İlk pasteller Avrupa'da ortaya çıkar ve odun kömürü ve yağdan yapılır.
Bentonit ayrıca kurşun kalem, renkli kalem pastel boya, camcı, macunu macun tutkal yapımında dolgu veya ara madde olarak kullanılır.
Pastel, pastel boya ya da pastel kalem, toz boyar maddelerin katı bir hamur olana kadar tebeşir ve suyla karıştırılmasıyla oluşturulan çizim aracıdır.
Vivianite ve azurit mavi boyalar, piroluzit, grafit ve manyetit ise siyah boyalar için kullanılır. Beyaz boyaların üretiminde ise kaolin, barit, tebeşir ve anhidrit kullanılır.
2. Boya Sanayi : Wollastonit, boya endüstrisinde katkı maddesi olarak kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
Feldspat; cam, seramik, kaynak elektrotları ve boya sanayisinde kullanılan önemli bir endüstriyel ham maddedir.
Kurşun kalem, kâğıt üzerine yazı veya çizim için kullanılan, yazıcı kısmı çoğunlukla kil ve grafitten üretilen kalem. Tipik bir kurşun kalemde grafitin etrafı ahşap kaplıdır.
Boya; çeşitli malzeme yüzeylerine kaplama, koruma, dekoratif özellik vermek amacıyla sürülerek sert ve ince bir tabaka oluşturan, ana maddeleri organik, metalik veya plastik esaslı pigment, bağlayıcı ve incelticilerden (solventlerden) meydana gelmiş, renkli bir sıvı ya da toz bileşimidir.
Pigment, püskürtme yolu ile ve ya kimyasal çöktürme yoluyla elde edilen toz formundaki metal ve ya alaşımlardır.
Pastel boya çalışmaları için üretilmiş kağıtlar şu şekildedir; Yüzeyi grenli renkli fon kartonları, kadife dokulu velur kağıtlar, zımpara dokulu özel üretilmiş pastel boardlar, grenli özel astarlanmış tuval bezi, özel astarlanmış kontra plak.
Pastel Boya Çeşitleri Nelerdir? Bu boyaların soft pasteller, toz pasteller, yağlı pasteller, hard ya da sert pasteller ve pastel boya kalemleri gibi çeşitleri bulunmaktadır. Genelde parmak kalınlığında ve uzunluğunda çubuk şeklinde bulunurlar.
Yağlı pastel, yağ ve balmumundan oluşan bir bağlayıcı karışım ile harmanlanmış pigmentlerden oluşan, çubuk şeklinde tasarlanmış bir boyama ve çizim aracı olarak tanımlanır. Genelde bu ürünlerde, temelde silindirik pigment çubukları olarak karşınıza çıkar.
Mum boya ve kalem formundaki seçenekler, kuru boya çeşidi olsalar da kurşun kalem gibi olan kuru boyalardan farklı içeriklere sahip olurlar. Mum boya yapımında parafın renk pigmentleri ile bir tür kuru bağlayıcı kullanılır. Başlangıç aşamasında paraf yerine yağlı bir tebeşir kullanıldığında bu boyalar pastel boya olur.
Duvardaki pastel boya lekesinin çıkarılması için uygulanacak ilk yöntem, sirke ve karbonat karışımıdır. Söz konusu karışım, birçok leke kalıntısının yok edilmesinde imdada yetişir. Karbonat ve sirke karışımını sünger ile duvardaki pastel boya üzerine uyguladığınızda boyanın pratik şekilde çıktığını görebilirsiniz.
Organik ya da inorganik yapıda olabilen pigmentlerin doğal kaynaklı olanları, tarih öncesi çağlardan beri kullanılıyor. Organik pigmentler yapılarında karbonun yanı sıra hidrojen, azot ve oksijen atomu olan pigmentlerdir. Doğal kaynaklı organik pigmentler hayvanlardan ve bitkilerden elde edilir.
Toz Pigment Boyalar Nasıl Uygulanır? Bu boyalar ufak bir kap ya da kaseye eklenen bağlayıcıya pigmentlerin karıştırılması ve parmakla iyice yedirilerek ezilmesi yoluyla uygulanır. Parmak yerine yumuşak yuvarlak uçlu bir ezici de kullanılabilir.
Tekstil endüstrisinde kullanılan azo boyar maddeler (aril aminler); moleküler yapısında (-N=N-) azo grubu bulunan ve bireşim yoluyla üretilmiş sentetik organik bileşiklerdir. Canlı renklere sahip olduğu için tercih edilen azo boyar maddeler, dünya çapındaki tüm sentetik boyaların yaklaşık 3'te 2'sini kapsar.
Günümüzün en önemli yapı malzemeleri arasında yer alan sentetik boyalar ilk defa 1856 yılında kullanılıyor. İngiliz kimyager W.H. Perkin, tesadüf eseri mor renk veren bir boya keşfediyor.
Akrilik boyalar ve cilâlar, plastik bazlı karışımlardan oluşan renklendiricilerdir. Bu renklendiriciler, genellikle su ile seyreltilebilir ve su geçirmez bir tabaka oluşturmak için de kullanılabilir. Organik karışımlardan oluşan akrilik boyalar da vardır.
Reçine, boyanın yüzeye etkili bir biçimde tutunmasını sağlar. Dolgu, boya içerisindeki bileşenlerin yüzeye eşit bir şekilde dağılmasını sağlar. Çözücü ise kerosen adı verilen bir maddeyi içerir ve boya çözmede kullanılır.
Petrol kok'u veya antrasit agglomeraları elektrik fırınlarında 4000 °C de ısıtılarak yapay grafit elde edilir. Kalsine petrol kokunun karbon içeriğinin çok yüksek olması yüzünden döküm fabrikalarında kullanımı çok sık olmakta bu da ucuz olduğu için yerli grafit üretimini etkilemektedir.
Gümüş, metalik parlaklığa sahip siyah grafit, en iyi bilinen kömür biçimlerinden biridir.
Yani kurşun kalem bilindiği gibi kurşun madeninden değil grafit madeninden yapılmaktadır. Kurşun kalem adı verilmesinin nedeni ise 16. yüzyılda grafit madeni bulmuş olan İngiliz bilimcinin onu bir çeşit kurşun elementi sanmasıyla ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri