➢ Generatif çoğaltım ise patates saplarının ucunda oluşan ve küçük yeşil domateslere benzeyen meyveleri içerisinde bulunan tohumlar kullanılarak yapılmaktadır. ➢ Bu tohumlar, patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşan, botanik anlamda bitkinin gerçek tohumlarıdır.
Patates, tek yıllık bir kültür bitkisi olup, yumru veya tohum ile çoğalırlar. Bir patates yumrusu toprağa dikildiğinde, yumru üzerinde bulunan gözlerin sürmesi ile toprak altında kök, stolon ve yumru meydana getirirken, toprak üzerinde ise; sap, yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarını oluştururlar.
Tohumluk patates de günlük tüketilen patatesler ile aynıdır. Tohumluk patateslerin hastalıktan arındırılması gerekmektedir. Kontrol edilen patatesler büyük ebatlı ise küçük parçalara ayrılmalıdır. Patates parçaları 2- 3 gün kuru bir yerde bekletildikten sonra ekime hazır olur.
Patates tohumlarının çeşitli hastalıklara karşı kontrol yahut sterilize edilmesi söz konusudur. Tohum olarak ekilecek olan patates büyük ebatlı ise bu durumda küçük parçalara kesilerek bölünebilirler. Kesilen tohumluk patates parçalarının 2 gün boyunca kuru bir yere bekletilmesi gerekir.
Tohumluk yumrular yetiştirme amacına göre uygun irilikte olmalıdır. Tohumluk üretimi için 28-35 mm iriliğinde, normal üretim için ise 36-60 mm iriliğindeki yumrular kullanılmalıdır. Daha büyük yumrular maliyeti önemli ölçüde yükseltmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Patates,tek yıllık bir kültür bitkisi olup,yumru veya tohum ile çoğalırlar.Bir patates yumrusu toprağa dikildiğinde,yumru üzerinde bulunan gözlerin sürmesi ile toprak altında kök, stolon ve yumru meydana getirirken, toprak üzerinde ise; sap, yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarını oluştururlar.Bu nedenle patatesin bitkisel ...
PATATES ÇİÇEK AÇINCA NE OLUR? Patates ekildikten sonra iyi bir şekilde bakıldıysa zamanı gelince sebzeler vermeye başlayacaktır. Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Patateslerin büyümesi için bol güneş ışığına ihtiyaçları olduğundan, güneşli günlerde ekim yapmak daha uygundur. Patates ekim zamanı öncesinde, toprağın işlenmesi ve gübreleme işlemlerinin tamamlanması gereklidir. Gübreleme işlemi, patateslerin besin ihtiyacını karşılamak ve verimini artırmak için önemlidir.
Patatesleri yetiştirme aşamasında toprakta çıkan yabani otları ayıklamayı da unutmayın. Hasat işlemi için, filizleri incitmeden toprağın altındaki patatesleri çıkartabilirsiniz. 5-6 adet patatesten yaklaşık 1 çuval patates elde edebilirsiniz. Şimdiden elinize ve emeğinize sağlık.
Patates çeşitli yollarla çoğaltılabilen bir bitkidir. Tohumlar bitkinin gerçek tohumlarını oluşturur. Çünkü patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşur. Tohumun ekim zamanı bölgelere göre değişiklik gösterebilir.
Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kürdanlar patateslerin yarısının suya batmasını sağlayacatır. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlayacaklar, birkaç gün sonra da filizleneceklerdir.
Patatesleriniz filizlenmeye başladıktan sonra ekime hazır hale geldiler demektir. Kullanacağınız çuvalı kenarlarından kıvırarak boyunu kısaltın ve içine 15-20 santimetre yüksekliğinde toprak doldurun. Bu toprağın üzerine patatesleri, çimlenen kısımları yukarıda kalacak şekilde yerleştirin.
Ekimden 2,5 ila 4 ay sonra patates hasadı yapılır. Patatesler traktörler aracılığı ile modern patates hasat makineleri ile toplanır. Makineler patates bitkilerini kazarak imha ederken, aynı zamanda elek arıcılığı ile yumrular toplanır.
Alternatif seçenek olarak, manavdan aldığımız patatesleri de ekebiliriz, ancak bu patateslerin seçimi tecrübe gerektirir ve üretilecek olan patateslerin miktarı ve tabi yumru ağırlığı ile ilgili olarak düşük sonuçlar elde edeceğimizi beklemeliyiz.
Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlar, birkaç gün sonra da filizlenirler.
Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Çeşitli farklı saha denemelerinde, patates bitkisi üzerine KTS® (Potasyum Tiyosülfat) sıvı gübresinin yaprak uygulanmasıyla hasat edilen patateslerin verim ve kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Patatesler, güneşli ve nemli yerleri severler.
Bu nedenle çuvalı güneş gören bir konuma yerleştirmelisiniz. Bulunduğu mekanın biraz nemli olması, daha verimli sonuçlar almanıza yardım edecektir.
Toprakta aşırı nemin olması, patatesin çürümesine neden olabilir. Patates Ne Sıklıkla Sulanır? Patates yetiştiriciliğinde sulama oldukça kritik bir konudur. Toprağın altında yumrular halinde büyüyen patates fazla sulamada çürüyebilir.
Suyun temin kolaylığına göre haftada bir sulamaya çıkarılabilir. Tohumluk yumrunun altında bulunan toprak kurumaya başladığında sulama yapılmalıdır. Toprak yüzeyinde gerçekleşen evapotranspirasyon miktarı takip edilmelidir.
Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir. Patates üretiminde dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm' dir.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz.
#PatetesYetiştirrme #Patates #Çiçek #ÇiçekBakımı #SaksıdaPatates #ÇiçekBakımı Merhaba,evde balkonda kolayca papates yetiştirebilirsiniz saksı ve toprak olması yeterli biraz da sulama.. Sonrasında size yavru tatlı mı tatlı papatesler merhaba diyecektir.
Fusarium solgunluğunda; alt yapraklar sararır, üst yapraklarda sarı benekler oluşur, gövde içi kabarır ve bitki solarak kurur. Yumruların iletim demetlerinde kararma veya göbek bağından başlayan çürüme görülür. Yumrudaki ilk belirtiler; koyu renkli, çökük lekelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri