PAT, port address translation kelimesinin kısaltılmasıdır. Nasıl ki, NAT'da iç ağdan dış ağa bağlanırken, iç ağdaki bilgisayarların ip adresleri değiştirilerek dış ağa bağlanması sağlanıyorsa; PAT'da da dış ağdan iç ağa bağlanırken dış ağdan gelen bağlantının port adresi değişime uğrar. NAT ile birlikte kullanılır.
Network Address Translation (NAT) (Türkçe: Ağ Adresi Dönüştürme), TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.
NAT bir ağda bulunan bilgisayarın, kendi ağı dışında başka bir ağa veya İnternete çıkarken farklı bir IP adresi kullanabilmesi için geliştirilmiş bir İnternet protokolüdür. Yani NAT bilgisayarın sahip olduğu IP adresini istenilen başka bir adrese dönüştürür. 192.168.0.0/16 -> 192.168.0.0 - 192.168.255.255 arasındadır.
NAT, aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı IP'yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir. Ev veya iş yerinde kullandığınız iç ağdan dünyaya açılmanızı sağlayan bir protokol diyebiliriz NAT'a. IP adreslerin yetersiz gelmesi bu tarz geliştirmeleri ihtiyaç doğurdu.
Wireless router ve firewall cihazlar ile sağlanan NAT özelliği, aynı ağda yer alan birden fazla cihazın aynı Genel IP ile internete erişmesine yardımcı olur. Modemdeki NAT fonksiyonu ile internete bağlanan tüm cihazlarınız için ayrı ayrı genel IP adresi almanıza gerek kalmaz.
İlgili 34 soru bulundu
DMZ, Demilitarized Zone (Yasak Olmayan Bölge) anlamına gelir. Bu özellik, Internet üzerinde bir IP adresinin gösterilmesine olanak tanır. DMZ, birden çok TCP/IP portunun açılması gerektiğinde sadece bir bilgisayarın gösterilmesini sağlar.
IP ve Port İlişkisi
Ağ ortamındaki iletişimin ve veri alışverişinin sağlanması için sunucu programları tarafından bilgisayarlara IP adresleri verilir. Bu adresler kullanılarak ulaşılan bilgisayarda hizmet alınmak istenilen sunucu programı için port numaraları kullanılır.
Yönlendiricinizi sıfırladıktan sonra NAT türünüzü yeniden denetleyin (Profil ve sistem > Ayarlar > Genel > Ağ ayarları > NAT türünü test et). Herhangi bir hata almazsanız ve NAT Türünüz Açık'sa işiniz tamamlandı demektir!
Kaynak makinelerinin koruma sınıflarında gördüğümüz IP, Ingress Protection kelimesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Elektrik ile çalışan aletlerin katı ve sıvı cisimlere karşı koruma derecesini anlatır.
Network; küçük ya da büyük alan fark etmeksizin, bilgisayarlar arasındaki iletişimi sağlamak için birbiriyle; bilgi, veri ve sistem kaynaklarının alışveriş yapmasına olanak sağlayan bir haberleşme ya da iletişim sisteminin adıdır.
NAT, İngilizce Network Adress Translation kelimesinin kısaltması olan ve Türkçesi de Ağ Adresi Çeviricisi anlamına gelen bir kısaltmadır. NAT, aynı ağ içinde bulunan birden fazla cihazın aynı IP adresinden internete bağlanmasını sağlayan bir yöntemdir.
CGNAT birden fazla kullanıcının tek bir IP adresi kullanarak internet ortamına çıkmasına yardımcı olan bir ağ teknolojisidir. Bütün internet kullanıcılarının bildiği gibi internete bağlı olan tüm teknolojik aygıtların kendilerine özel bir IP yani “İnternet Protokol” adresi vardır.
Diş ipi, dişlerinizin arasını temizlemek için kullandığınız plastik veya mumlu iplikten yapılmış ince bir iptir. Doğru kullanıldığında, diş fırçası kıllarının ulaşamadığı dişler arasında ve diş eti çizgisinin altındaki plağı önlemek konusunda oldukça etkilidir.
Ağ maskesi kullanılarak ağdaki iki bilgisayarın veya cihazın aynı ağda olduklarını anlamalarını sağlar. Bir bilgisayar, IP adresinin hangi bölümünün ağı tanımladığını, hangi bölümünün ise bilgisayarı tanımladığını bilmek zorundadır. Bunun için alt ağ maskesi bilgisini kullanır.
NAT, ağ adresi çevirisidir ve internet IPv4 adreslerini diğer ağ IPv4 adreslerine çevirebilmek için geliştirilmiştir. NAT hızlandırmayı etkinleştirmek, çeviri işlevini hızlandırabilir.
Statik NAT, dahili adres ile harici adres arasında bire bir atamadır. Bu NAT türü, harici cihazların, sabit olarak atanmış genel adres aracılığıyla dahili cihazlara bağlantı başlatmasını sağlar.
IPv4içinde, 255.255.255.0 alt ağ maskesi 32 bittir ve dört adet 8 bitlik sekizer bitlik otetlerden oluşur. 255.255.255.0 alt ağ maskesine sahip 10.10.10.0 adresi, alt ağın 10.10.10.0-10.10.10.255 aralığındaki bir IP adresi aralığı anlamına gelir.
Herhangi bir kişinin IP adresinin başkası tarafından kullanılması tehlikeli bir durum değildir. O kişiler IP adresine ulaşsa dahi hiçbir işlem yapamazlar. IP adresini ele geçiren kişi, o kişinin cihazına şifreli ve güvenlik korumalı olduğu sürece erişim sağlayamaz.
İnternet ortamına bağlı olan yani network erişimine sahip, bağlı olduğu internet servis sağlayıcısı (ISS) tarafından tanımlanmış olan her bir cihazın bir kimlik kodu veya bir adı var diyebiliriz. Kısaltılmış hali ile görmüş olduğumuz IP kelimesinin açılımı ise internet protokol olarak anılmaktadır.
Bazı bağlantı türlerinde WAN'ı Etkinleştir ve Devre Dışı Bırak seçeneğiyle yeni bir IP adresi alabilirsiniz. NAT'ı etkinleştir: NAT (Ağ Adresi Dönüştürme), yönlendiricilerde, ağ paketlerinin adres bilgisini yeni bir adres bilgisi ile değiştirmek için kullanılan bir işlemdir.
NAT (Network Address Translation), aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı public IP'yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir. NAT sayesinde evimizde bulunan ve internete bağlanan bütün cihazlar için ayrı birer public IP adresine ihtiyacımız kalmaz.
Boş "port" bulunmaması halinde, İnternet bağlantısı yapılamaz.
Portların en temel işlevi veri alışverişi sağlamaktır. Her bir port bir numara sistemine sahiptir. Her bilgisayarın sahip olduğu IP adresi bu portlara bölünür. Böylelikle her IP adresi aynı anda birden çok veri alışverişi yapabilir hale gelir.
Evinizde yerel sunucu kurma destekli online oyunlar oynamak, web siteleri veya projeleriniz için kullanabileceğiniz sunucular kurmak için ihtiyacınız olan şey port açmak. Aynı şekilde bir cihaza (örneğin IP kamera) uzaktan ulaşmak ve kontrol etmek için de portlara ihtiyacınız var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri