Edirne'nin Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle sonuçlanan Sazlıdere Savaşı; Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu ve Bulgar kuvvetleri arasında gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti'nin galibiyetiyle sonuçlanan Sazlıdere Savaşı tarihi, 1361'dir.
Bizans İmparatorluğu ve bölgedeki Bulgar kuvvetleri şehri birlikte korumak istemişler ve Osmanlı Devleti ile bu iki güç karşı karşıya gelmiştir. 1361 yılında iki orduyu Sazlıdere mevkiinde karşı karıya getiren savaş, Osmanlı Devletinin üstünlüğüyle sonuçlanmış ve yenilen birlikler Edirne Kalesine çekilmişlerdir.
Civardaki birkaç kaleyi daha ele geçiren Murad, lalası Şahin'i Edirne üzerine gönderdi. Edirne yakınlarındaki Sazlıdere civarında gerçekleşen muharebede Osmanlı kuvvetleri galip gelirken, yenilen taraf kaleye çekildi.
Edirne'nin fethedilmesine dair cevabı merak edilen bir diğer soru ise Edirne hangi savaşla alındı? sorusudur. Edirne; I. Murad tarafından, Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında 1361 yılında gerçekleşen Sazlıdere Savaşı sonrası alınmıştır.
1363 yılında ise Osmanlıların hedefleri Bulgar Çarlığı oldu ve Lala Şahin Paşa komutasındaki Türk ordusu aynı yıl Filibe ve Eski Zağra'yı ele geçirdi. Aynı yıl, Doğu Roma İmparatorluğu da barış teklifinde bulundu ve Osmanlıların Rumeli'deki tüm fetihlerini tanıyan bir antlaşma imzalandı.
İlgili 25 soru bulundu
Orhan Gazi veya Orhan Bey (Osmanlıca: اورخان غازی; d. 1281, Söğüt – ö. 27 Mart 1362, Bursa), Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahı. 1326 ile 1362 yılları arasında hüküm sürmüştür. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı beyliği, oğlu I. Murad'a 95.000 km² olarak bırakmıştır.
Osmanlı Devleti ile Haçlı ordularını tarihte ilk kez karşı karşıya getiren savaş 1364 yılında gerçekleşen Sırpsındığı Savaşı'dır. Osmanlı Devleti'nin 1361 yılında Edirne'yi fethetmesi ve İstanbul ile Avrupa arasındaki iletişimin kesilmesi, oluşturulan bu Haçlı ittifakı için belirleyici olmuştur.
Balkan Savaşları sonunda Balkan ülkeleri arasında imzalanan 10 Ağustos 1913 Bükreş Antlaşmasıyla Batı Trakya Bulgaristan'a bırakılmıştır.
Bâb-ı Âli Baskını'ndan sonra, Enver Bey, Bulgar ordusu başka cephelerde savaşmakta olduğundan, direnişle karşılaşmadan, 22 Temmuz 1913'te Edirne'ye girdi. Bu gelişme üzerine saygınlığı artan Enver Bey, “Edirne Fatihi” unvanını aldı.
Bulgarlar, Sırplılara ve Yunanlılara süratle yenildiler. İşte Osmanlı devleti, ancak bundan sonra teşebbüs ve harekete geçerek 21 Temmuz 1913 tarihinde ordu vasıtasiyle Edirne ve Kırklardı bölgesini işgal etmiş ve Edirne şehrini kurtarmıştır.
Sazlıdere Savaşı Önemi
Bu savaşın sonucunda Edirne'de fethedilmiş oldu. Aynı zamanda Edirne'nin başkent olmasını sağlamış olan bir savaştır. Ayrıca Balkan devletleri ile Bizans İmparatorluğu arasında ki bağlantı da yine bu savaş ile birlikte tamamen kesilmiş oldu. Osmanlı İmparatorluğu güç kazandı.
Peki, Sazlıdere Savaşı hangi padişah döneminde yapıldı? 1361 yılında gerçekleşen Sazlıdere Savaşı sırasında Osmanlı tahtında bulunan padişah I. Murad'dır.
Edirne, Mehmet Akif Ersoy'un 'Edirne' isimli şiirinde de ifade ettiği gibi 'Şarkın demir kilididir'. Edirne Osmanlı Devletinde Orhan Bey'in vefatından sonra padişah olan I. Murad tarafından 1361 yılında fethedilmiştir" dedi.
Osmanlı Devletinin başkentlerini sırasıyla belirtmek gerekirse ilk başkent Söğüt ikinci başkent İznik üçüncü başkent Bilecik dördüncü başkent Bursa altıncı başkent Edirne ve yedinci başkent İstanbul olarak kabul edilmektedir. Osmanlı Devletine en uzun başkentlik yapan iki il Edirne ve İstanbul'dur.
Edirne 1361 yılında I.Murat tarafından fethedilmiş ve İstanbul'un alınışına kadar 88 yıl(1365-1453) boyunca Osmanlı Devleti'nin başkenti olmuştur.
II. Yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) tarafından yeniden kurulunca, onun adına izafeten şehre Hadrianopolis adı verilmiştir. İslâm kaynaklarında ise Hadrianopolis, "Edrenos" ve Edrenabolu" olarak kaydedilmiştir. Fethi hazırlıkları ve planları Edirne sarayında yapılmıştır.
Savaştan en fazla etkilenen vilayetlerden biri Edirne'dir. Birinci Balkan Harbi'nde alınan mağlubiyetler sonucu bir anda yeniden serhad şehri haline gelen Edirne, yaklaşık beş ay süreyle şiddetli Bulgar-Sırp müttefik ordularının kuşatması altında kalmıştır.
Bu arada, Bolşevik Rusların Orta Asya'da belirmelerinden beri onlara karşı Müslüman halk arasında sürüp gitmekte olan ayaklanmalar genişliyor; Sovyet önderleri, Enver Paşa'dan, Müslüman ihtilâlcileri yatıştırmak amacıyla Türkistan'a gitmesini rica ediyor; o da bu öneriden memnun kalarak gitmeye hazırlanıyordu.
Tarihi. Batı Trakya Türklerinin kökeni Osmanlı fetihleri ile bölgeye Anadolu'dan yerleştirilen Türkmenlere ve fetihle İslamlaşan yerli halklar olan Helen, Slav ve Çingenelere dayanır.
Trakya (Yunanca: Θράκη Thraki, Bulgarca: Тракия Trakiya), Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren, tarihi çok zengin bir bölgedir.
İki hükümet delegeleri buluşup 29 Eylül 1913'te İstanbul'da Türk-Bulgar Barış Antlaşması imzaladılar. Bu antlaşma ile Batı Trakya tamamıyla Bulgaristan'a bırakıldı.
Birinci Haçlı Seferi Hristiyanlar ve modern tarihçiler tarafından çok başarılı olduğu kabul edilmektedir. "Baronların Haçlı Seferi" safhası çoğu Frank asıllı Hristiyanların Kudüs'ü ellerine geçirmeleri ile sonuçlanmıştır.
Jean Şövalyeleri askerlerinden oluşan bir Haçlı ordusuyla, Tuna nehri üzerinde bulunan Niğbolu Kalesi yakınlarında gerçekleşen ve Osmanlı kuvvetlerinin kesin zaferiyle sonuçlanmış bir muharebedir.
Dokuzuncu Haçlı seferi 1271-1272 yıllarında yapılan ve bazen Sekizinci Haçlı seferi ile birlikte olduğu kabul edilen Kudüs'ün bulunduğu Hristiyanlar için Kutsal Topraklar'a Orta Çağlar Haçlı seferlerinden sonuncusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri