Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz. Bu sayede kulak kiri yumuşar ve kulaktan kolaylıkla atılabilir.
Kulak tıkanıklığı genel olarak ciddi bir probleme yol açmaz ve kulak damlası ya da sadece beklemek gibi basit yöntemlerle çözülebilir. Ancak beş ila yedi günden fazla süren kulak tıkanıklığı için bir doktora başvurmanız gerekebilir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Damlalığın ucunu kulağınıza, parmak uçlarına veya başka bir yüzeye değdirmemeye çalışın. Gliserin kulak damlası doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Kulağınızı temizlemek istediğinizde gliserin gibi bir madde ile kulağınıza damlatmak suretiyle kulak içindeki kirleri temizlemek mümkündür.
İşte bunun için mutlaka kulak burun boğaz uzmanlarından acil muayene desteği almalısınız. Ayrıca acilde kulak temizleme gibi bir durum da söz konusu olamaz. Bu işlem ancak kulak burun boğaz uzmanları tarafından gerçekleştirilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
“Tıkalı kulak nasıl açılır?” dendiğinde akla ilk gelen damlalardır. Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Takriben 3-5 dakika damlanın kulak kanalında yayılımını sağlamak amacı ile beklenir. Daha sonra kulak girişinde biriken sıvı pamuk ile silinir.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Gerçekten ağzınıza çiğneyecek bir yiyecek atmak ya da sakız çiğnemek de aynı işi görecektir. Ancak el altında çiğneyecek bir yiyecek yoksa en iyisi çiğner gibi yapmaktır. Valsalva manevrası hava basıncındaki değşiklik sonrası tıkanan kulakları, yine östaki kanallarını açarak, rahatlatabilir.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Antibiyotikler: Orta kulak iltihabına bağlı gelişen kulak tıkanıklığı, antibiyotik tedavisiyle tedavi edilir. İltihabın gerilemesiyle birlikte kulak tıkanıklığı da ortadan kalkar. Antihistaminikler: Saman nezlesi gibi alerjiye bağlı gelişen kulak tıkanmalarında antihistaminik ilaçlara başvurulabilir.
Bir kulak sulama kiti kullanarak kulak kanalınıza ılık su veya tuzlu su solüsyonu akıtın ve kulak kiri yumuşayana ve dış kulaktan akabilene kadar birkaç dakika bekletin. Bunu yapmanın en basit yolu, duş alırken kulak kanalınıza biraz ılık su damlatmaktır.
Düzenli kullanımla kulak temizlenmiş olur. Bu uygulama tıkalı her iki kulak için de uygulanmalıdır. Eğer şikayet çok şiddetli değilse 3-5 damla gliserin damlatılarak kulak temizliği sağlanacaktır. Şikayet neredeyse kulağın tamamen tıkanması boyutuna ulaştı ise her kulak için 10 damla uygulanmalıdır.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
İlacın etkisi ile ilgili herhangi bir şüpheniz varsa doktorunuz ya da eczacınızla konuşunuz. Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde; yetişkinlerde kulak kanalına günde 2 kez 4 damla şeklinde kullanılır.
Büyük şişenin kapağını kapatarak iyice çalkalayınız. Büyük plastik şişeye damlalık aparatını takınız. Doktorun tavsiye ettiği kulağınıza, doktorun tavsiye ettiği şekilde ve/veya günde 3 kez 5 damla damlatınız ve 5 dakika yatay şekilde bekleyiniz. Kullanım süresi beş ya da yedi gündür.
Kulak damlaları oldukça güvenli ve etkili ilaçlardır. Kana karışıp tüm vücuda yayılmazlar; sadece kulakta etkili olurlar. Eğer kulak damlası kullandıktan sonra yolunda gitmeyen olaylar (örneğin işitme kaybı, kulaktan kan gelmesi, baş dönmesi) olursa doktorunuza tekrar başvurmanız önerilir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Akut orta kulak iltihabı, 10 gün süreyle kullanılan antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek ilaçlarla tedavi edilir. Çocuklarda buruna serum fizyolojik sıkılması burnun açılmasına ve orta kulak havalanmasına yardımcı olabilir.
Göz, kulak ve burun damlalarının açıldıktan sonraki kullanım süresi 15 gündür. Bu süre sonrasında bu ilaçların içinde bakteri üreyebilir ve bu size yarardan çok zarar getirir.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.
Kulak kiri temizlenmesi için en sık kullanılan 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında su ile yıkama, küret ile temizleme ve aspiratör ile vakumlama yer alır. Bu yöntemler arasından hangisinin kullanılması gerektiğine KBB uzmanı karar verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri