Sıklıkla ekimini yaptığımız çeşitlerden Domates, biber, patlıcan ve fasulyenin çiçek yapısı (erselik) yani dişi ve erkek organları aynı çiçek üzerinde bulunduğundan büyük oranda kendine döllenir.
Meyve Tutumunu Artırıcı İşlemler
Çiçeklerin normal geliştiği durumlarda bile çiçek tozlarının çok az miktarda oluşması özellikle fosfor eksikliğinden meydana gelir. Yine düşük ortam sıcaklıkları da çiçek tozlarının canlılıklarını yitirmesine neden olur. Böyle durumlarda döllenmenin olmaması nedeniyle çiçekler dökülür.
Meyvelerde şekil ve renk bozukluğu. Nedeni: Düşük ve yüksek sıcaklık, düşük nem, demir (Fe), bor (B), kalsiyum (Ca), potasyum (K) dengesizliği ve düşüklüğünden kaynaklanır.
Patlıcan çiçekleri biyolojik bakımdan erseliktir. Mor renkli ve genellikle 5'li çiçeklidir. 5 adet çanak yaprak, oldukça iri yapıda, yeşil renkli, üstü tüylü veya dikenlidir.
Erkek organlar 5-8 adet, sarı renkli ve bileşik durumdadır. Erkek organlar çiçek açmadan 12 saat önce olgunlaşır ve 2 gün sonra olgunluklarını yitirirler. Dişi organlar çiçek açılmadan 2 gün önce döllenme olgunluğuna gelmekte ve çiçekler açıldıktan 4 sonra olgunluklarını yitirirler.
İlgili 27 soru bulundu
Ekim işleminden hasada kadar ortalama 60 ila 80 gün gerekir. Meyvelerin tohumları kahverengi olmadan önce hasat etmek gerekir. Her şey yolunda giderse, her sağlıklı ve gelişen bitkiden 6-8 adet kadar patlıcan hasadı yapabilirsiniz.
Patlıcan kuraklığa dayanıklı
“Bu çalışma patlıcanın orta düzeyde sulama ile yüksek verim sağlayabileceğini kanıtlıyor” diyen Díaz-Pérez, “Domates ve biber ile aynı aileden olsa da, patlıcan kuraklığa daha dayanıklı bir sebze. Ve su stresine karşı ozmoregülasyon gibi mekanizmalar geliştirebiliyor” diye konuşuyor.
Meyve verimi için en uygun sıcaklık 22 ºC'dir. Hava nemi (25 ºC sıcaklıkta) % 55-60, toprak nemi % 60-70 olursa iyi gelişir. olmayan, killi, sıcaklığı düşük topraklarda fizyolojik problemler artar, erkenci verim miktarı azalır. Tuza orta derecede hassas bitkilerdendir.
Gübreleme : Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4-6 ton hesabı ile iyi vasıflı, yanmış ahır gübresi ve yardımcı olarak dekara fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı dikim esnasında, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir.
Size joker bir ipucu daha; patlıcanları kurutabilmeniz için güneş olmazsa olmaz bir etken değildir. Onları gölgede de kurutabilirsiniz fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken şey kurutacağınız ortamın rüzgar gibi hava akımını alan bir yer olması gerektiğidir.
Patlıcan orta kumlu, uygun havalandırması olan ve yeterince süzek topraklarda yetiştirilmelidir. Derin köklerinden dolayı kuraklığa dayanıklıdır. Toprağın pH değeri 6-7 arasında olmalıdır. Patlıcan fideleri dikilmeden 1 ay önce toprak süzülmelidir.
Dikim aralığı sıra üzeri 50-60 cm, sıra arası 70-100 cm arasında tercih edilir. Dikimden önce dekara 4-6 ton yanmış ahır gübresi ve yapılacak toprak tahlili sonuçlarına göre gerekli ticari gübrelerden verilir.
7- Üç-Dört Gün Ara ile 5 Defa
Gübrele programları sırası ile sezon sonuna kadar 3-4 gün ara ile uygulanır.
Toprak, nadiren patlıcan yetiştiriciliğinde kısıtlayıcı bir faktör olabilir. Ancak, bitki en iyi şekilde orta kumlu, yeterince süzek ve uygun havalandırması olan topraklarda yetişir. Derin kökleri sayesinde domates bitkisinden daha fazla kuraklığa dayanıklıdır. Aynı zamanda patlıcan sulu toprakları sevmez.
Patlıcanın büyümesi ve gelişmesi için organik maddece zengin, pH 6-7 arasında, iyi drene olan, verimli kumlu tınlı topraklar tercih edilmelidir. pH topraktaki besin maddesi alınabilirliği ile yakından ilişkili olduğu için toprak pH'sının yüksek veya düşük olması verim düşüklüğüne neden olabilir.
Patlıcan üretilen seralarda karşılaşılan iki noktalı kırmızı örümcek, bitki yapraklarındaki öz suyu emerek bitkinin besinlerine ortak olur. Yapraklar giderek sararır ve dökülme meydana gelir.
Patlıcanın en çok yetiştirildiği bölgemiz Akdeniz Bölgesidir. Fakat Akdeniz Bölgesi dışında Batı Karadeniz ve Ege Bölgesinde de yetiştirilmektedir. Ayrıca Güney Doğu Anadolu'da da yetiştirilen bir sebzedir. Patlıcan hem açık tarlada yetiştirilebilir iken hem de seralarda yetiştirilmektedir.
Patlıcan en iyi, tam güneş altında bol organik gubreleme ile büyür. Patlıcanların büyüme ve meyve verme aşamalarında beslenmesi bitkinin genel sağlığını iyileştirir. Sağlıklı bitkiler, daha büyük miktarlarda daha büyük meyve verir.
Patlıcanın ilk meyvesine kadar az miktarda su verilir. Patlıcan tohumunun ekim zamanı ise aralık veya ocak ayıdır. Toprağın sıcaklığı da ekim sırasında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Toprak sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır.
Olgun, yemesi güvenli bir patlıcan gerçekten parlak görünür ve sıkı, pürüzsüz bir cilde sahiptir. Patlıcanınız parlaklığını yitirdiyse ve/veya kırışmış görünüyorsa, olgunluğunu aşmıştır ve artık pişirmek için uygun değildir. Patlıcanın tepesinden büyüyen sapı yakından inceleyin.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır. Ayrıca bazı türleri sonbahar aylarının sonuna kadar hasat edilmeye devam eder.
Patlıcan yaz sebzeleri arasında bulunur. Tüm yaz mevsimi boyunca patlıcanın birçok farklı türünü pazarlarda, marketlerde bulabilirsiniz. Bunların yanında sonbahar ayı boyunca da sıcak iklimi olan yerlerde patlıcanın hasatı devam eder.
Yaz Sebze ve Meyveleri
Haziran ayı meyve ve sebzeleri arasında; patates, fasulye, bakla, kabak, patlıcan, biber, domates, salatalık, baby ıspanak, semizotu, rezene, marul, asma yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu yer alıyor.
Patlıcanın büyümesi ve gelişmesi için organik maddece zengin, pH 6-7 arasında, iyi drene olan, verimli kumlu tınlı topraklar tercih edilmelidir. pH topraktaki besin maddesi alınabilirliği ile yakından ilişkili olduğu için toprak pH'sının yüksek veya düşük olması verim düşüklüğüne neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri