Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Saklama sadece buzla değil, tuzla da yapılabilir.
Balığı tüketirken dikkat edilmelidir. Balığın taze olması çok önemlidir. Ayrıca balık pişirildikten sonra bekletilen bir besin değildir. Balık piştikten sonra en fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Eğer bekletme süreniz 20 saati geçecekse temizlenerek buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının normal katında (buzluk kısmı değil) 3 gün dayanabilir. Buzlukta ise buzdolabının cinsine göre değişiklik gösterir. Eski tip bir buzluğunuz varsa ve sadece 0 dereceye kadar soğutuyorsa en fazla 14 gün dayanır.
Bu kapsamda balık yıkandıktan sonra iyice kuruduktan sonra buzdolabı poşetine konmalıdır. Uygun saklama koşullarına riayet edildiğinde balık 1-2 ay buzdolabında saklanabilir. Buzluktan çıkardığınız balığı da aynı gün içinde tüketmeniz tavsiye edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir.
Dr. Mustafa Sarı, "Taze palamutları derin donduruculara atalım. Sıfırın altında 18 derecede dondurduktan sonra, bir iki aylık sürede hiç sorun yaşamadan rahatça tüketebiliriz." şeklinde açıklamada bulundu.
2-Balık. Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Ocakta ısıtmak için orta ateşte ısıttığınız tavanıza yağ koyun. Isınan tavanıza et, tavuk veya balığınızı koyun ve çevirerek ısıtabilirsiniz. Yaygın bir ısıtma uygulaması olan mikrodalga kullanmak istiyorsanız, mikrodalgaya uygun bir kaba koyup kapağını hava almayacak şekilde kapatmak oldukça önemlidir.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer. Oysaki taze bir balığın derisi gergin olacağından, dokunup çekildiği anda eski halini alacaktır.
Taze balığın gözleri canlı ve parlak iken bayat balık solgun bakar. Göz çevresinde az da olsa kanamaya rastlanabilir. Kanlı gözleri olan balıktan uzak durulmalıdır. Gözleri çökmüş, kornea tabakası kremamsı, adeta katarakt gibi göz bebekleri olan balıklar bozuktur.
Balığın büyüklüğüne göre ortalama kalınlarda dilimlenir. Doğranan palamut, sudan geçirilir. Geniş bir kaba su konulur. Balıklar bu suyun içerisinde en fazla 45 dakika olacak şekilde bekletilir.
İkinci kez ısıtılan yemeklerde besin değerlerinde kayıplara ve besin zehirlenmelere veya sindirim sorunlarına neden olabilir bu nedenle öğünlerinizi tüketebileceğiniz porsiyon kadar pişirmeli ikinci kez ısıtılması riskli olan besinleri tekrar ısıtmamalısınız.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Hazırladığımız balıkları yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Önceden ısınmış fırınımızda, 200 derecede 40 dakika; son 10 dakika da daha iyi kızarması için 250 dereceye alalım.
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Kalın dondurulmuş balık dilimlerinin pişirilmesi uzun zaman alacaktır, ancak bunları folyo veya yağlı kağıt poşetlere sararak bu süreyi azaltabilirsiniz. Balığın içindeki buz kristalleri buharlaşarak paketin içinde kalacak ve balığın daha çabuk pişmesine yardımcı olacaktır.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Bu hem aniden gelen soğuk hava ile sıcak yemeklerin lezzetini ve yapısını bozabilir, hem de sıcak yemek miktarına da bağlı olarak buzdolabının iç ısısını düşürerek diğer yiyeceklerin bozulmasına ve buzdolabının yıpranmasına neden olabilir. Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor.
En üste palamutları dizin, defne yaprağı ve limonları ekleyin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, üzerleri kızarıp renk alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu süre fırınınıza göre değişebilir.
Bu surenin sonunda (balıklar iyice tuzda piştiğinde) ben balık dilimlerini 2 şer 2 şer strece sarıp, buzdolabı poşetine koyarak dondurucuya koyuyorum. Böylece balıklar hem fazla tuzlu olmuyor hem de sararıp yağlanmıyor. Eti parlak ve çok güzel oluyor. Deneyeceklere afiyet olsun.
Mikrodalga ile çözdürme işlemi balıktaki kalite kaybının en aza indiren yöntemlerden biridir. Dolayısıyla tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir. Diğer yöntem ise eğer vaktiniz varsa dondurucudan çıkarttığınız balığı buzdolabınızın üst kısmına koyarak çözdürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri