Patronlar girişimci olup, kar amaçlı olarak yatırım yapmak üzere şirketlerini kurarlar ve finansal risk alırlar. Yöneticiler ise faaliyette olan bir şirketi veya şirketin bir bölümünün operasyonlarını kontrol eder ve yönetimini üstlenirler.
Liderler ile patronların arasındaki en temel fark; patronların kendi çalışanlarına sahip olması, liderlerin ise insanlara rehberlik yaparak yol göstermesidir. Eğer başarılı bir işletme sahibi olmak istiyorsanız ekibinizin başarıya ulaşması için aynı zamanda hem güçlü bir lider hem de iyi bir patron olmalısınız.
Patronlar girişimci olup, kar amaçlı olarak yatırım yapar, şirket kurarlar ve finansal risk alırlar. Yöneticiler ise faaliyette olan bir şirketi veya şirketin bir bölümünü kontrol eder ve yönetimini üstlenirler.
Yönetici kime denir sorusunun cevabı; üretim veya hizmet gerçekleştirmek için faaliyet yürüten şirketlerin ya da kurumların, üretim faktörlerini bir araya getirmek ve işi koordine etmek ile görevlendirdiği kişi, şeklinde verilir.
İyi bir yönetici, aynı zamanda liderlik özelliklerine sahip olabilir ve organizasyonun hem günlük işlerini düzenlerken hem de ekibini ileriye taşımak için vizyon ve ilham sunabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
İyi bir yönetici, davranışlarıyla tutarlı ve örnek bir duruş sergilemeli; kısacası bir temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca planlama, organizasyon, yönlendirme, rehberlik gibi konulara da yeterli derecede ilgi göstermelidir. Hiçbir çalışan söylediklerini kendi hayatına uygulamayan bir yöneticiyi, ciddiye almaz.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
İş dünyasında karşılaşılan en temel ayrımlardan biri patron lider farkı olarak bilinir. Patron, sizi bir temel bir çalışan olarak görür. Yani sizi bir işin belirli parçası olarak kullanır, sürekli kontrol etme ihtiyacı hisseder.
Başarılı bir patron olmak istiyorsanız, çalışanlarınızı söyledikleriniz ve yaptıklarınızın aynı olduğu konusunda ikna edin. Eğer buna inanmazlar ise, başarmanız imkansızdır. Aslında çoğunluk patronların gücünün sınırlı olduğunun farkındadır. Yine de başarıya giden yolda, onların sözleri ve davranışları rehberlik eder.
Patron-çalışan ilişkileri, tıpkı diğer tüm ilişki türleri gibi, güven üzerine kuruludur. Bu güvenin sizin üstünüze düşen kısmını sağlamak için yapacağınızı söylediğiniz şeyleri belirttiğiniz zaman aralıklarında yerine getirmeniz ve patronunuzu işin genel işleyişinden her zaman haberdar etmeniz gerekir.
Yönetici mi? Yönetici sadece organizasyon içerisindeki belirli kriterler ve standartlar içerisinde koordinasyonu sağlar ve bir kontrol mekanizmasıdır. İyi bir yönetici aynı zamanda iyi bir lider olmak zorundadır. Yani ne sadece yönetici olmak, ne de sadece lider olmak yetmiyor.
Kurulan iletişim ne kadar sade, samimi ve açık olursa ekibinizle kuracağınız ilişkiler o kadar sağlam olmaktadır. Çalışanları motive etmek, onlara pozitif enerji vermek, onları ödüllendirmek, takdir etmek ve en önemlisi de çalışanları dinlemek; işe bağlılığı da artıracağından, liderde olması gereken özelliklerdendir.
Liderlik, savunduğu bir düşünce veya hedefin gerçekleşmesi amacıyla kitlelere doğru bir şekilde hitap edebilen ve onları yönlendirebilecek stratejik zekaya sahip kişidir. Liderin yönlendirdiği fikre ya da hedefe kendisinin inanması ve öncülük edebiliyor olması çok önemlidir.
3 çeşit. Bunlar; Yüksek, orta kademe yöneticiler ve ilk kademe amirleri olarak üç gruba ayrılabilir. Yüksek yöneticiler; amaç saptayan, politika kararları alan yönetim ilke ve standartları koyan, stratejik planlama ve örgütlerinin genel yönetimini yapan kişilerdir.
Yönetim yazınındaki bir çok eserde üst yöneticilerin sahip olmaları gereken beceri türleri olarak kavramsal beceriler, analitik beceriler ve karar verme becerilerinden yaygın olarak söz edilmektedir.
Yöneticinin gücünü makamından ve otoritenin verdiği imkanlardan aldığını; liderin ise gücünü kişisel ilişkilerinden ve yardımseverliğinden kazandığını ortaya atıyorlar. Liderlerin çalışanlarını şevk vererek işe yönlendirdiğini; yöneticilerin ise otokratik güçlerini kullanarak korku ile iş yaptırdıkları ifade ediliyor.
Başarılı bir yönetici; Grup üyelerinden ne beklendiğini kendilerine bil- dirir ve başarılarının sürekli geliştirilmesine yardım eder. Grup içinde bilgi alışverişini kolaylaştırır. Gerçekçi amaçlar tespit eder. Herkesi kabiliyetlerine uygun işlerde çalıştırır.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Yönetici, bir şirket veya organizasyonun yönetimini üstlenen bir kişidir. Yöneticiler, şirket veya organizasyonun amaçlarını belirler ve bu amaçları gerçekleştirmeyi hedefleyen çalışmaları yönetirler. Yöneticiler, ayrıca şirket veya organizasyonun işleyişini düzenler ve çalışanları yönetirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri