Paslı motosiklet zincirini temizlemek için gaz yağı ya da karbonatı paslı alana döküp birkaç saat beklettikten sonra ovalayabilirsiniz. Fakat bu işlem biraz uzun sürmektedir. Pratik bir ürün olan Würth Pas Sökücü Sprey Plus'ı tercih ederek zincirde ki pasları kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
Zinciri WD-40'a batırın
WD-40'ı doğrudan zincirin paslı kısmına püskürtün ve en az 5 dakika bekletin. WD-40 ıslandıkça pası çözecek ve metal zincirden gevşetecektir.
Güç olsa bile aslında en sağlıklı olan metot sabunlu sudur. Ancak hem basit temizlik metodu olduğu için hem de O- Ring zincirlerine zarar vermediğinden ötürü gaz yağı kullanılması daha fazla önerilir. Üreticilerin tamamı bu konuda gaz yağını tavsiye etmektedir.
Yeni bir zinciri paslandı diye çıkarıp atmak yazık. Zincirinizi Wd 40 diye satılan pas çözücü ve yağlayıcı sprey ile temizliyebilirsiniz. WD 40 sıkıp, isterseniz eski bir diş fırçasıyla iyice fırçalayıp sıfır paslı hale getirebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Limon Suyu veya Sirke: Limon suyu veya sirke asidik özellikleri nedeniyle pası çözmek için etkilidir. Bu yöntem için bir limonun suyunu veya sirkeyi paslı bölgeye sürmek ve bir süre bekletmek yeterlidir. Daha sonra bir fırça veya sünger kullanarak pası temizleyebilirsiniz.
WD-40 metal yüzeylerdeki paslardan kurtulmanızı sağlayan etkili ürünlerden biridir. WD-40 pas sökücü, metali paslanma ve korozyona karşı korur.
Motosikletin metal aksamlarında (özellikle egzoz, disk, zincir, gidon ve benzeri) zamanla paslanma oluşur. Bunun sebebi ise demir ve diğer metallerin hava ya da sudaki oksijen ile tepkimeye girmesi sonucunda oksitlenmesidir.
Sirke ve Karbonat: Temizlik için etkili ürünlerden olduğu bilinen sirke ve karbonat, kararan gümüşlerde de kullanılır. Karbonat ve sirkeli su karıştırılarak gümüş kolye yarım saat kadar içerisinde bekletilir. Çıkardıktan sonra bez yardımıyla silindiğinde kararmaların ortadan kalktığı görülür.
Pası Ne Çözer metal üzerinde ise alkali veya asidik pas çözücü ürünler ile pası çözülür. Pas kumaş üzerinde ise daha çok farklı bileşik polibazik asitler kullanılmalıdır. Pas boya yüzeyinde ise boyanın altından çıkıyor ise. Pası Ne Çözer Boyaya zarar vermeyen pas sökücü kullanılması gerekir.
alın bedava diyebilirim.motor bloğu temizlemede de işe yarayabilir ama grenaj falan temizlenmez plastik yerlere uygulanmaz. Zincir, jant ve plastik aksamda çok başarılı. Zincire boca edip biraz bekledikten sonra kuru bez veya suyla durulayınca tertemiz oluyor.
Ayrıca, daha önce söylediklerimizi tekrarlamak için WD-40, motosiklet zincir yağı olarak kullanılmamalıdır. Motosiklete özel bir zincir yağı satın alın.
Motosiklet Zincir Temizliği ve Bakımı Zinciri temizleme spreyi ve sert naylon bir fırça kullanarak zincir ve dişlileri her 1.000 ila 1.500 km arasında temizleyin. Sürüş yapılan yol koşullarına göre ( yağmur, çamur vb) daha erken de temizlik yapılabilir. Temizledikten sonra kalıntıları temiz bir bezle silin.
Fakat motosiklet zincir temizleme işleminin mazot veya benzin ile yapılması doğru değildir. Çünkü bu maddeler yapıları gereği çözücü özelliğe sahiptir. Bu yüzden plastik yapıdaki maddeleri aşındırır. Yani zincirdeki O-Ring'ler kauçuk yapıda olduğu için mazot ve benzin ile temizlendiğinde yapıları bozulabilir.
Motosikletinizin paslanmasına engel olmanın tek bir yolu var, o da dayanamayacağınız kadar sık temizlik yapmak. Türkiye'de özellikle de kışın kullanılmaya devam eden motosikletlerin er ya da geç paslanmaya başlaması kaçınılmaz bir gerçek.
Forum Demirbaşı
Pas yuzey kaplamasinin bozulmasi ile ortaya cikar. Yani pasi temizleseniz alt kaplamasi bozuldugundan tekrar olusma olasiligi yuksek. Mazot direkt temizlemez ama yardimci olur.
Bir miktar suyun içerisine karbonat ve sirke ekle. Takılarını bu suyun içerisinde yarım saat kadar beklet. Suyun içerisinden çıkartarak mikrofiber bezle iyice durula. Nemli kalmamasına özen göster.
Sirkeyi sıcak suya ekleyin ve karıştırın. Çelik takıları karışıma batırın ve 5-10 dakika bekletin. Takıyı çıkarın ve temiz ve yumuşak bir bez veya fırça ile nazikçe ovalayın. Takıyı soğuk su ile durulayın ve kurulayın.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Motor devrini kontrol eden triger zinciridir. Triger zinciri kırılırsa, motor durur veya hiç çalışmaz. Triger zinciri değişimi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Yapılan araştırmalar, kaliteli bir zincir yağının. motosiklet zincirindeki ömrünün 300 km civarlarında. olduğunu göstermiştir.
Karbonat belki de hem bulunması hem de herhangi bir yüzeyden pas çıkarmada kullanılması en kolay malzemedir. Tek yapmanız gereken paslı alana bol miktarda karbonat serpmek ve sonrasında birkaç saat beklemek. Birkaç saat geçtikten sonra sodayı ovalayarak çıkarın.
"Paslı küçük eşyalarınızı beyaz sirke dolu bir kavanoza birkaç dakika koyun. Ardından üzerindeki bozulan kaplama kısmının kolayca söküldüğünü göreceksiniz.
PORÇÖZ. Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet, küvet, fayans ve seramik banyo yüzeylerinde, cam eşya yüzeyleri gibi pas ve kireç kalıntılarının sıkça görüldüğü alanlarda kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri