kişinin kişilik tipini, belirgin kişilik özelliklerini ve tipik meslekleri göstermektedir. Genelde lise düzeyindeki öğrencilere uygulanır.
Sosyal ilgileri güçlü olan bu kişiler psikolog, din adamlığı, öğretmen gibi meslekleri tercih ederler. * Gelenekçi Tip: Verilerle ilgilenmekten ve bunları sistematik bir şekilde işlemekten, örneğin kayıt tutma, yazıları dosyalarına yerleştirmekten hoşlanırlar. Büro işleri ve hesaplama başlıca ilgi alanlarını oluşturur.
Kuramın temelleri Murphy ve Maslow'un yaklaşımlarına dayanır. Bireyin çocukluktaki ihtiyaçları yetişkinlikteki yaşam biçimini etkiler. Bireyin ihtiyaçlarının yapısı çocukluğundaki hayal kırıklıkları ve doyumlarından etkilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri