Vadeli İşlem Sözleşmeleri; yatırımcılara bugünden belirlenecek gelecekteki bir tarihte, teslimat ya da üzerinde uzlaşılan fiyattan, bir mal, kıymet veya finansal göstergeyi alma veya satma imkânı sağlayan türev araçlardır.
VİOP, hisse senetleri, endeksler, emtialar, dövizler gibi çeşitli varlık sınıflarında işlem yapma imkanı sunar. Bu sayede yatırımcılar, farklı piyasalara ve varlık sınıflarına erişim sağlayarak portföylerini çeşitlendirebilir ve farklı fırsatlar arayabilirler. VİOP, yüksek likiditeye sahip bir piyasadır.
Pozisyon Teminatlarının Nemalandırılması
VİOP işlemlerinin amacı nedir? VİOP işlemleri sayesinde tasarruflarınızı değerlendirmek ve ürünlerinizin gelecek dönemlerde oluşabilecek fiyat değişiklikleri hakkında fikir sahibi olursunuz. Karşı taraf riskinin en az olduğu piyasalar arasında VİOP gösterilebilir.
Hesap Açma
Ziraat Yatırım'ın konusunda uzman kadrosu aracılığı ile VİOP'ta işlem yapabilmeniz için en yakın Ziraat Bankası şubesinden temin edebileceğiniz “Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri Çerçeve Sözleşmesi”ni doldurarak Ziraat Yatırım'da VİOP Hesabı açabilirsiniz.
VİOP, Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren güvenilir ve şeffaf bir piyasadır. VİOP'ta avantajların temelini risk yönetimi, arbitraj ve spekülatif amaçlı işlemler oluşturur. Bu çerçevede vadeli fiyatlar üzerinden kaldıraçlı olarak işlem yaparken yükümlülükleri gelecek bir vadede yerine getirme imkanı vardır.
İlgili 19 soru bulundu
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
İşCep ViOP üzerinden gerçekleştirdiğiniz işlemlerde hacim üzerinden onbinde on (binde bir) komisyon ve BSMV alınmaktadır. Ayrıca, “Günlük Ortalama İşlem Hacmini Baz Alan Komisyon Oranı" uygulaması bulunmaktadır.
İlgili yatırım aracı Borsa İstanbul'da USDTRY işlem kodu ile VİOP'ta işlem görmektedir. Bir sözleşmenin değeri 1.000 USD'dir.
VİOP başlangıç teminatlarına ve nakitlerine nema uygulaması
Takasbank günün koşullarına uygun olarak en iyi faiz oranını uygular. Faiz oranı günlüktür ve bir sonraki gün piyasa koşullarına göre yükselen veya azalan yeni faiz oranı uygulanabilir.
VİOP müşteri teminatları müşteri nam ve hesabına Takasbank bünyesinde saklanır. Bu çerçevede de VİOP müşterilerinin hesaplarında bulunan tüm TL nakitler günlük olarak nemalandırılır, döviz hesapları için ise nema geliri söz konusu olmaz. Nemalandırma faiz oranı ise Takasbank Fon Yönetiminin limitlerine göre belirlenir.
VİOP'ta hisse senedi, hisse senedi endeksleri, döviz (USD/TRY, EUR/USD), altın, emtia, elektrik vadeli işlem sözleşmeleri gibi enstrümanlarda işlem yapılabilmektedir.
Borsa İstanbul bünyesindeki VİOP piyasasında; Pay Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmelerinde hafta içi 5 gün boyunca 09.30-18.10 saatleri arasında işlemler gerçekleştirilmektedir. Diğer Vadeli İşlemler ve Opsiyon Sözleşmeleri ise hafta içi her gün 09.30-18.15 saatleri arasında işlem yapılabilmektedir.
Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz. Eğer yatırımcılar vade sonuna kadar beklerse VİOP'ta vade sonunda açık kalan pozisyonlar uzlaşma fiyatı üzerinden otomatik olarak kapatılır.
Yatırımcıların aldıkları ya da sattıkları hisse senetleri 2 gün boyunca burada saklanmaktadır. Takas günü ise T+2 şeklinde, işlemi izleyen ikinci iş günüdür. Yani söz konusu hisse senedi ile ilgili işlem gerçekleştikten 2 gün sonra para hesaba geçer.
Pay ve pay endeksine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinden elde edilen kazançlar için ise %0 stopaj uygulanmaktadır. İlgili stopajlar nihai vergi olduğundan söz konusu kazançların beyanına gerek bulunmamaktadır.
Genelde VİOP'ta kaldıraç oranları ortalama 10 ile 20 arasındadır fakat fiyat değişimlerine bağlı olarak bu oran 30:1'e yaklaştığı durumlarda olmaktadır.
Borsa İstanbul'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem gören USD/TL, EUR/TL, RUB/TL ve CNH/TL Döviz vadeli işlem sözleşmeleri ile Gram/TL altın vadeli işlem sözleşmelerinde uygulanan yüzde 10 oranındaki alt fiyat limiti bugün için yüzde 80'e ...
Gram altın, fiziki olarak alınıp satılabilen bir enstrüman olmanın dışında, Borsa İstanbul bünyesinde Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasasında da türev araçlar adı altında işleme tabi tutulabiliyor. VİOP'ta işlem gören gram altın için 1 kontrat büyüklüğünde işlem yapacak bir yatırımcı 1 gram altın işlemi yapmış olur.
VİOP Nedir? Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Borsa İstanbul bünyesinde hizmet veren, sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçların elektronik ortamda alınıp satılabildiği, kaldıraçlı bir piyasadır.
VİOP Komisyon Oranları
Sözleşmelerde belirtildiği üzere yapılan her işlemde (alım/satım) kurum azami %0,105 (binde 1,05) oranında komisyon tahsilatı yapma hakkına sahiptir. VİOP hesap açılışlarında komisyon oranı tüm kanallarda sabit %0,084 (onbinde 8,4) olarak atanmaktadır.
VİOP'ta Hesap Eksiye Düşer mi? Günlük volatilitenin olağan dışı yüksek olduğu zamanlarda VİOP'taki açık pozisyonlarınızdan doğan zarar tutarı, teminat tutarınızı aşabilir ve bu durumda hesabınızdaki bakiye tutarı eksiye düşebilir.
VİOP, Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alım satımının gerçekleştiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'dır. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. emir iletimine aracılık yetkisi kapsamında Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığı ile VİOP işlemlerini gerçekleştirmektedir.
İnternet üzerinden yapılan işlemlerde işlem başına minimum 0.90 TL+ BSMV' dir. Aracılık Hizmetleri Servisimiz (AHS) aracılığı ile yapılan işlemlerde işlem başına minimum 3 TL + BSMV'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri