Olabildiğince patronunuzla göz teması kurmayarak ve ona uzak bir yerde oturarak tepkinizi gösterebilir ve gereksiz konuşmalardan kaçınabilirsiniz. Patronunuzla yüz yüze olmanız gerektiğinde, dik ve sakin durmanız gerekir.
Patronlar her ne olursa olsun çalışkan insanları severler. Çalıştığınızı patronunuzun gözüne sokmadan, işlerinizle belli ederseniz başarılı olursunuz. Kendinizi geliştirin. Eksiklerinizi tamamlamanız, yeteneklerinizi pekiştirmeniz patronunuzun hoşuna gider.
Patron-çalışan ilişkileri, tıpkı diğer tüm ilişki türleri gibi, güven üzerine kuruludur. Bu güvenin sizin üstünüze düşen kısmını sağlamak için yapacağınızı söylediğiniz şeyleri belirttiğiniz zaman aralıklarında yerine getirmeniz ve patronunuzu işin genel işleyişinden her zaman haberdar etmeniz gerekir.
Öncelikle konuşacağın kişi ne olursa olsun patronundur. Bu yüzden nezaketi ve saygıyı elden bırakmaman gerekir. (Saygın sana bir sonraki işlerinde REFERANS olarak geri dönecektir.) Kendisinin normal hali, çakır keyif halini düşünmeksizin yüz yüze yada telefon ile görüşme talep etmelisin.
İlgili 21 soru bulundu
Öncelikle belirtmek gerekir ki, istifanızda sebep göstermeniz gerekmez. İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir.
İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri haklı nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Patronların son temel isteği ise çalışanların dürüstlük ve bağlılığıdır. Onların hayatlarını adayayarak kurdukları işi emanet ettikleri kişilere güven duyabilmeleri çok önemlidir. Dürüstlük iş hayatındaki en değerli erdemlerden biridir.
Fransızca patron “1. peder, baba, ağa, pir, gemi kaptanı [eskimiş], işyeri sahibi, 2. kopyası alınan kitabın aslı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Geç Latince aynı anlama gelen patronus sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince pater “baba” sözcüğünden +on ekiyle alıntıdır.
Patron kime denir? Eski Türk filmlerinde, iyi veya kötü karakterde olabilen, başrol oyuncusunun film boyunca zihnimizde yer eden ama filmdeki rolü itibariyle en fazla yardımcı erkek oyuncu ödülünü alabilecek olan ebeveyni rolündeki karaktere denir.
Rüyasında patronu ile konuştuğunu gören kişiler son dönemde yaptığı bazı işlerden yüklü paralar kazanacağı anlamındadır. Eğer rüyanızda patronunuzla konuşuyorsanız yakın zamanda bir toplantı gerçekleştirebilirsiniz. Genelde bu rüya rüyayı gören kişi için olumlu yorumlanır ve maddi olarak kazançlı zamanlara yorumlanır.
İş Kanunu'nun 22/2 nci maddesinde, çalışma koşullarının tarafların karşılıklı rızasıyla değiştirilebilmesi her zaman mümkündür. Ancak çalışma koşullarında değişiklik konusunda çalışanın rızasının yazılı alınması yasa gereğidir. Aynı zamanda işverence değişiklik teklifinin de yazılı olarak yapılması gerekir.
İşveren ile işçi arasında bağın saygı çerçevesinde olması, her iki tarafın da karşı tarafın haklarını bilmesi ve koruması gerekir. Ancak bu durum çoğu zaman dikkate alınmaz ve özellikle işverenler tarafından işçinin hakları çiğnenir. İşte bu durumda işçinin iş sözleşmesini feshetme hakkı saklıdır.
Groysberg (2014) özellikle üst düzey yöneticilikte başarılı olmak için gerekli yedi yetenek sıralamıştır. Bu beceriler; (1) liderlik, (2) stratejik düşünme ve yönetim, (3) teknik ve teknolojik beceriler, (4) ekip ve ilişki kurma, (5) iletişim ve sunum, (6) değişim yönetimi ve (7) erdemdir.
Güleryüzlü ve nazik olmak, iyi bir izlenim bırakmak ve iyi ilişkiler kurmak için doğru bir adım. Tabii yüksek kahkahalar, uzayan konuşmalar gibi aşırı davranışlardan kaçınmakta fayda var. İlk gününüzde gözler sizin üzerinizde olmak isteyecek, sizi tanımak isteyecekler.
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
İş akdi işveren ya da işçi tarafından, haklı feshe imkan veren bir konu yoksa, belirlenen bir süreden önce sonlandırılamaz. Belirlenen bu süreye ihbar süresi denir. Böyle bir durumda ne işçi habersiz işten ayrılabilir ne de işveren haber vermeden işten, yaptırım olmaksızın işten çıkarabilir.
İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunulamamaktadır.
Buna göre, haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isteyen işçi, işyerinde 6 aydan az süre çalışmış ise iki hafta önce, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsa 4 hafta önce, 1.5 yıldan ile 3 yıla kadar süren çalışmada 6 hafta önce, 3 yıl ve üzeri çalışmada 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri