- Pasinler Savaşı Bizans'a karşı Büyük Selçuklu Devleti'nin Zaferi ile sonuçlanmıştır. - Gürcü komutan liparit esir alınmıştır. Liparit üzerinden Bizans İmparator ile anlaşma imzalanmıştır. - Pasinler Savaşı'nın zaferle çıkan Büyük Selçuklu Devleti'nin gücü daha da artmıştır.
Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği Türklerin Bizans İmparatorluğu'na karşı yapmış olduğu ilk savaş olmasıdır. Pasinler Savaşı Büyük Selçuklu Devletinin zaferiyle sonuçlanmıştır. Türk tarihinde Bizanslılara karşı yapılan ilk savaş olan Pasinler muharebesi, 18 Eylül 1048 yılında gerçekleşmiştir.
Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği Türklerin Bizans İmparatorluğu'na karşı yapmış olduğu ilk savaş olmasıdır. Bu savaştan zaferle çıkan Büyük Selçuklu Devleti Doğu Anadolu'dan başlayarak Anadolu'yu denetimi altına almaya başlamıştır.
Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans Devleti arasında yapılan 1048 Pasinler Savaşı'nı Selçuklular kazanmış ve Anadolu'yu yurt edinmek isteyen Türkler ilk başarıyı bu savaşla elde etmişlerdi. Pasinler Zaferi ile cesaretlenen Türkler, daha sonra 1071 Malazgirt Meydan Muharebesini kazanmıştı.
MALAZGİRT SAVAŞININ SONUÇLARI
Bizans imparatorluğu savaşta bozguna uğradı, imparator IV . Diyojen bu savaşın sonunda Türklere esir düştü. Anadolu'nun kapıları Türklere tamamen açıldı. Anadolu'da fazla direnişle karşılaşmayan Türkler, Ege ve Marmara kıyılarına kadar ilerleyebildiler.
İlgili 40 soru bulundu
17 Eylül 1176 tarihinde Miryokefalon Zaferi Bizans'a karşı elde edilerek Türklerin Anadolu'ya sahip olduğu düşüncesi güçlenmiştir. Bizans İmparatorluğu 2. Kılıçarslan'a karşı ağır kayıplar vermiştir. Miryokefalon Savaşı en önemli sonucu ise Anadolu'nun Türklerden geri alınamayacağı durumudur.
Cevap: Türk tarihinde Bizanslılara karşı yapılan ilk savaş olan Pasinler muharebesi, 18 Eylül 1048 yılında gerçekleşmiştir. Büyük Selçuklu Devleti ve Bizans arasında yapılan bu savaşta Ermeni ve Gürcüler Bizans ordusuna destek sağlamışlardır. Savaş adını vuku bulmuş olduğu Pasinler Ovası'ndan almıştır.
- Anadolu'nun Türk yurdu olduğunu kesinleştiren savaş MİRYOKEFALON SAVAŞI' dır. - Miryokefalon Savaşı 17 Eylül 1176 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında geçmiştir.
Nitekim 1048 yılında Pasinler muharebesinde Selçuklular, Doğu Roma ve Gürcistan ordularını bertaraf etti. Çağrı bey ve Melik Alparslan ise devletin doğusunda başarılı savunma yapıp Karahanlı ve Gazneli güçlerini sınırlardan geçit vermiyorlardı.
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
DANDANAKAN NEREDE? Uzakdoğu ile Akdeniz arasındaki büyük ticaret yolu üzerinde Serahs-Merv arasında bulunan Dandanakan'ın, Ortaçağ'ın önemli ticaret ve sanat şehirlerinden biri olduğu ve bugünkü Türkmenistan Cumhuriyeti topraklarındaki Taşrâbâd'ın işgal ettiği yerde bulunduğu yapılan kazılardan anlaşılmaktadır.
Bizans ordusu 200 bin askerle savaşa giriyor. Selçuklu ordusu ise yaklaşık 50 bin askerle. Malazgirt Muharebesi 26 Ağustos 1071 Cuma günü gerçekleşmiştir. Aynı gün geç saatlere kadar süren savaş, Selçukluların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Miryokefalon (Myriokephalon) Muharebesi (Yurttutan Savaşı, Türkçe adlandırması: Düzbel Savaşı) Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuil arasında, Beyşehir Gölü yakınlarında yapılan savaştır. Anadolu'da Türk hakimiyetinin kabul edildiği savaştır.
Çünkü, Malazgirt zaferinden sonra gösterilen faaliyetlerle, diğer İslâm toplulukları gibi Türklerin de bir süre “Diyâr-ı Rûm” adıyla andıkları Anadolu, “Türkiye”, yani bir Türk vatanı haline getirilmiştir. Türk varlığının bu ülkedeki kalıcı tescili de, Miryokefalon zaferiyle yaptırılmıştır.
Selçuklu Hükümdarı Sultan Muhammed Alparslan'ın, Türklere Anadolu'nun kapılarını açtığı 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin 947'nci yıl dönümü, büyük zaferin ruhunun yeniden canlandırıldığı etkinliklere sahne olacak.
Miryokefalon Savaşı, II. Kılıç Arslan komutasındaki Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında olmuştur. Bu savaşta Bizans İmparatoru I. Manuil'dir. İki devleti karşı karşıya getiren Miryokefalon Savaşı'nın tarihi ise 17 Eylül 1176'dır.
Bu savaş Moğollara karşı Anadolu Selçuklu Devleti'nin yenilmesi ile sonuçlanan, 3 Temmuz 1243'te tarihinde meydana gelen savaştır. Özellikle Türk İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Kösedağ Savaşı Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılma sürecine girmesine sebep olmuştur.
Pasinler geniş ovalık bir alanda ve bu ovayı çevreleyen yer yer tatlı ya da dik meyilli sırtlardan oluşan bir ovada kurulmuştur. Geniş ölçüde tahıl ekimi ve hayvancılık ilçe halkının başlıca geçim kaynağıdır. İlçe merkezi geçmişte buraya adını veren Hasankale'dir.
Katvan Savaşının Önemi
Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılışına neden olması bakımında tarihte yaşanmış olan önemli savaşlardan biridir. Bu savaş sonrası yenilgiye uğrayan Büyük Selçuklu Devleti parçalanarak ortadan kalkmıştır. Savaşı kesin olarak kazananı Karahitaylılar Devleti olmuştur.
Türk tarihinde Anadolu'nun Türk yurdu olmasında dönüm noktasını oluşturan üç önemli savaş vardır. “Yurt açan” Malazgirt Savaşı, “Yurt tutan” Miryokefalon Savaşı”, “Yurt Kurtaran” Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı'dır.
Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Alp Arslan ile Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Alp Arslan'ın kesin zaferi ile sonuçlanan bu muharebe, "Türklere Anadolu'nun kapılarını açan son muharebe" olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri